Банкеръ Daily

Съдби

Трудни времена за Марк Зукърбърг

Зукърбърг дава обяснения в американския Конгрес.

Социалната мрежа Facebook стоически понасяше през последните няколко години критиките по свой адрес за политиката й в сферата на съдържанието, за неспособността й да защити личните данни на своите потребители, за намеса в изборите в редица държави и много други. По някакво чудо скандалите и негативните отзиви в медиите не оказваха влияние върху бизнеса на Марк Зукърбърг и неговият екип успяваше да запази и дори да повиши финансовите си резултати. Но това не можеше да продължава безкрайно - неотдавна Facebook представи финансовия си отчет за второто тримесечие на годината, чиито данни са твърде разочароващи. 

Акциите на компанията рухнаха с 24%, след като финансовият директор Дейвид Венер обяви очакванията за спад през третото и четвъртото тримесечие. През юни в социалната мрежа бяха фиксирани 1.47 млрд. активни потребители  вместо очакваните 1.48 милиарда. От Facebook побързаха да добавят, че до края на 2018-а не може да се очаква по-добър резултат. Броят на 185-те млн. активни потребители в САЩ и Канада остава непроменен, но активните юзъри в Европа (279 млн. души) са намалели с 1 милион.

Според специалистите финансовите загуби в историята на Facebook са изключително редки. Най-вероятно сегашните показатели са резултат от твърде трудната година, белязана от серия скандали. Наложи се Зукърбърг да дава показания в Конгреса и Сената на САЩ и в Европарламента. Заради изтеклата информация от Cambridge Analytica в Европейския съюз бяха въведени нови строги правила за съхраняване на личните данни, които социалните мрежи трябваше незабавно да изпълнят. В Щатите пък продължава проверката за намеса в президентските избори през 2016-а, в които според следствието Facebook е изиграла важна роля. 

Впрочем  тези многобройни проблеми не променят горчивата истина: Facebook с нейните 2.23 млрд. активни потребители в цял свят не може да расте вечно. Анализаторите смятат, че  дори ако продължи да подобрява своите резултати, компанията никога няма да достигне някогашния ръст от 30 на сто.

Друг е въпросът, че ако социалната мрежа позабави оборотите си, Зукърбърг разполага с още два големи бизнеса - месинджъра  WhatsApp и платформата Instagram, чиято стойност нарасна сто пъти, след като бе придобита от Facebook. Те продължават да внасят своя дял в дохода на холдинга, което означава, че социалната мрежа още дълго ще си остане сред най-влиятелните в Силициевата долина.

Все пак резкият спад на цената на акциите на компанията не можеше да не се отрази на нейния собственик. Според съобщенията Марк Зукърбърг е загубил 16.8 млрд. долара от състоянието си. И от трета позиция в рейтинга на най-богатите в света (след Джеф Безос и Бил Гейтс) се озова на шесто място, отстъпвайки на Уорън Бъфет, Бернар Арно и Амансио Ортега. 

Междувременно стана известно, че инвеститорите на Facebook са недоволни от действията на нейния основател и възнамеряват да се преборят за оставката му. Според тях натрупаните проблеми не могат да се решат, защото структурата на управление на Facebook прави председателя и генерален директор практически неприкосновени. В социалната мрежа и двете длъжности се заемат от Зукърбърг, за разлика от повечето фирми в Силициевата долина, където на тези позиции се намират двама различни човека. Инвеститорите считат, че концентрацията на цялата власт в ръцете на една личност, която управлява сама бизнес за милиарди долари, е анахронизъм.

Само че инвеститорите могат да уволнят Зукърбърг само при извънреден случай, например "втора Cambridge Analytica". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във