Банкеръ Weekly

Съдби

УБЕЖИЩЕ ЗА ДЪРЖАВНИ ЛИДЕРИ

Забравете за Версай и Чекърс (лятната резиденция на британския премиер). Следващия път, когато Гордън Браун и Никола Саркози пожелаят да възстановят силите си някъде, да се усамотят или да организират частна среща, може би ще бъдат привлечени от новото убежище сред розовите скали на пустинята в Невада.
Дона Васар е наследничка на династията Васар, основала едноименния престижен колеж за свободни изкуства в щата Ню Йорк. Тя планира да създаде частен курорт за уморени президенти и премиер-министри, чието изграждане ще струва 300 млн. долара (150 фунта). Центърът под названието Universitas Leadership Sanctuary ще представлява наполовина манастир, наполовина място за конференции, където влиятелните мъже и жени от всички краища на света ще могат да се усамотят, за да потънат в книгите, в мислите си или да се занимават с градинарство. А за да напомня на гостите си, че те са лидерите на планетата, сградата на брега на езеро в Лас Вегас ще бъде построена във формата на глобус. Въпросното езеро се намира в частна собственост, разположена в пустинята в южната част на щата Невада, където в най-горещите дни температурата достига 50 градуса по Целзий.
Дона Васар съобщи, че курортът ще разполага с библиотека и със специални зали за размисъл и за дискусии. Тя възнамерява да пресъздаде атмосферата на манастира, което означава че достъпът за журналистите, съветниците и секретарите, които обикновено придружават държавните дейци, ще бъде забранен. Предвижда се да има и градина, която ще доставя свежи продукти за трапезата на гостите. Така че не е изключено някой от политиците да пожелае да обработва земята, докато размишлява върху резултатите от поредния етап на преговорите за световната търговия.
Universitas Leadership Sanctuary ще бъде специален център, чието предназначение е да приема радушно лидери и заедно с това да ги провокира. - се казва в съобщението публикувано от Васар. - Тук те ще преживеят истинско обновление. Сред посетителите ще се поощрява неформалното общуване, подпомагащо по-свободната атмосфера.
Да оставиш грижите зад прага
Дона Васар сключила договор за разработката на проекта с лондонския художник и архитект Дъглас Патерсън, когато видяла построената от него къща в монголски стил на остров Мъстик в Карибско море. Преди да пристъпи към реализиране на задачата си, Патерсън изучил живота в будистките манастири в Бутан и православните манастири в планината Атон и Метеорите в Гърция.
В момента той работи заедно с Лори Четууд, архитекта, който се прочу с проекта си за екологичните супермаркети на веригата Sainsbury's. Идвайки на това място, хората ще оставят грижите си зад прага и ще се връщат към най-важното - убеден е Четууд. - Към сградата ще води лабиринт, което означава, че държавните глави ще оставят своите грижи и своето обкръжение не само в метафоричния, но и в буквалния смисъл. Самото здание във вид на земното кълбо ще включва четири етажа. На първия ще е библиотеката, на втория - залите за беседи. Третият етаж ще бъде зает от техниката, която трябва да осигурява енергията на сградата. А най-отгоре, под стъкления купол, ще се намира духовното сърце на центъра - мястото за размишления, където държавните мъже могат да поседят на тишина.
Обикновени жилища
Световните лидери ще живеят в обикновени жилища, разположени около сградата глобус. Там те ще могат да се хранят и да спят, докато пребивават в комплекса за уикенда или за по-дълго.
За да събере средства за реализирането на проекта си, Васар създаде в Ню Йорк благотворителния проект Destination Universitas Foundation. Според оценките й изграждането на обекта ще отнеме две и половина години. Тя пътешества в цял свят, за да търси потенциални спонсори, пропагандирайки целта си да подобри равновесието в света, като промени лидерите му.
Прессекретарят на курорта Лас Вегас Лейк потвърди, че в края на миналата година фондът е проявил интерес към покупката на участък с площ 65 акра, който да бъде застроен. На територията на курорта вече съществуват хотел на веригата Ritz Cartlon, разкошни къщи и спа центрове. Което означава, че ако на световните лидери им омръзне монашеското уединение, ще могат съвсем наблизо да поиграят голф или да посетят малкото местно казино. А ако се пренаситят от дълбоки размишления - Лас Вегас е само на 17 мили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във