Банкеръ Weekly

Съдби

УНГАРЕЦ НИ ПОМАГА ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ

Не може да не ви се е налагало да търсите точна и сбита информация какво интересно ще става в града ви днес или утре. И сигурно сте забелязали, че веднага щом в главата ви заседне въпросът Какво интересно са предложа? на близките или гостите си, започвате да се оглеждате наоколо с надеждата да зърнете някоя купчина безплатни брошури. В тях човек обикновено може да намери анотации за почти всичко, което си струва да се види през седмицата или месеца. Всъщност вече от години т.нар. гайдове все повече направляват свободното ни време. Особено през почивните дни, когато най-много се нуждаем от информация за концерти, спортни клубове, театрални постановки, експозиции... или просто от припомняне на името на любим ресторант, където вече сме били и където сме се зарекли да се върнем отново. (В кръга на шегата гайдовете май заместиха книжката със 100-те национални туристически обекти, която преди години символизираше отворения за пътувания българин.)

Ако щете вярвайте, но най-старият и може би все още най-популярен български седмичен гайд с информация за развлечения и събития - Програмата, се издава от унгарец. Той се казва Чаба Панкотай и разпространява софийската си брошура от около пет години. А от около две прави специално издание за Варна и Бургас и за Пловдив и Стара Загора. За съжаление в Бургас и в Стара Загора все още не се случват достатъчно интересни неща, за да се издава за тях отделен гайд - споделя Панкотай. - А пък такъв от осем страници би изглеждал нелепо. В същото време съм чувал, че между жителите на Варна и в Бургас има някакво съперничество и че включването на тези два града в една брошура противоречи на традициите. Но ми се струва, че в нашия случай никой не е недоволен, дори напротив. Особено през лятото младежите имат голяма полза от списанието. Вече съм имал възможност да видя, че те почти не се замислят, когато трябва да пропътуват разстоянието до Слънчев бряг или Несебър, за да присъстват на нещо интересно.
Чаба живее в София от 2001 година. Преди това е работил в Букурещ, където фирмата му също има издание от рода на Програмата - и то от 1998-а. В началото пък се е трудил за будапещенската Програма. В Европа подобен род издания има от 30-40 години - допълва той. - В Будапеща то тръгна преди 15 години като брошура, в която се публикуваше програмата на т.нар. арткина. Те са много популярни, защото в тях се излъчват различни филми от прожектираните в киносалоните на огромните търговски центрове. В Унгария първият МОЛ бе създаден още през 70-те и към ден днешен в столицата има няколко, но кината в тях не вървят много добре, тъй като хората предпочитат независимите арткина. Когато дойдохме в София, първото нещо, което направихме, бе да предложим сътрудничество на фирмата, управляваща салоните в центъра. Нямам обяснение защо, но шефовете й отказаха. След това броят на кината започна да намалява, за да останат само няколко днес. Което е жалко за софиянци.
По образование Чаба Панкотай е архитект, то още като студент влиза в бизнеса с безплатните брошури и днес университетското обучение му е по-скоро като хоби. На него обаче той явно доста държи, ако се съди по наблюденията му върху развитието на българската столица. Когато през 2001-ва дойдох за пръв път в София, градът ми се стори настина град мечта - отбелязва издателят. - Трябва да отбележа, че пристигнах тук след няколкогодишен престой в Букурещ. Разхождахме се с колегите из центъра, търсехме подходящия офис и си говорехме, че много рядко можеш да срещнеш истински еднофамилни къщи от типа на вилите, които да са толкова близо до центъра. Впечатли ни и зеленината, която бе просто навсякъде. Така ми изглеждаше по онова време Лозенец, където и досега живея и работя. За съжаление за тези пет години нещата се промениха, и то не към добро. Дори трябва да призная, че в момента Букурещ изглежда много по-добре от София, а и от Будапеща. Това, което ме учудва най-много, е, че в София всеки човек с пари може да построи каквато си иска сграда на мястото, на което е решил да го направи. Просто няма кой да го спре или поне да го накара да я построи така, че да не разваля вече получилото се усещане. Сградите стават все по-високи, пространствата около тях - все по-малки, зеленината изчезва и изчезва. Често пъти, когато минавам покрай някой нов строеж, се питам дали софиянци си дават сметка, че и техните деца ще живеят в този град?
Въпреки че съветва българите къде да ходят и как да прекарват свободното си време, за себе си Чаба казва, че предпочита домашния уют, добре сготвената вечеря и интересния филм. От нощния живот в София го изкушават преди всичко малките ресторантчета с изпитана кухня и пъбовете, в които се гледа футбол. Не съм почитател на чалгата, от която повечето чужденци се впечатляват - уточнява унгарецът. - В Унгария такова нещо няма, там в ъндърграунд културата влизат т.нар. сватбени рок партита, за които си има съответната музика. Тя има както своите почитатели, така и хора, които правят бизнес от нея. Мащабите обаче далеч не са това, което представлява чалгата за България. И никога няма да видите изпълнителите на сватбен рок по телевизията.
Според Панкотай основната разлика в манталитета на българите и унгарците е начинът, по който двата народа гледат на съдбата си. Самият той не е съгласен, че България е зарита от неразрешими проблеми, които все повече се задълбочават: Преди 10 години в Унгария се говореше същото. Хората не виждаха изход и напрежението в обществото бе високо. Тогава обаче бе лансирана една идея, която постепенно се наложи и даде резултат. Всеки започна да решава собствените си проблеми, както и тези, които вижда най-близо до себе си. Семействата се погрижиха за чистотата и подредбата на своя дом, за пространството между своята къща и тази на съседа. Така дойде момент, в който единствено общинските власти не бяха свършили своята работа и натискът на обществото се премести върху тях. С други думи, примерът на гражданите накара и държавата да се вземе в ръце. Тук всеки гледа какво другият не е направил, без да е критичен към себе си. По този начин се получава безредие, от което никой не печели.
Издателят не е женен, но се надява през тази година да срещне жената, с която да пожелае да остарее. Казва, че няма значение дали тя ще е унгарка или българка. Мечтае и за дете. Лично за себе си нямам други големи амбиции - пояснява Чаба. - Чувствам се добре тук, обичам работата си и се нуждая само от още малко домашен уют. Що се отнася до фирмата, планираме да пренесем познанията си и в още страни от региона - Сърбия, интересен пазар е и Македония. В България непрекъснато мислим как да разширяваме портфолиото от собствени издания. В момента, освен Програмата, правим още две безплатни списания - Фрийстайл и София бай найт. Притежаваме и агенции за продажба на билети в ИНТЕРНЕТ и за позициониране на реклама в закрити пространства. Отскоро пуснахме и сайт за подаръци. Насочили сме към онова поколение от млади хора, които вече пораснаха и се оформиха като личности, жадни да чупят всякакви граници, общувайки в света на ИНТЕРНЕТ-пространството.
Панкотай обича ските (ски пистите в Банско са най-хубавото нещо, което българите получиха през тези 10-15 години, но разрастването на иначе красивото градче - не...) и моретата. Предпочита да работи по два-три месеца без почивка, за да му се съберат две седмици отпуск, в които да замине някъде. Колкото по-екзотично е мястото, толкова по-добре, усмихва се Чаба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във