Банкеръ Weekly

Съдби

ТОВА НЕПОНЯТНО НЕЩО - ЗАСАДАТА

Германските жени, измъчвани досега от непонятното правило за футболната засада и недоумяващи как зрелите им мъже могат да плачат като деца от една нищо и никаква загуба, най-после виждат светлина в края на тунела. В оставащите седмици до световното те спокойно могат да наваксат пропуските във футболното си образование благодарение на една книга, която вече стана бестселър, и на поредица специализирани курсове, които също се радват на огромен интерес.
Книгата се нарича Да победим засадата. Засадата е често обсъждано, но обикновено непонятно за жените явление - пишат авторките, спортните журналистки Габи Папенбург и Анет Пилава. - Тя е проблем, касаещ пространството, а жените винаги са имали проблеми с пространственото мислене. Затова Габи и Анет съветват просто да си представите собствения хол като игрален терен. Мъжът ви, който седи на дивана, е защитникът, а телевизорът, който той гледа - вратата. Ако влезете в стаята и преминете между него и телевизора, сте в засада. Засега това е само пасивна засада. Но ако влезе синът ви и ви подхвърли пакетче чипс, това вече ще е активна засада и мъжът ви с право ще протестира, че сте се възползвали от нечестно предимство.
Двете дами, които от години са водещи на едно от популярните спортни предавания в Германия, предлагат и няколко животоспасяващи съвета за домакини по време на футболна лудост:
- Никога не разсейвайте мъжа си в навечерието на мача с коментари като Вечерята е готова и Разходи ли кучето?. По това време мъжете вече са прекалено заредени с адреналин, за да мислят за каквото и да било извън мача.
- Никога не питайте Кои са нашите?. Онези, които не могат да разпознаят екипа на Германия, съветваме просто да си мълчат и да чакат подсказка от телевизионния коментатор.
- Никога не изразявайте на глас възхищението си от външния вид на Дейвид Бекъм - той все пак е англичанин и следователно - враг.
- Ако сте на стадиона, внимавайте да не се загубите в тълпата, защото тогава мъжът ви ще се изправи пред дилема - вие или мачът, и е твърде вероятно изборът да е във ваша вреда.
- Не бързайте да викате игра с ръка, когато някой футболист изпълнява тъч. В този случай играта с ръка по изключение е разрешена.
Според Пилава и Папенбург съблюдаването на тези прости правила може да промени сегашното несправедливо положение, при което по време на мач жените биват изтърпявани само ако боготворят мъжа експерт до себе си, ако изглеждат добре и ако подават навреме бирата от хладилника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във