Банкеръ Daily

Съдби

Учени: От бирата не се пълнее

Любителите на бирата вече няма нужда да спират пивото, ако искат да запазят добрата си форма или да отслабнат. Доклади на водещи клинични доктори от Великобритания, Италия, Румъния и Холандия  заключиха, че „биреното коремче“ е мит.

Тези и други научни факти за качествата на пенливата напитка бяха представени по време на Седмия европейски научен симпозиум „Бира и здраве“, провел се през октомври в Брюксел. Традиционно форумът събира над 120 представители от медицинските среди, научни институти, медии и неправителствени организации от Европа, Африка и Южна Америка.

Събитието дава възможност на учени от цял свят да представят резултати от медицински изследвания относно свойствата на бирата и нейното позитивно въздействие върху балансирания начин на живот при умерена консумация.  На откриването на симпозиума беше подчертано, че потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав, който традиционно е около 90% вода, 5% екстрактни вещества, идващи от малца, пивните дрожди и хмела и 5% алкохол.

Според доклад на д-р Катрин О'Съливан относно калориите в пивото, "биреното коремче" е мит, тъй като не съществуват научни доказателства, които да свидетелстват, че при умерена консумация бирата води до трупане на килограми. Дори напротив – според проучванията, при жените умерената консумация на пиво се свързва с по-нисък индекс на телесната маса (ИТМ), което я прави много подходяща за оптимизиране на хранителния режим.

Резултатите се подкрепят и от изследване на лекари от Букурещ, представени именно по време на симпозиума „Бира и здраве“ в Брюксел. Експертите също опровергават общото мнение, че умереното пиене на бира води до затлъстяване и натрупване на мазнини около корема. Според д-р Корина Зуграва, ръководител на румънския изследователски екип, приемът на калории при умерена консумация на бира не повишава индекса на телесната маса, не играе роля за образуването на коремче и няма данни да е потенциален фактор за затлъстяване. 

Освен за калоричноста на бирата, на форума в Брюксел бяха представени общо 11 научни доклада. В панела „Умерената консумация на бира и вашето здраве" бяха дискутирани ползите от антиоксидантите във ферментиралите напитки. Лекарите доказаха, че при умерена консумация бирата може да има ползотворен ефект върху състоянието на сърцето, дихателните пътища и върху много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот, дори при пациенти, претърпели сърдечен удар.

И не на последно място - в сесията „Бирата: Какво има в нея?" бе поставен акцент върху съставките на бирата и ролята, която те могат да играят в балансираното хранене на възрастните. Лекарите не пропуснаха и въпросът за безглутенова бира и потенциалът на определени вещества в нея за увеличаване на позитивния ефект от пивото при умерена консумация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във