Банкеръ Weekly

Съдби

Уорън Бъфет залага на Хилари Клинтън

Бъфет слуша внимателно изказването на Хилари Клинтън в Калифорния.

Прочутият с деловата си прозорливост американски милиардер Уорън Бъфет заяви, че Хилари Клинтън, бивша първа лейди и държавен секретар на САЩ, ще издигне кандидатурата си на президентските избори през 2016-а и ще ги спечели. Думите на инвеститора, известен още като Оракула от Омаха, имат специален психологически подтекст поради факта, че е доказал своя бизнес нюх и умението си да преуспява във всички времена, включително и  в кризисните.

„Хилари ще спечели. Възнамерявам да вложа пари в това, а аз не правя подобни неща просто така“ – заяви 84-годишният Бъфет в Калифорния на Форума на най-влиятелните жени според списание Fortune. През 2008-а американците си разказваха анекдоти, в които президентът на САЩ е чернокожа дама.  Междувременно шегата се превърна в реалност. Изборите бяха спечелени от Барак Обама, първия афроамериканец, който застана начело на държавата. Очевидно е дошло време да се сбъдне и втората част от шеговитото предсказание – САЩ да изберат за президент жена.Това подсказва и готовността на Оракула от Омаха да инвестира в Хилари. В края на краищата цяла Америка знае, че Бъфет никога не губи пари.

Инвеститорът често използва американското данъчно законодателство в своя полза. Само през тази година президентът на компанията Berkshire Hathaway Inc. вече за трети път извършва сделка, която му позволява да икономисва много големи суми от налози. Той постига това, като купува компании не за пари, а срещу акции. Операцията, която икономистите наричат cash-rich split-offs, позволява да се избегне плащането на данък върху увеличението на стойността на активите, който би бил дължим, ако акциите се продаваха на пазара. Впрочем ставката на този налог в САЩ в повечето случаи е 35 процента.

Berkshire дава на световния лидер на пазара на потребителските стоки Procter & Gamble Co почти намиращи се под нейно разпореждане акции на тази компания на стойност 4.7 млрд.  долара в замяна на фирмата Duracell. Бъфет обясни, че производителят на батерии, акумулатори, SD карти и флашки  винаги го е впечатлявал силно както като потребител, така и като инвеститор.

Според условията на сделката Berkshire Hathaway Inc. ще плати и около 1.7 млрд. долара в брой. Тези пари ще бъдат вложени в развитието на Duracell.

Суаповата сделка трябва да приключи през втората половина на 2015-а и ще икономиса на Оракула от Омаха над 1 млрд. долара. От нея ще спечели за сметка на данъците и компанията Procter & Gamble Co. Сега тя намалява разходите си и възнамерява да се отърве от около сто бранда.

Уорън Бъфет често прибягва до суапови сделки с акции. Покупката на Duracell е третата подобна операция за Berkshire през тази година. През февруари компанията на Бъфет предостави своя пакет от акции на енергийната компания Phillips 66 срещу нейна дъщерна фирма, специализирана в производството на химикали за намаляване на хидравличните загуби в нефтопроводите.

Освен това Бъфет размени принадлежащия на Berkshire Hathaway Inc. пакет  от ценни книжа на медийната компания Graham Holdings Co., с бивш собственик Washington Post, срещу пари в брой, телевизионно студио в Маями и акции на Berkshire, принадлежащи на  Graham.

Суаповите сделки са интересни и от психологическа гледна точка. Осемдесет и четири годишният Уорън Бъфет, който е смятан за един от най-прозорливите инвеститори и бизнесмени в света, публично подкрепи идеята за повишаване на данъците на състоятелните американци. Неговата империя е една от диверсифицираните и се състои от бижутерски фирми, магазини за стоки за дома, сладкарски компании, вериги за бързо хранене, железопътни оператори и други компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във