Банкеръ Weekly

Съдби

Търговията на Нюйоркската стокова борса започва преди 149 години

На днешния ден през 1865 г. на Уолстрийт започва да работи Нюйоркската стокова борса (New York Stock Exchange, NYSE), най-голямата фондова борса за ценни книжа на света и втората по брой компании. Тя е създадена на 17 май 1792 година.

На Нюйоркската борса се търгуват ценни книжа на над 1500 компании с пазарна капитализация над 10.1 трилиона долара, като в тях работят над 25 млн. души.

Борсата има 1366 члена, като в съвета на директорите участват 27 души. Местата се откупуват от желаещите да ги заемат, като, например, през 2003 г. цената на място в директорския съвет се е търгувало за 1.35 млн. долара.

Основите на Нюйоркската фондова борса са поставени от 24 брокера, събрали се според легендата под сянката на един чинар на Уолстрийт (съвременното схващане е, че срещата е станала в хотел "Кори", за да приемат вътрешен кодекс за поведение и фиксирани комисионни т.нар. Buttonwood Agreement. Необходимостта от такъв кодекс е предизвикана от първия за Уолстрийт спекулативен скандал (Panic of 1792 г. - финансова криза) от началото на 1792 г., при който основни действуващи лица са Уилям Дуър и неговият агент Джон Пинтард.

По-късно сделките се сключват в разположената на средата на Уолстрийт сграда Tontine Coffee House, където брокерите създават офиси. През 1817 г. организацията се превръща в New York Stock Exchange Board, на която се предлагат акции на жп компании, индустриални предприятия и други ценни книжа.

През 1863 г. името се сменя на New York Stock Exchange, което носи досега. През 1903 г. борсата се премества в нова сграда на номер 11, където е разположена и до днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във