Банкеръ Weekly

Съдби

УЕФА ОБЯВИ РЕКОРДНИ ПРИХОДИ

Постъпленията на УЕФА от тазгодишното издание на Шампионската лига вероятно ще надхвърлят рекордните 750 млн. евро, съобщиха от финансовия отдел на централата в Нион. Никое друго сезонно състезание в световния спорт не може да се похвали с подобни приходи, нито с такъв ръст (23 на сто, ако прогнозата на финансистите се сбъдне). Миналата година брутните постъпления от лигата бяха 610 млн. евро.
Повишените приходи ще се отразят и на печалбата на българския Левски. По предварителния финансов разчет УЕФА разпределя между участниците в груповата фаза 75 на сто от гарантираните минимални постъпления (530 млн. евро). Остатъкът над тази сума се дели в съотношение 82% за отборите и 18% за самата футболна централа. При прогнозирания ръст на приходите това означава допълнителни 180 милиона за 32-ата участника в групите.
Фиксираните бонуси на УЕФА няма да се променят - според тях сините ще получат 4.4 млн. евро за постигнатото до момента плюс по 600 000 за всяка победа и по 300 000 за равенство. За сметка на това обаче осезаемо ще набъбне другото перо - средствата, разпределяни според дела на различните отбори на телевизионния пазар. По този показател България заема едно от последните места, но въпреки това Левски може да очаква далеч по-добър дял от скромните 340 000 евро, които взе чешкият представител Спарта преди година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във