Банкеръ Daily

Съдби

Учени откриха нов човешки вид

Праисторически човешки вид, неизвестен досега на науката, беше открит в пещера в Южна Африка, съобщиха световните агенции. Това бе съобщено съвместно от учени от университета Витватерсранд в Йоханесбург, от Националното географско дружество на САЩ и от Министерството на науката на РЮА по време на пресконференция в град Маропенг, близо до Йоханесбург.

През 2013-а и 2014 година международен екип учени се натъкна на 1550 кости, принадлежали най-малко на 15 индивида, сред които бебета, подрастващи и възрастни. Всички те са били с еднаква морфология и се оказа, че са от неизвестен на науката човешки вид.

Фосилите са били открити в дълбока пещера, достъпът до която е бил много труден. Тя се намира в богат на археологически находки регион, познат като Люлката на човечеството и вписан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Някои от чертите на Homo naledi" като ръцете, китките и стъпалата са много близки до тези на съвременния човек. В същото време малкият обем на мозъка и горната част на тялото му са по-близки до предшестващия човека вид, наречен австралопитек.

Новото откритие ще позволи на учените да научат повече за прехода, осъществен преди около 2 милиона години, от австралопитека до примата от вида Homo, нашия пряк предтеча.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във