Банкеръ Weekly

Съдби

Трима милиардери от света на модата

Амансио Ортега
S 250 bb3b3f42 00cf 4452 a7ef 801f3de43e39
S 250 11799fca d537 4d1e b8a6 4d83b7f3a75f

Производството на дрехи и аксесоари носи не по-малко приходи от добива на нефт или продажбата на акции. Доказателство за това са милиардерите, спечелили състояние от потребността на хората да се обличат красиво. Днес шефовете на конгломерати, произвеждащи дрехи в различни ценови категории, са на първите позиции в рейтинга на  Forbes на най-богатите.

Основателят на групата Inditex - 81-годишният испанец Амансио Ортега, оглавява класацията на милиардерите в Европа и е на четвърто място по богатство в света. Активите му се оценяват на 71.3 млрд. долара. Роденият през 1936-а бъдещ предприемач е четвъртото дете в семейството на железничар. Започва да работи на крехка възраст в ателие за ризи, където се научава да ги шие със собствените си ръце. През 1972-ра основава фирмата Confecciones Goa, която продава хавлии, произведени от местните майстори в Ла Коруня и околностите, които обединява в кооперативи. Прочутата компания Zara е създадена от Ортега през 1975-а. Сега брандът е в състава на Inditex (Industrias de Diseno Textil Sociedad Anonima) заедно с Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy's Class, Tempe, Stradivarius, Pull and Bear, Bershka.  През 2011-а предприемачът, който притежава 59.29% от групата, обяви, че се оттегля като председател на управлението й, но остава неин генерален директор.

До 1999-а Амансио Ортега беше почти митична фигура за бизнес общността заради нежеланието си да общува с медиите и да се фотографира. Когато през 2000 г. се съгласи да говори публично, това се превърна в истинска сензация. За скромността му продължават да се носят легенди - Ортега не носи вратовръзки, предпочита обикновени якета и сака, бяла риза и сиви панталони. Най-богатият европеец няма собствен кабинет, но всеки ден отива на работа в централния офис на Inditex в родната му Ла Коруня и винаги обядва със служителите в местното кафене.

Със своите 41.5 млрд. долара шефът на групата LVMH Бернар Арно е на 11-о място сред милиардерите в света и е най-богатият човек във Франция. Историята на състоянието, натрупано от генералния директор на най-големия конгломерат от производители на предмети на разкоша, е и история на създаването на самата LVMH. Наследникът на строителния бизнес на баща си и инженер по образование Бернар Арно придобива през 1984-а фирмата за луксозна продукция Financiere Agache. Така под негов контрол преминават компанията Boussac, собственик на Christian Dior, магазините Le Bon Marche и Conforama, както и фирмата за производство на памперси Peaudouce. Тридесет и пет годишният тогава Арно разпродава всичко с изключение на Christian Dior и Le Bon Marche.

LVMH е основана през 1987-а в резултат на сливането на Moet Hennessy и Louis Vuitton, запазвайки правото си на контрол върху парфюмерийната линия на Dior. Арно, който е убеден, че разкошните брандове му носят успех, постепенно започва да купува ценни книжа на групата, докато накрая става най-големият й акционер. През следващите години французинът продължава да придобива прочути марки и превръщайки LVMH във водещ конгломерат на производителите на скъпи напитки, аксесоари и луксозни дрехи. Наред с това Бернар Арно инвестира в цифрови технологии (през 1999-а придобива акции на Netflix), занимава се с недвижимост и притежава 10.69% от търговската верига Carrefour. Интересува се и от яхтения бизнес - през 2008-а става собственик на британската фирма, произвеждаща моторните Princess Yachts.

Човекът, който управлява бизнес за предмети на разкоша, води и съответния начин на живот - 68-годишният Арно колекционира произведения на изкуството и общува с видни политици като Никола Саркози, Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Съоснователят на Nike - 79-годишният Фил Найт, е на 28-ма позиция в милиардерския рейтинг на Forbes за 2017-а със състояние от 26.2 млрд. долара. Роденият в Портланд възпитаник на Университета на Орегон и бизнес школата на Станфордския университет, спортен журналист и бегач на средни разстояния започва бизнеса си с продажбата на японските маратонки Tiger. Найт научава за съществуването им по време на пътешествието си през 1962-ра, което предприема след завършване на училище. Настанявайки се в японския град Кобе, той открива леките, удобни и учудващо евтини спортни обувки на фирмата Onitsuka. След среща със собственика й - господин Оницука, американецът получава правото да продава маратонките в САЩ. Година по-късно те идват по пощата и Фил изпраща един чифт на треньора по бягане Бил Боуерман. Впоследствие двамата бързо основават компанията  Blue Ribbon Sports. След време тя е прекръстена на Nike в чест на древногръцката богиня на победата Нике. 

Фил Найт се оттегли от постовете председател на борда на директорите и президент на компанията през 2016-а. Известен е в Съединените щати не само като милиардер, но и като филантроп, подкрепяйки редица местни университети и научноизследователски лаборатории.

Facebook logo
Бъдете с нас и във