Банкеръ Weekly

Съдби

УБИЙСТВО ОТ МИЛОСЪРДИЕ

В Ню Орлианс се разгоря скандал, какъвто не се е случвал в историята на американското здравеопазване. По обвинение в предумишлено убийство на пациенти по време на евакуацията на града след урагана Катрина е арестувана Ан Поу - един от най-уважаваните лекари в щата Луизиана.
Онколожката Ан Поу имала всички основания да се смята за преуспяваща жена. Тя била уважавана от колегите си. Пациентите й в болницата я обичали, а студентите от университета в Ню Орлианс, в който преподавала, харесвали лекциите й, защото били увлекателни и ясни. За жителите и властите на Ню Орлианс тя била героиня, синоним на самоотвержеността и мъжеството, проявени от гражданите по време на септемврийското наводнение през миналата година.
Сега обаче американците асоциират името й с това на друг известен лекар - Джек Кеворкян, който беше наречен доктор Смърт, за привързаността му към евтаназията. За разлика от Кеворкян обаче, за когото е прието да се смята, че убива пациентите си от чист алтруизъм, доктор Ан Поу ги убивала просто защото не можела да се грижи с тях.
Мемориалният медицински център в Ню Орлианс - една от най-големите и престижни болници в града - поела първия удар на мощния ураган Катрина, който предизвика страшно наводнение през миналата година. На 30 август болницата се оказала откъсната от света. Нямало електричество, водопроводът и канализацията не работели. Започналата евакуация на болницата продължила по-малко от денонощие, защото градските власти закъсали с транспортните средства. Наложило се повече от три дни пациентите и персоналът да живеят в ужасни условия, когато температурата в сградата се вдигнала над 30 градуса по Целзий. Нямало вода за пиене, хигиенните материали също свършили. Евакуацията била възобновена едва на 2 септември, а на 11 септември в сградата влезли групите, издирващи безследно изчезналите. Те открили 40 трупа, много от които плували в наводнения първи етаж.
Всички загинали били разпознати. В графата причина за смъртта на свидетелствата, издадени за роднините им, лекарите написали смърт, предизвикана от урагана Катрина. Повечето загинали били обитатели на шестия етаж на болницата. Там лежали най-тежките, а понякога и неизлечими пациенти, които обаче изисквали постоянно медицинско наблюдение. По време на кризата и евакуацията на болницата доктор Ан Поу била главен лекар на шестия етаж.
По-късно в многобройни интервюта тя разказвала колко й е било трудно. Споменавала и това, че много от пациентите така или иначе били обречени на смърт. За някои пациенти, намиращи се в критичен стадий, имаше указания да не бъдат реанимирани. Тези указания по никакъв начин не бяха свързани с урагана. Казано накратко, те умираха и задълженията ни бяха да им позволим да умрат естествено, без да предприемаме героични усилия за реанимирането им - обяснявала доктор Поу. Предполагало се, че повечето от починалите по време на урагана са били тъкмо от тази категория и в предпоследния ден преди евакуацията са били преместени на втория етаж на сградата.
Избухналият по-късно и може би най-шумният скандал в историята на американското здравеопазване започнал с едно незабелязано от журналистите изявление на представителите на медицинската компания LifeCare Holdings Inc., която управлявала шестия етаж на Мемориалния медицински център. В изявлението, публикувано на 14 септември миналата година, компанията съобщавала, че смята, че по време на евакуацията на болницата е имало случаи на убийства от милосърдие. Но нито тогава, нито сега нейните представители обяснили как са научили за тези случаи. Съдейки по всичко, става дума за показанията на човек от персонала, които компанията незабавно предала в управлението на главния прокурор на Луизиана Чарлз Фоти. Заетият с по-спешни задачи Фоти не е реагирал в продължение на няколко седмици. Но в началото на октомври главната прокуратура на Луизиана обявила, че започва официално разследване по сигнала.
Предадохме във Вашингтон всичко, с което разполагахме - медицински картони, биоматериал за анализи, абсолютно всичко - казва един от сътрудниците в групата, провела разследването. Отговорът дошъл твърде бързо. Вашингтонските експерти открили в най-малко четири от телата морфин и сънотворното наркотично вещество мидазолам. Нещо повече - съдейки по медицинските картони и нивото на наркотиците в телата, лекарствата не били вкарвани редовно, а наведнъж и в голяма доза, което гарантирало смъртта на пациента.
Голяма доза само от морфин или мидалозам е достатъчна, за да убие човек. Коктейлът от тези препарати действа стопроцентово - казва един от експертите - Хората, които са използвали лекарствата, са знаели прекрасно какво правят.
Разпитите на бившите служители в болницата, която след урагана така и не поднови работата си, позволили бързо да се установи кой е разпоредил убийството на пациентите. От материалите по делото става ясно, че на третия ден след удара на Катрина доктор Поу заявила на старшата сестра на отделението, че някои от неевакуираните пациенти най-вероятно няма да оцелеят. Така било взето решението спрямо тях да бъде приложена летална доза наркотици.
Доктор Поу и две от медицинските сестри - Лори Будо и Шери Ландри - напълнили системи със смес от морфин и мидазолам. По думите на свидетели те внимавали в телата на пациентите да попадне целият обем на лекарствата. Доктор Поу нееднократно обяснила на околните, че й се струва, че пациентите не чувстват и не усещат нищо. Въпреки това, когато наркотиците започнали да постъпват в тялото на една от пациентките, тя изохкала и промърморила Пари!
Имаме работа с хора, които са решили, че могат да играят ролята на Всевишния - казва Чарлз Фоти. - Разбирам, че по онова време болницата е била поставена в невероятно трудни условия. Знам, че ураганът остави мнозина без такива неща от първа необходимост като храна, вода и електричество. Но аз не вярвам, че това може да оправдае умишленото убийство.
Американското законодателство не признава евтаназията и не дели убийствата на обикновени и от милосърдие. Но както твърдят следователите, случилото се в Мемориалния медицински център не може да бъде наречено убийство от милосърдие, дори според представите на привържениците на евтаназията.
Жертвите били определяни от убийците не според степента на страданията им, а според това доколко ще е трудно или лесно да бъдат евакуирани - твърди човек, запознат с материалите по делото. Болестите на четиримата убити на възраст от 61 до 90 години не им причинявали необикновени страдания. Нещо повече, 90-годишната Роуз Савуа, същата, която се оплакала от усещането за парене, се възстановявала след от заболяването си и дори била подготвяна за изписване. И аз си помислих, че може да са я убили - казва дъщеря й. - Бях при нея на 28 август, тя седеше и разговаряше с нас, беше без системи, а кръвните й изследвания бяха добри.
Засега полицията е арестувала само трима души - доктор Поу и медицинските сестри Будо и Ландри. Срещу тях са повдигнати обвинения за убийство от втора степен, което в случай че съдебните заседатели ги признаят за виновни се наказва с доживотен затвор. Според мнението на властите обаче, с това делото няма да приключи. Един от бившите членове на следствената група твърди, че мнозина от персонала са знаели за плана на доктор Поу. А според свидетелствата на една от служителките в болницата Сюзън Малдерик, идеята да не се оставят живи пациенти на произвола на съдбата била широко разпространена. Според обвинението в конкретните условия служителите в болницата си превеждали този девиз като да не се взимат пленници.
Очевидно е, че властите възнамеряват не само да предявят обвинения и на други хора от персонала на Мемориалния медицински център, но и да признаят за убийство още няколко смъртни случая в болницата. Засега за тях има само косвени улики. Например показанията на свидетели, на които изведнъж ограничили достъпа до втория етаж, където се намирали всички пациенти от отделението за тежки случаи. Смятам, че ще се намерят улики и за други случаи - твърди убедено служител на главната прокуратура на Луизиана. - Засега са повдигнати обвинения само срещу лицата, за които сме напълно сигурни, че ще бъдат признати за виновни от съдебните заседатели.
Впрочем мнозина експерти не споделят увереността на
следователите. Материалите срещу обвиняемите по делото, поне тези, с които съм се запознал, изглеждат напълно убедителни - твърди нюйоркски юрист. - Но дори в такива стопроцентови дела могат да се получат засечки. Това се отнася най-вече за резултатите от лабораторните анализи. Доколкото знам, те са били направени със закъснение, затова лесно могат да бъдат оспорени в съда и да бъдат признати за неубедителни. Съдейки по всичко, тъкмо към тази практика смята да се придържа защитата. По думите на адвоката на доктор Поу - Рик Симънс - той възнамерява да покани експерти, които няма да оставят камък върху камък от обвинението. Защитникът твърди, че ще му помогнат много приятели и колеги на лекарката, един от които вече заяви пред журналисти, че прекрасно познава всички обвиняеми и нито за миг не би се поколебал да им повери грижата за свой роднина, ако това се налага.
Колкото и да е парадоксално, като свидетели на защитата могат да се явят и близки на самите убити. Лу Ан Савуа например казва, че й е трудно да обвинява медицинския персонал. Не обвинявам медицинските сестри. Те са преживели истински ужас. Възможно е да са взели решение, което не е най-правилното. Но аз не мога да знам това, защото не съм била там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във