Банкеръ Daily

Съдби

Ученият Норман Тагард е първият американски астронавт видял Земята от руска орбитална станция

Норман Тагард има докторска степен по медицина

На днешния ден през 1995 г. ученият Норман Ърл Тагард (Norman Earl Thagard) става първият американски астронавт, стъпил на съветска орбитална станция. Това става по време на полета на кораба "Съюз ТМ-21" към съветската (по-късно руска) орбиталната станция "Мир".  

"Мир" (на руски: Мир) е първата дълговременно обитаема станция и първата от "второто поколение космически станции", реализирана чрез редица свързани помежду си модули. Представлява сложен, многоцелеви научноизследователски комплекс. Изстреляна е на 20 февруари 1986 г. и приводнена на 23 март 2001 година в Тихия океан.

Роденият през 1943 г. Тагард, след завършване на начално и средно образование, през 1966 г. завършва Университета в щата Флорида (​​Florida State University). След това той постъпва в армията като пилот във военноморските сили. През 1977 г. получава докторска степен по медицина от Югозападния медицински институт на Университета в Тексас. В отряда на астронавтите на НАСА влиза на следващата година, когато е избран за астронавт - специалист по полетите. По това време той вече е женен и има две деца.

Тагард има пет космически полета. Първия си космически полет осъществява на борда на совалката "Чалънджър". Тогава командир е Робърт Крипън, Фредерик Хоук, Джон Фейбиън, доктор Taгaрд и една жена – Сали Райд. Следват полети на совалките "Чалънджър", "Атлантис" и Дискавъри.  

На 51 години, Тагард лети за пети път в Космоса, този път на борда на руски космически кораб "Съюз ТМ-21". На борда е заедно с командира Владимир Дежуров, Генадий Стрекалов (и двамата членове на 18-та основна експедиция на орбиталната станция "Мир") и д-р Taгaрд. Стартират от космодрума "Байконур" и Taгaрд е първият американец, който стартира оттам. На борда на станцията "Мир" подобрява още един рекорд - американския рекорд по продължителност на полета от 1974 година. Приземява се със совалката "Атлантис" (мисия STS-71) в базата "Едуардс" след 115-дневен полет в Космоса.

Тагард има общо  140 дни 13 часа 32 минути и 7 секунди престой в Космоса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във