Банкеръ Weekly

Съдби

УЕФА ЗАТЯГА ХВАТКАТА ОКОЛО ЗАДЛЪЖНЕЛИТЕ КЛУБОВЕ

Вече опареният Александър Томов далеч не е единственият шеф на футболен клуб у нас, който би трябвало да следи с внимание обсъжданията в УЕФА по новите идеи за лицензиране на клубовете. Генералният секретар на европейската централа Дейвид Тейлър е готов с пакет предложения за изменение на сегашния режим, които още повече биха затегнали хватката върху клубове с големи дългове. Президентът Мишел Платини също подкрепя горещо тази идея.
При сега действащата система лиценз се отказва на клубове с висящи задължения по трансферни сделки, към играчите и служителите (тук влизат и осигурителните вноски) или към данъчните власти. През лятото ЦСКА изпадна от евротурнирите по последните два параграфа.
Сега обаче идеята на Тейлър е надзорът на УЕФА над финансовите дела на клубовете значително да се завиши. Целта е да се озаптят ескалиращите разходи, най-вече в най-големите първенства, където водещите клубове затъват във все по-големи дългове. Над определена степен на задлъжнялост те трябва да бъдат санкционирани, категоричен е Дейвид Тейлър. Най-тежкото наказание ще бъде изваждане от нашите турнири, обяснява той.
Все пак трябва да бъде въведен и диференциран подход при оценяването на борчовете. На дългове, обезпечени с материални активи (примерно ипотеки срещу построяване на нови стадиони) ще се гледа с по-леко око, отколкото на трупане на задължения за покупка на играчи, за заплати или пък за поглъщания.
В този смисъл например лондонският Арсенал, чиито дългове са в огромна степен свързани с построяването на свръхмодерния Емирейтс Стейдиъм, може да се чувства в относителна безопасност. Но Манчестър Юнайтед, който взе колосални заеми, за да финансира... собственото си придобиване от американския милиардер Глейзър, подчертано е застрашен. Същото важи и за Челси, който покрива дългогодишните си загуби с нови и нови заеми от собственика Роман Абрамович. Ливърпул също е в рисковата група.
Притесненията около главоломно растящите разходи във Висшата лига притесняват и новия председател на Футболната асоциация на Англия лорд Дейвид Трайсман. През седмицата той обяви, че ще се помъчи да наложи таван върху заплатите в професионалния футбол. Лордът иска асоциацията да се превърне в по-стриктен регулатор. Според него това било наложително в една индустрия, в която само елитните клубове имат над 3.9 млрд. евро дългове. При сегашния икономически климат е задължително да работим върху въвеждането на таван на заплатите. В разумни граници това ще е съвсем поносима мярка. Разбира се, най-добре ще е всички да го искат и да го прилагат, без да бъдат принуждавани, обясни Трайсман.
Лордът планира още да затегне значително критериите, по които Ф.А. допуска кандидатите за собственици, председатели и членове на бордовете на професионалните футболни клубове.
Идеите на Трайсман обаче никак не допадат на шефа на Висшата лига (организатор на елитния шампионат на Англия) Ричард Скъдамор. Според него и лордът, и Мишел Платини не правели разлика между типовете задължения и смятали, че всеки дълг е злина. Според Скъдамор големите дългове са съвсем приемливи, стига да съответстват на приходите на клубовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във