Банкеръ Daily

Съдби

Турция строи висящ мост и над Дарданелите

S 250 f0fbb152 0328 4664 99ca 673f489114b6

Турция подготвя поредния си амбициозен инфраструктурен проект - висящ мост над пролива Дарданели. През август миналата година бе открит един от най-големите висящи мостове в света - над Босфора в Истанбул.

Цената на проекта за строеж и управление на съоръжението (дълго 3.7 км) е 10 млрд. турски лири (2.62 млрд. щ.д.), а мостът ще свързва градовете Лапсеки и Гелиболу в северозападната провинция на Чанаккале.

По предварителна информация проектът е привлякъл интереса на 24 азиатски и турски компании. Планира се изграждането на моста, който ще се нарича "Чанаккале 1915", да започне на 18 март тази година, когато се чества годишнината от битката при Галиполи по време на Първата световна война (между 25 април 1915 и 9 януари 1916 г.).

Дарданели, в миналото известен като Хелеспонт, е тесен пролив и воден път от международно значение, разположен в Северозападна Турция- Той формира част от континенталната граница между Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Дарданелите свързват Мраморно море със Средиземно и Егейско море, като в същото време позволява преминаване към Черно море през Босфора.

Повечето от северните брегове на пролива, които са по протежение на полуостров Галиполи са слабо заселени, докато по южните брегове е най-големият град по течението на пролива - Чанаккале, един от най-европейски изглеждащите градове в Турция, който е дом на над 180 000 човека.

Проливът има дължина 61 км и широчина между 1.2 и 6 километра. Средната дълбочина е 55 м, а максималната - 82 метра. Водата тече в двете посоки, от Мраморно към Егейско море по повърхността, а в обратната посока е долното течение.

Названието "Дарданели" идва от Дардан, древен гръцки град на азиатския му бряг. Според древногръцката митология там паднала Хела, докато минавала пролива на гърба на овен, заедно с брат си Фрикс, бягайки от мащехата им Ино. Оттогава проливът се нарича Хелеспонт - морето на Хела.

Исторически въпросът за контрола върху проливите е геополитически поради стратегическото им положение. Древната Троя е била разположена близо до западния край на пролива, а на азиатския му бряг са се развивали действията по време на Троянската война. Персийската армия на Дарий І и Ксеркс I и по-късно армията на Александър Македонски са пресичали Дарданелите, за да завладеят противниковата територия.

Констинтин Велики основава Новия Рим на Босфора, като една от основните причини да просъществува Източната Римска империя в продължение на повече от хилядолетие е стратегическия избор на мястото, на което е изграден Константинопол.

След превземането му (1453 г.) новата велика сила в Ориента - Османската империя, прави града своя столица, давайки му името Истанбул.

Въпросът за проливите е основен и в руско-турското геополитическо съперничество през 17-20 век, като се превръща заедно с Йерусалим в централен за "Източния въпрос". С термина се обозначават противоречията между европейските Велики сили от края на XVIII век до Първата световна война, които са свързани с разпадането на Османската империя и съперничеството на европейските държави за подялбата на нейните територии и контрол на Балканите, в Мала Азия и Близкия изток.

На Лондонската конференция през 1841 г. е взето решение за затваряне на проливите за преминаване през тях на военни съдове в мирно време, което неимоверно засяга руските интереси.

По време на Първата световна война за този пролив се водила битка между Османската империя и Антантата.

От гледна точка на съвременното международно публично право зоната на проливите е "открито море", като през 1936 г. с Конвенцията от Монтрьо в съответствие с тази постановка е решен статутът на проливите, при съхранение суверенитета на турската република.

Заедно с Босфора, Дарданелите образуват Черноморските проливи. Те разделят Европа (Тракия) от Мала Азия (Анатолия). Протоците предоставят достъп до Средиземно море и Световния океан на голяма част от територията на Русия, Украйна, Грузия и страните от Югоизточна Европа - Румъния и България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във