Банкеръ Daily

Съдби

Турция изхвърля еволюцията от учебниците

Учениците в Турция се връщат днес в училищата и ще са последното поколение, което ще изучава теорията на еволюцията в часовете по биология, предаде Асошиейтед прес. От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно обучение ще се преподава за джихада като за "любов към родината".

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища.

Опозиционните партии и съюзи протестираха срещу промените и ги критикуваха като преобразуване на образованието в съответствие с консервативната и ислямски ориентираната официална линия на управляващите. Те настояха Турция да осигури научно, светско образование за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви, че темите в новата програма са опростени с оглед на "хармонизирането им с развитието на учениците" и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство смята, че е прекалено сложна за средното училище, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно обучение като за "любов към родината", както и отделянето на по-малко внимание на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, уважаван от светските турци. Посочва се, че Ататюрк е отделил държавата от религията, но партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това стриктно разделение и въведе по-религиозен подход.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във