Банкеръ Weekly

Съдби

ТРУДНИЯТ ИЗБОР НА УИЛЯМ

Напоследък булевардната, а след нея и сериозната английска преса сериозно обсъждат личния живот и бъдещето на най-популярния член на британското кралско семейство - принц Уилям. На 21 юни той ще навърши 24 години. И макар че за средностатистическия британец това е твърде ранна възраст за създаване на семейство, някои журналисти и анализатори твърде отчетливо чуват звъна на брачните камбани за по-големия син на принц Чарлз и покойната принцеса Даяна. Същевременно в Бъкингамския дворец не чуват нищо подобно. Кралица Елизабет Втора, изглежда, се притеснява, че любовта ще погуби британската монархия. Впрочем, ако нещо наистина заплашва реално тази институция, това е активната намеса на 80-годишната кралица в личния живот на нейните деца и внуци.
Мистър и мисис Уелс
През 2002 г. принц Уилям, студент в престижния университет Сент Андрюс в Шотландия, започнал да се среща със своя състудентка от Факултета по изкуствата, в който учел, макар че в документите бил вписан като Уилям Уелс. Произходът му без съмнение е бил добре известен и на неговата избраница Кейт Мидълтън.
Катрин Елизабет Мидълтън, която предпочита да я наричат просто Кейт, е родена в семейство на предприемач от графство Бъркшир пет и половина месеца по-рано от първородния син на Чарлз и Даяна. Майкъл Мидълтън и неговата съпруга са собственици на фирма, която се занимава с търговия на играчки и стоки за празници и вечеринки по пощата. Самата Кейт признава, че би искала да открие компания за дизайн, шев и продажба на детски дрехи. Когато се запознала с потомъка на Уиндзорите, и двамата вече имали опит в отношенията с противоположния пол.
Двойката се появи за първи път пред публика през април 2004 г. по време на ваканция в швейцарския курорт Клостерс. Двамата го посетиха отново през пролетта на 2005 г., но вече придружени от Чарлз и по-малкия брат на Уилям - принц Хари. И точно тогава между Уелския принц и баба му - английската кралица, се разгоря истинско съперничество за правото да определят съдбата на втория по ред наследник на британския престол. Чарлз и съпругата му Камила всячески поощряват чувствата на Уилям и Кейт. Докато Елизабет Втора и кралският двор призовават принца да не бърза със сватбата и според слуховете се надяват романът между наследника на престола и момичето с обикновен произход да не завърши с брак. Британската монархия все още е далеч от свободните нрави на кралските семейства в скандинавските страни, които вече написаха цяла серия от истории за съвременни пепеляшки и принцове. И макар че двете спътнички в живота на принц Чарлз не са с кралска кръв, все пак произхождат от аристократични семейства. Ако Уилям се ожени за представителка на средната класа и двамата създадат поредния наследник на престола, това ще бъде равносилно на революция. Въпросът обаче е дали сега управляващият монарх ще се примири с това?
Навремето Елизабет Втора преглътна неравностойния брак на сина си и Даяна Спенсър, а техните синове получиха права върху престола. Това обаче съвсем не означава, че наследниците на британската корона могат да се женят по любов. Дълги години кралицата бе против сватбата на Чарлз и приятелката от неговите младини Камила Паркър Боулз. След смъртта на Даяна, когато бракосъчетанието все пак се състоя, бе взето специално решение Камила да получи титла, която не й дава правото да стане кралица, дори ако Чарлз се възкачи на престола. В случай че въпреки възрастта им двамата създадат деца, те също няма да имат никакви права върху британската корона, както и децата на Камила от предишния й брак.
От гледна точка на законите за наследяването на престола, случаят с Уилям е още по-заплетен. По принцип всичко зависи от управляващия монарх, който е и глава на Англиканската църква. Кралицата може да признае брака между принца и момичето от простолюдието за законен и тогава бъдещите деца на Уйлям и Кейт ще наследят престола. В такъв случай по-малкият син на Чарлз - Хари, и неговите потомци едва ли някога ще седнат на трона.
Посветени в тайните на Бъкингамския дворец обаче предполагат, че Елизабет Втора и британското правителство, което играе немалка роля при наследяването на трона, ще се възпротивят на подобен неравностоен брак. Така че са възможни два варианта. Първият - Уилям да се примири, както навремето се бе примирил баща му, и да се ожени, за когото му посочат, запазвайки по този начин правата върху престола за себе си и за децата си. Вторият - наследникът да се разбунтува, да се ожени за избраницата си и този брак да не бъде признат от кралското семейство, църквата и правителството. При това положение принц Уилям ще бъде лишен от права върху короната и те ще бъдат пренасочени към по-малкия му брат - Хари.
Кралският двор ще положи всички усилия да избегне подобен развой на събитията. Хари далеч не е толкова популярен, колкото Уилям и вече бе замесен от пресата в редица скандали (като този например, че на една вечеринка се е появил с нацистка униформа). Смята се, че и по тази причина засега кралицата не взема никакви еднозначни решения за евентуалната сватба на принц Уилям. И въпреки че внукът на Елизабет Втора вече й е представил приятелката си, на него му е забранено да се появява на официални мероприятия с възлюбената си. Разочарованият Уилям бе принуден да преглътне факта, че не можа да покани Кейт на празнуването на 80-ия рожден ден на Елизабет Втора, което се състоя през април тази година. Затова пък влюбената двойка се появи на сватбата на дъщерята на Камила Паркър Боулз - Лора. Това събитие даде повод да се появят слуховете за предстоящ годеж, а след това и за брак между Уилям и приятелката му.
Впрочем тъкмо годежите
сватбите и разводите на членовете на кралското семейство през последните години се превърнаха в поводи за шумни скандали и признаци за криза в британската монархия. Достатъчни са на този фон последните разкрития около смъртта на принцеса Даяна - майката на Уилям.
Съдейки по всичко, Уелският принц Чарлз не може да прости на майка си намесата й в неговия личен живот. Потвърждение за това е безпрецедентният факт, че наследникът на британския престол разреши на по-големия си син да живее заедно с приятелката си в своята официална резиденция Кларънс хаус в центъра на Лондон. Принц Чарлз и Камила са възхитени от Кейт и виждат колко е щастлив Уилям с нея, съобщи източник от кралския двор. Нещо повече - след скандала, разразил се през декември 2005 г., когато немското списание Das Neue публикува снимки на лондонската квартира на Кейт Мидълтън, принц Чарлз взе радикално решение. Момичето получи денонощна охрана от специалните подразделения за кралска и дипломатическа защита, която според протокола не й се полага преди брака с наследника на престола.
Известни станаха подробности за още едно любовно гнезденце за Уилям и Кейт. В момента се ремонтира построената в края на ХIХ в. къща на територията на имението Балморал, където кралица Елизабет Втора и Чарлз почиват всяка година. Ремонтът на стойност 80 хил. паунда включва и поставянето на голяма вана за двама. Така че любовната двойка ще може да се уединява в собствен дом в шотландските планини.
В началото на тази година Уилям започна обучението си в престижната военната академия Сандхърст. Военната кариера е един от задължителните атрибути в живота на всички мъже в кралското семейство на Великобритания. В края на февруари Кейт, заедно с принц Чарлз посети Уилям в академията. След като разгледаха академията, гостите бяха поканени на обяд заедно с принца и неговите съкурсници.
По информация от хора, близки до Уилям, вероятно той ще обяви решението си да се свърже с Кейт Мидълтън, след като завърши учението си в Сандхърст и отбие военната си служба, което може да отнеме общо до четири години. Въпреки това след последната ваканция, която Уилям и Кейт прекараха на Карибските острови, британската букмейкърска кантора William Hil повиши залаганията, че сватбата им ще състои през 2006 година. Обадиха ни се много познавачи на живота на кралското семейство, които са сигурни, че обявяването на брака е неизбежно и предстои да се случи съвсем скоро, заяви прессекретарят на кантората Рупърт Адамс.
Според редица наблюдатели отношенията между Уилям и Кейт са се задълбочили дотолкова, че сега не стои въпросът дали той ще се ожени за нея, или не, а кога е най-добре да го направи. В същото време споровете около това как обществото ще приеме женитбата на наследника на престола за обикновено момиче не утихват. Днешното общество едва ли ще оцени сватбата на Уилям с представителка на средната класа като нещо лошо. Напротив - това ще приближи кралското семейство до реалния живот, смята един от биографите на кралското семейство Пени Джунър. Друг експерт по живота на кралския двор - Джеймс Уайтакър, е настроен по-скептично: Тя е момиче от средната класа и произходът й не е най-подходящият. Днес това има по-малко значение отпреди, но въпреки това играе доста важна роля.
Съмненията на кралицата
Сватбите в английското кралско семейство винаги са били повод за големи тържества. В същото време три от четирите деца на Елизабет Втора се разведоха с първите си съпрузи само след няколко години съвместен живот. Вероятно затова кралицата се отнася прекалено бдително към хората, които нейните деца и внуци избират за спътници в живота. Казват, че тя е била против женитбата на Чарлз отначало за Камила Шенд, след това за Даяна Спенсър, а после отново за Камила. Отношенията между Елизабет Втора и другата й снаха - Сара Фъргюсън, също никога не са бил гладки.
Този път, според твърденията на информирани източници, 80-годишната кралица е наредила на Уилям засега да се концентрира върху военната си кариера и изпълнението на церемониалните си задължения, вместо да бърза да се жени. Кралицата даде да се разбере, че не си представя сватбата на Уилям, преди той да навърши 28 или дори 30 години, пише осведоменият в тайните на английския двор вестник Дейли експрес. По данни на вестника= Кейт не е част от съдбата, която кралицата е предначертала за внука си. А нейната дума е закон за Уилям.
Колкото и да е странно, обикновените британци също смятат, че младият наследник не бива да бърза със сватбата. Резултатите от анкетата на списание Татлър показват, че 82% от запитаните призовават младите хора да изчакат с официалния брак. При това почти две трети от анкетираните смятат, че Кейт е подходяща партия за Уилям.

Facebook logo
Бъдете с нас и във