Банкеръ Weekly

Съдби

В БНР СКЛЮЧИХА МИР СРЕЩУ СЪДЕБНА ВАКАНЦИЯ

Името на генералния директор, който ще управлява БНР през следващите три години, стана ясно 204 дни, след като Националният съвет за радио и телевизия обяви избора му на 5 декември миналата година. В началото Поля Станчева бе претендент за поста като политическа поръчка, а в крайна сметка бе избрана като спасителен вариант. На 28 май тя получи официално креслото на Драган Цанков 4 след среща с членовете на съвета. Емблематичен за проблемите на радиото е и фактът, че от шест обсъждани в НСРТ кандидатури единствено Станчева не си направи отвод и се нагърби с управлението на националната медия.
С идването на бившето парламентарно пресаташе разправиите на Драган Цанков не са решени, а в определен момент биха могли и да се задълбочат, коментираха за в.БАНКЕРЪ юристи, наблюдавали и участвали в решаването на сложните съдебни казуси. Станчева е под постоянната заплаха да направи грешна стъпка и да увеличи броя на делата в радиото. Засега осем журналисти от БНР съдят медията заради незаконно уволнение. Седем човека от програма Христо Ботев и Петър Волгин от Хоризонт са обжалвали дисциплинарното си отстраняване, направено от бившия УС на медията, оглавяван първо от Иван Бориславов, а впоследствие и от Александър Бръзицов.
Два дни след избирането си (на 30 май) Станчева проведе закрита среща с изгонените журналисти, които наброяват 44 души. Основната й цел очевидно бе да предотврати образуването на още дела до датата 10 юни, след което нови тъжби не могат да се подават. На тази дата изтичат двата месеца, през които основната група уволнени имат възможност да сезират съда за действията на бившите радионачалници.
На срещата се разбрахме всеки от нас да бъде върнат на щата, който е заемал преди идването на Бориславов - информира Катя Тодорова, една от уволнените. - Ние се доверяваме на думата на Станчева и на нейния ангажимент да възстанови нормалната работа на радиото. Не сме искали писмени гаранции. Тодорова допълни, че всеки от колегите й ще реши лично за себе си дали да обжалва уволнението си. Повечето от тях били доволни от развитието на събитията и не смятали да съдят бившия и бъдещия си работодател.
Положението се улеснява и от 56-те новоназначени от Бориславов журналисти в Хоризонт и Христо Ботев. След консултации с юристи от Министерството на труда и социалните грижи се установило, че техните договори са временни или граждански. След изтичането им всички новодошли ще минат през ситото на вътрешен конкурс, който Станчева обеща още в деня на встъпването си в длъжност. Част от новите хора ще бъдат преместени на друга работа, защото не притежавали квалификация за местата, за които са кандидатствали и са назначени. Росен Воденичарски, който е адвокат на Петко Тодоров по делото му срещу решението на НСРТ да избере Бориславов за генерален директор на БНР, обаче твърди, че обявеното вътрешно пресяване е едно от правно неиздържаните намерения на новата шефка.Конкурсът трябва да е открит и в него да участват и външни кандидати - поясни той. - Иначе резултатите му могат да бъдат оспорени.
При всички положения изглежда, че след разговора между експертите и Станчева шансовете й да върне всички уволнени журналисти са по-големи, отколкото изглеждаше в първия й работен ден. При избора й за генерален директор тя първоначално съобщи, че в радиото има едва 20 свободни щата, а фонд Работна заплата е надхвърлен.
По-трудно ще е намерението й да назначи нов директор на програма Хоризонт. В момента програмата се оглавява от Цоня Събчева, а е известно, че хората, които се очаква да се върнат в радиото, меко казано, не я приемат. Само че договорът на Събчева с медията не е временен.
Въпреки установения диалог с ръководството, юристи съветват уволнените да заведат дела срещу БНР, за да получат обезщетение за неполучени заплати и като гаранция срещу неизпълнение на обещанията. Не очаквам нищо добро от новия генерален директор и от новото ръководство, в което имената всъщност все още са неясни, защото НСРТ избра Станчева със симулиране на конкуренция - призна бившата водеща на Неделя 150 Лили Маринкова. При това управленско решение и при пластичността на съвета моето чувство за справедливост не е удовлетворено. Маринкова уточни, че е посъветвана от юристи да заведе иск срещу радиото до 10 юни и че вероятно ще се вслуша в съвета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във