Банкеръ Daily

Съдби

Три поколения български дизайнери стъпиха на подиума на Sofia Fashion Week

Двете дизайнерки на "Princeska" - Ана и Диана Найденови. Най-вляво е малката Данила - новото трето поколение на звездното трио.
S 250 6eb7ffc7 1659 4da7 88ab 33d84801b513
S 250 78417a0d c072 469c 8c8d 3cc3dc32473c
S 250 24d6570d 1167 46e4 982b 38e2c9fb4747
S 250 493106c2 e040 4725 8505 f1164b98f394

В разгара на второто издание на модното събътие Sofia Fashion Week, български дизайнери, модни къщи и марки от страната представиха тенденциите в облеклата за малки и големи. Освен добре познати имена, своя дебют направиха и автори на детски дрешки. Разбира се, част от втората вечер бе и ревю със специална мода за абитуренти.

Новият гвоздей на вечерта бе марката "Princeska". Нейният творчески екип може да се похвали с дългогодишна история и успехи. Тандемът – майка и дъщеря (Диана и Ана Найденови), е автор на множество самостоятелни дефилета. Най-голямата медийна изява за тях е ревю, което е включено в първото представяне на  България по модния канал fTV (fashion TV).

Историята на марката започва преди 24 години през четката на Главения дизайнер на  "Princeska" - Диана Найденова. По това време, тя изработва бутикови облекла и уникати, а слабостта й е  рисуваната коприна. Докато тя превръща моделирането на дрехата в изкуство, нейната по-малка дъщеря – Ани, попива страстта и научава занаята. Само след 3 години, вече 16-годишната авторка прадставя самостоятелна колекция на Форума за българска мода. Тогава Ани е обявена за най-младата дизайнерка на България.

Интересното е, че "Princeska" продължава традицията да вдъхновява новите поколения и вече рожбата на Ани – Данила, се учи да твори сама. "Макар и само на пет години, дъщеря ми седи неотлъчно до мен, когато творя, и все ме моли за някоя боичка или мънисто и парченце плат, за да ушие дрешки на куклите или да си направи шнола", споделя Ани пред в. "БАНКЕРЪ".

 

Дрехите с марката "Princeska" са ушити по поръчка специално за малкаите Принцески или Принцове на своите клиенти. Облеклата са изработени от качествени и скъпи материали, като коприна, дантела, кадифе, шифон, тюл и органза. Те са подплатени с естествени материи, като единствената водеща цел е комфорт и сигурност за нежната детска кожа.

По време на второта вечер на Sofia Fashion Week, дизайнерлите представиха новата си колекция. Те се водят от мотото да създават приказка в реалността, като представят пролетната приказка на 2016 година.

Главни действащи лица в шоуто по време на ревюто са малките балерини от Балетно студио Balance с хореограф Сирма Иванова. Принцеските са облечени в рисувани трика с блестящ брокат и наметала. Те изразяват - Пролет, пеперуда, нарцис и лале.

Следва едно модно дефиле, което очарова с новаторството си и свежия полъх на пролетната приказка. Моделите представят рисувани рокли и тоалети с декупаж. Това е специално разработена салфетъчна техника, която е вмъкната в текстила и ръчно дорисувана с текстилни бои. Сама по себе си техниката прави момчешките елечета и момичешките рокли уникални, но за още блясък от тях излизат пиленца и цветя. 

Дизайнерите залагат на модерните за сезона цветове: розов кварц и бледо синьо (серенити), но влагат и червени елементи, подходящи за годината на огнената маймуна. Залагат на линия, която придава стил на малките принцове и принцески, като на големи. Кройките и цветовете са подходящи както за всеки ден, така и за по-официални поводи. Част от колекцията са и няколко бални рокли, които напълно отговарят на името на марката "Princeska".

Последният модел е принцеска бяла рокля с царствен кринолин, с красиви дантели и инкрустирани перли и мъниста.

Sofia Fashion Week се провежда за втори път в  България, като първото издание бе през есента на 2015 година. Негови организатори са Мария Бонева съвмесно с хотел Маринела. Идеята е модното събитие да се наложи като световна седмица на модата в София. Тази година вече има и завоюван успех - Sofia Fashion Week се снима и от международния фешън канал.

Накрая, но не на последно място е редно да се отбележи, че трите поколения дизайнери на "Princeska" са доказатолство, че и в българската мода може да има приемственост и традиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във