Банкеръ Daily

Съдби

Търсят купувач на небостъргача "Крайслер" в Ню Йорк

Една от емблемите на Ню Йорк - небостъргачът "Крайслер" (Chrysler), който от 2008 г. е собственост на суверенния фонд на Абу Даби, си търси купувач, според информация от световните информационни агенции. Тогава правителственият фонд плати 800 млн. щ.долара за 90% от небостъргача.

Небостъргачът е построен от компанията "Крайслер" (Chryshler) през 1930 година. Висок е 319 метра, има 77 етажа и 32 асансьора. Една от най-забележителните сгради в Ню Йорк е изработена по поръчка на тогавашния сенатор на града Уилям Рейнолдс. Готовият проект за небостъргача се продава на Уолтър Крайслер - създателят на американския автомобилен производител.

В стремежа си да издигне най-високата сграда в света, Chrysler е строила по 4 етажа на седмица, което звучи невероятно и днес. На върха на сградата архитектът Ван Ален, който разработва и проекта за нея, поставя 38-метрово стоманено копие. По подобие на други сгради по това време, небостъргачът "Крайслер" също е построен във френски стил "Арт деко".

На 28 май през 1930 г. е открита една от най-високите сгради в света - "Крайслер Билдинг" (Chrysler Building). Небостъргачът, който е построен от американския автомобилостроител "Крайслер".

Повече от 89 години тя е един от символите на Ню Йорк. Зданието е високо 319 метра, намира се в източната част на Манхатън, на кръстовището на Лексингтън Авеню и 42-ра улица. Първоначално собственик на небостъргача е компанията "Крайслер".

Сградата има 77 етажа, 32 асансьора и разгъната площ от 111 201 кв. метра.

Проектът на зданието е на архитекта Уилям ван Елен. Той го изработва по поръчка на бившия сенатор Уилям Х. Рейнолдс, собственик на бившия атракционен парк "Дриймленд" в Кони Айлънд. Готовият проект е продаден по-късно на Уолтър Крайслер, който по това време мечтае да има най-високата сграда в света, а по-късно решава там да установи централата на компанията си.

В същото време зданието започва да се издига. Нюйоркските строители желаели да издигнат най-високата постройка в света. Те започват да вдигат невероятните и по днешните стандарти четири етажа на седмица. Завършвайки небостъргача, строителите установяват, че височината е като на сградата на архитекта Х. Крег Севъренс, намираща се на улица "Уолстрийт" №40 и позната днес като "Тръмп Билдинг".

Няколко години преди строежа на "Крайслер Билдинг", Севъренс и ван Елън били партньори, но отношенията им се влошават, превръщайки ги в яростни съперници. Разбирайки каква е височината на сградата на неговият конкурент, той добавя още два метра към сградата си, превръщайки я в световен лидер.

Ван Ален получава разрешение да постави на върха 38-метрово копие. То е изработено от немската компания "Круп", от неръждаема стомана марка "Нироста", сглобено е във вътрешността на сградата и е монтирано на върха през ноември 1929 година. За съжаление на проектант и собственик, само след по-малко от година е построен "Емпайър Стейт Билдинг". Радостта на ван Елън била двойно помрачена, след като Крайслер отказва да плати хонорара му.

По подобие на множество други сгради по това време и тази е построена в стил Арт деко. Своеобразната орнаментация на кулата представлява съществуващи мотиви от автомобилите "Крайслер". Ъглите на 61-я етаж са украсени с орли, реплика на модела от капака на модела на компанията от 1929 година. Орнаментите на 31-ия етаж са точна реплика на капака на радиатора на Крайслер.

Небостъргачът е построен от тухли и метална рамка с обков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във