Банкеръ Weekly

Съдби

Участта на една принцеса

Даян фон Фюрстенберг, в чиито вени тече гръцка, молдавска и еврейска кръв, е почетна гражданка на Белгия и въплъщение на американската мечта. Бившата принцеса е дизайнер, чийто талант се потвърждава от забележителни търговски успехи. В превод от немски аристократичната фамилия, която носи благодарение на първия си съпруг, означава ни повече, ни по-малко от княжеска планина. А съдбата й наистина напомня за главозамайваща алпийска пътека. Днес тя отново е на върха.
Даян Симон Мишел Халфин идва на бял свят на 31 декември 1946-а в Брюксел. Само по себе си раждането й е истинско чудо. Майка й Лили, еврейка с гръцки корени, току-що е излязла от фашистки концлагер, за да се завърне при годеника си, роден в Кишинев. Въпреки диагнозата безплодие и 30-килограмовото й тегло тя ражда напълно здраво момиченце.
Даян учи в най-добрите училища на Швейцария, в Оксфорд и в Мадридския университет. По време на лятна почивка в Алпите тя среща бъдещия си мъж, германския принц - Егон фон Фюрстенберг. Двадесет и две годишната студентка се омъжва бременна в третия месец и съответно става принцеса. След това една от най-красивите съпружески двойки на Европа се премества в Ню Йорк, за да блести на светски вечеринки ту в компанията на Салвадор Дали, ту в обществото на холивудските знаменитости.
Но бохемския начин на живот не е гаранция за щастие и през 1973-а младите съпрузи се разделят. На всичко отгоре мъжът на Даян изобщо не крие своята бисексуалност. Но това изобщо не я смущава, по думите й семейството никога не е било на първо място за нея. Даян не парадира и с аристократичния си брак: Егон просто ми даде име и деца, пише тя в автобиографичната си книга. По-късно в едно свое интервю Даян признава, че встъпвайки в брак, просто искала да бъде съпруга на богат човек. Това й дава първото усещане за независимост и свобода на действията. През същата година тя предлага на пазара първата си колекция.
Почувствайте се жена, облечете рокля! - с тези думи дизайнерката Фон Фюрстенберг призовава през 1973-а да купуват модели от първата й колекция. Не съм мислила много върху мотото. Мнозина обичат да носят панталони, защото така е по-удобно. Но когато облечеш рокля, започваш да се движиш и да седиш по друг начин. За мен възможността да нося рокля е дар от природата, който съм получила, раждайки се жена. - твърди дизайнерката. - Реших да направя няколко образеца и се опитах да ги продам в Америка. Това, разбира се, беше авантюра, но аз постигнах своята цел и станах независима жена, каквато винаги съм мечтала да бъда.
Прочутата рокля на Даян тип прегърни ме имала идеалния за всяка фигура силует във формата на пясъчен часовник. Тя се обличала много лесно и се сваляла още по-лесно, не се мачкала и била подходяща за всякакви случаи. Дрехата се превърнала в алтернатива както на сложната и в същото време разхайтена мода от онези години, така и на строгите костюми с панталони, които носели деловите дами. Възторгът, който предизвикал моделът на Даян сред публиката, може да се сравни единствено с появата на малката черна рокля на Шанел. Идеята получила признанието дори на лидерите на феминисткото движение, които по принцип били против роклите. Те благословили изобретението на Даян, като го обявили за символ на свободата, олицетворяващ освобождението на жените от шивашките окови.
Не беше нищо особено - просто парче плат с ръкави, пише по-късно Фюрстенберг в автобиографичната си книга. Но само през първите няколко години са продадени над 5 млн. подобни парчета плат с ръкави. Вместо супремодели колекцията е рекламирана от самата й авторка, която гледа от рекламните плакати, облечена с пъстра рокля. Това беше една много лична история. От самото начало това до голяма степен беше мой собствен диалог с жените. Аз им помагах да изглеждат по-добре, да се чувстват по-добре и да са по-уверени в себе си, спомня си Даян.
Към 30-ата си година Фюрстенберг вече е собственичка на множество брандове и продава под свое име огромно количество стоки - от козметика до тапети. През 1977-а е удостоена с приза Fragrance Foundation Award за аромата Tatiana. През 1984-а получава за първи път Savvy Magazine Award, която впоследствие й се връчва всяка година до 1988-а. Заради невероятния си успех и фантастичните си доходи Даян би могла да лежи на лаврите си до края на своя живот. Но тя не спира дотук - редовно посещава клуба Студио-54, позира на Анди Уорхол, обядва с Ив Сен-Лоран...
А след това внезапно разпродава всичките си лицензи и спира да създава дрехи. През 1985-а продава нюйоркското си жилище на прочутото Пето авеню и се премества в Париж. Стремителните си действия Даян обяснява с романтично увлечение. Неочаквано тя избира книгоиздателството за свое ново поприще. По-късно, оправдавайки бягството си, Даян ще напише, че в един момент е изгубила контрол над ситуацията: Компанията се разрастваше твърде бързо, аз правех грешки и не разбирах това. Постепенно брандът губи популярност и след някакви си пет години вече никой не помни името Diane von Furstenber. Самата основателка се оказва в капана на депресията: Станах човек от миналото... Миналото на успеха.
През 1990-а Даян се завръща в Ню Йорк и разбира, че е забравена. През 1992-ра създава копринени роби, които се продават блестящо, но не знае с какво да продължи по-нататък. Точно тогава дъщеря й Татяна й споменава, че младите дами издирват по битпазарите и магазините за винтидж мода прочутите й рокли прегърни ме от 70-те години. На дефилетата в Париж през 1996-а Даян се среща с президента на нюйоркската универсална търговска верига Saks. И още на следващата година предлага на клиентките й нова версия на роклята. Това е поредното предизвикателство за Даян - моделите са малко по-къси, яките - по-малки, а платовете - съвсем различни: Отначало използвах италианско памучно жарсе, но след това реших да опитам с коприна и заминах за Китай, където разработих копринен вариант на жарсето.
От 1999-а марката Diane von Furstenberg отново е редовен участник в Седмицата на модата в Ню Йорк. Дрехите й се предлагат в над 700 бутика, включително и в най-престижните и скъпи магазини в Америка и в Европа. Годишният обем на продажбите на бранда е над 100 млн. долара. През 2003-а дизайнерката разработва дамска линия дрехи за тенис за компанията Reebok. През следващата година заедно с известната бижутерска марка H. Stern разработва колекция от украшения. През 2006-а Даян става президент на Съвета на модните дизайнери на Америка (The Council of Fashion Designers of America). Година след това представя първата колекция обувки, която носи името й. През август 2008-а на Алеята на модната слава в Ню Йорк беше поставена гранитна плоча с името Diane von Furstenberg. Колекцията на Даян есен-зима 2008-2009 е призната за знакова. Изискаността и женствеността, съчетани с практичност и носталгична нотка по модата от военните времена,й носят зашеметяващ успех. Моделите от новата линия на дизайнерката пролет-лято 2011, които бяха представени от световноизвестните Наоми Кембъл и Наталия Водянова,за пореден път й спечелиха много овации и заслужено признание.
След няколко ярки, но не дотам щастливи връзки, личният живот на Даян също влезе в по-спокойно русло. През 2001 г. Бари Дилър, бивш шеф на Paramount Pictures и сегашен медиен магнат, най-накрая получи съгласието й да се омъжи за него. Отношенията им, които имат 26-годишна история,завършиха с брак. Дилърът поднесе на избраницата си 26 пръстена с брилянти - по един за всяка година от запознанството им. Любопитно е, че едва след втория си брак и над 30 години живот в Америка тя все пак реши да стане гражданка на САЩ.
За нея един моден експерт казва: Даян фон Фюрстенберг е сред малкото съвременни дизайнери с колосална култура. Тя е вторият човек в света на модата след Шанел, който е наследил взаимната връзка между изкуството и модата. Даян пък прекрасно си дава сметка, че нищо в живота й не е случайно: Бях красива, млада и богата, бях принцеса и имах връзки във висшето общество - пише тя за своя успех. - Разбира се, че това помагаше! Но аз винаги съм била заобиколена от хора със същите привилегии, които никога не са имали моите постижения. Така че успехът ми се дължи изцяло на собствените ми усилия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във