Банкеръ Weekly

Съдби

ТВ7 с нов собственик?

С нов собственик посрещна седмия си рожден ден ТВ7. Това е базираният в Лондон инвестиционен фонд Алегро Кепитъл (Alegro Capital), който е осъществил сделката чрез кипърския си клон Хагарли Инвестмънтс Лимитед. Придобиването бе официално оповестено навръх празника на медията, като финансови подробности не се споменават. Във фокуса на операцията влизат и Super 7, и ВВТ. Досегашният собственик - регистрираната в Кипър Краун медия,е продала на 100% и трите тв канала.


На прага сме на едно важно събитие, което съвпадна с рождения ден на телевизията и, сигурна съм, също ще повлияе положително върху развитието ни като група от каналите TВ7, Super7 и BBT(Балкан българска телевизия). Развитие, предшествано от много труд, хъс и амбиция, което повиши многократно интереса към групата и нейната стойност, съобщи изпълнителният директор на ТВ7 Евелина Колева.


Това е първата медийна сделка на компанията в Югоизточна Европа. За нас това е рискована, но добре обмислена стъпка към пазар със сериозен потенциал за развитие, обяви Патрик Мартин, управляващ директор на Алегро Кепитъл. За новите собственици било чест да притежават телевизия, която в кратък срок успяла да се развие от 12-о до трето място по гледаемост и да се бори за лидерската позиция. Не ги притеснявал и свитият рекламен пазар у нас. Алегро Кепитъл е инвестиционна компания с повече от десетилетие история и опит в сферата на инвестиционното банкиране, телекомуникациите, развитието на технологиите и медиите.


В гилдията обаче се говори, че новата сделка е фиктивна. Целта била да се измият очите пред Брюксел, който направи остра забележка, че собствениците на медии у нас трябва да излязат на светло. Други припомнят, че в началото на следващата година трябва публично да се оповести зад коя медия кой стои. Така сега ТВ7 ще има стратегически чуждестранен инвеститор в лицето на Алегро Кепитъл. Някои са на мнение, че това е част и от идеята Николай Бареков, който в момента е шеф на Новините на ТВ7 и изпълнителен директор на ВВТ, да стане шеф на БНТ. Мандатът на Вяра Анкова изтича през юли. Бареков обаче щял да поеме държавната медия още преди изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във