Банкеръ Weekly

Съдби

УИСКИТО ЕРОЗИРА БРАКА НА СЕМЕЙСТВО БУШ

Бракът на Джордж и Лора Буш е на ръба на катастрофата. Стопаните на Белия дом обаче не могат да се разведат, тъй като след две години предстоят президентски избори и републиканците в никакъв случай няма да допуснат изтънялата им популярност да продължи да се свлича надолу и заради семейните проблеми на своя лидер. Така могат да се резюмират публикуваните в два поредни броя на списание Глоуб материали, които скандализираха консервативните слоеве на американското общество. Според изданието причината за разпада на височайшия брак е привързаността на президента към алкохола.
Разривът настъпва, след като Лора заварва за пореден път съпруга си Джордж Буш-младши с чаша уиски в ръка. Това е последната капка, която пък препълва чашата на нейното търпение. Първата дама заявява на съпруга си, че иска развод, надявайки се вероятно това да го накара да промени начина си на живот. Импулсът обаче оказва върху Буш точно обратното въздействие. Неговият отговор, според списанието, е: Развод ли? Давай тогава да се развеждаме! Реакцията му шокира Лора и от този момент двамата контактуват помежду си само чрез трети лица.
Съпрузите фактически живеят отделно един от друг, макар и на официалните церемонии да продължават да се появяват заедно, твърди Глоуб. Вкъщи обаче двамата не само не си говорят, но дори се стараят да не се засичат из стаите. Когато камерите не са насочени към тях, те не знаят защо все още продължават да са заедно - казва приятел на семейство Буш. - В действителност между тях всичко е свършено. Но Лора е боец. Дълбоко в душата си тя все още обича Джордж и не иска да се предава. Друг близък на семейството допълва картината, определяйки отношенията им като леденостудени.
Според Глоуб стопанинът на Белия дом започва да посяга към уискито по-често след влошаването на ситуацията в Ирак и последвалото сгромолясване на рейтинга му, предизвикващи у Буш озлобление и депресия. Приятели на президента споделят: Никога не сме го виждали в такова потиснато състояние. Изнервя се буквално от всичко. Ето защо Лора се страхува, че той може пак да се пропие.
Опасенията на президентшата не са безпочвени. Алкохолната зависимост на Буш има трийсетгодишна история. Условието, което скромната библиотекарка Лора Уелч поставя някога на Джордж, за да се омъжи за него, е той да се раздели с уискито. И както твърди Роналд Кеслер в книгата си за първата дама, заслугата президентът да остави пиенето е най-вече нейна. Тя постига това не с мърморене, а с аргументи от рода на този, че бащата на две дъщери в никакъв случай не трябва да пие.
Не е изключено обаче това, че се е отказал да е поредната американска легенда. Особено предвид странната случка в самото начало на мандата на Буш, когато той се появи пред телевизионните камери с наранявания по лицето, получени след... задавяне по време на хранене. Тогава медиите великодушно замълчаха, но не забравиха историята. Просто зачакаха удобния повод да я припомнят.
През януари пак Глоуб написа, че Джордж и Лора са прибягнали до помощта на професионален психотерапевт, за да спасят съпружеския си живот. Но президентшата, изглежда, е предприела и други мерки, смятат наетите от списанието експерти по козметична хирургия. След като проучили фотографиите на Лора, те са на мнение, че тя е претърпяла операция на лицето. Доктор Луис Мюлер, консултант по семейните въпроси, казва: Ако Лора беше уверена в здравината на своите семейни връзки, нямаше да легне под ножа. Обикновено, когато жената чувства заплаха за брака си, тя прави всичко, за да го спаси.
Естествено екипът в Белия дом полага неимоверни усилия да прикрие кризата в президентското семейство. Един от ръководителите на администрацията е забранил на сътрудниците си дори да произнасят думата развод, прибягвайки даже до заплахи за уволнение. Светът трябва да мисли за семейство Буш като за щастлива двойка, пише в заключение Глоуб. Поне докато Джордж обитава Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във