Банкеръ Weekly

Съдби

Тв сериалите повишават здравната култура

Напук на твърденията, че телевизионните сериали водят до ограничаване на умствените възможности, т.е. до затъпяване, нови изследвания показват, че те дори са полезни. Тв сериалите повишавали например здравната култура. Заключението е резултат от анкета сред 2000 зрители, проведена от британската асоциация „Време за промяна“. Петдесет и четири процента от запитаните смятат, че героите от телевизията с психични проблеми им помагали да разберат трудностите на тези хора и да променят отношението си към тях.

Реалистичните сценарии на сериалите ограмотяват публиката за проблемите на психичното здраве и мнозина вече по-често търсят помощ навреме, коментира "Прес асосиейшън". Освен това в тв поредиците имало все повече герои с психични заболявания. Но по-важното било, че сценаристите днес ги отразявали точно, без да подклаждат асоциации за срам. Почти една трета от респондентите са потвърдили, че са обсъждали въпросните персонажи с приятели и роднини.

В най-популярния британски сериал - "Коронейшън стрийт", в който преди време Димитър Бербатов бе наречен „скучен“,  предстои един от главните герои - Стив Макдоналд, да изпадне в депресия. По този повод продуцентът Стюарт Блекбърн казва: "Предизвикателството със Стив и неговата депресия беше страхът, че героят, когото публиката харесва, вече никога няма да е същият. Трябва да намерим начин да кажем истината и все пак да остане интересно за аудиторията”. ”Надяваме се сериалът да промени нещата за много хора, които след като го гледат, да си помислят: Може би трябва да отида на лекар. Няма да достигнем до тях обаче, ако междувременно превключат програмата", допълва Блекбърн.

Интересно, какво ли биха казали изследователите за българските сериали като „Стъклен дом“ и „Седем часа разлика“, където също е имало аналогични персонажи? Кой знае, един ден може да ги вкарат в учебниците по психиатрия?

Facebook logo
Бъдете с нас и във