Банкеръ Daily

Съдби

Учени с ново откритие за вредата от газираните напитки

Пиенето на един кен кока-кола дневно може подпомогне за по-бързото разпространение на рак, разкри проучване. Експерти заявиха, че редовната консумация на кола може да доведе до нарастването на броя на младите хора, които са диагностицирани с рак - втората най-разпространена причина за смърт във Великобритания, съобщи The Sun.

Учените открили, че глюкозата и фруктозата, съдържащи се в повечето газирани напитки, ускоряват растежа на рак на дебелото черво при мишки. Експертите казват, че изпитото количество е равно на приемането на приблизително 340 мл захар дневно. Това откритие би могло да обясни явни корелации, открити в други проучвания, които показват условна връзка между приема на сладки напитки и образуването на рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е четвъртият най-често срещан тип рак в Обединеното кралство и води до повече от 16 000 смъртни случая всяка година.

Д-р Люис Кантли, от "Cornell University" в Ню Йорк, заяви, че проучването е предизвикано след значително увеличаване на случаите на диагностициране с рак на дебелото черво сред хората под 35 години в САЩ. Той подозира, че това може да се дължи на приема на захар и заедно с колегите си започва да захранва мишки, който са предразположени към развитието на рак на дебелото черво, с високофруктозен царевичен сироп.

Царевичният сироп е смес от глюкоза и фруктоза и се използва за подслаждане на напитки в САЩ. В Обединеното кралство тръстиковата захар е по-често използвана и има сходни пропорции на фруктоза и глюкоза.

"Туморът директно яде захарта. Ракът използва съчетаването на фруктоза и глюкоза, за да удвои скоростта на растежа", твърди д-р Кантли. Учените предупредиха, че този механизъм, докладван в "Science", е осъществен при мишки, генетично конструирани да бъдат предразположени към рак и следователно на този етап не може да бъде потвърдена валидността му при хора.  Въпреки че не е ясно, че хората ще реагират по същия начин като гризачите, изследователите, които проведоха изследването, казват, че техните резултати могат да помогнат да се обясни неотдавнашното увеличение на случаите на рак на дебелото черво при младежи и дори може да посочи начини за лечение на болестта.

Майкъл Скилтън от университета в Сидни, който не е участвал в проучването, изрази положителното си впечатление от резултатите на изследването и предупреди, че е добра идея да се намалят сладките напитки. "Високо фруктозният царевичен сироп и захарната тръстика са силно свързани със затлъстяването, което само по себе си е силен рисков фактор за предизвикването на няколко вида рак.", каза Скилтън пред Times.

"Независимо от това дали тези подсладители имат пряк ефект върху развитието и растежа на тумори, хората, които желаят да намалят вероятността от развитие на рак, трябва да ограничат приема им", допълни Скилтън.

Вредата от подсладените напитки е известна отдавна. Две кенчета газирани напитки седмично увеличават риска от диабет, но и едно е достатъчно, за да повиши кръвното налягане и да се появят сърдечносъдови проблеми, неотдавна съобщи и в. „Дейли мейл“, позовавайки се на изследване на южноафрикански учени.

Експертите предупреждават, че пиенето на кока-кола, дори и на диетична, може да повиши риска от преждевременна смърт. Проучвания на експерти показват, че редовната консумация на два кена с кола увеличават с една трета риска от ранна смърт в следствие на сърдечни заболявания, отбелязва The Sun.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във