Банкеръ Weekly

Съдби

ТОРИНО МЕЖДУ ТЕРОРИЗМА, ХАЗАРТА И МИЕЩИТЕ МЕЧКИ

Злополучните карикатури на пророка Мохамед се стовариха с пълна сила и върху главите на организаторите на олимпиадата в Торино. Само три дни преди петъчното тържествено откриване на игрите домакините взеха решение датската и норвежката делегации да се поставят под също толкова строга охрана, колкото и израелската и американската, смятани до момента за най-рискови. Шефовете на скандинавските делегации получиха над дузина обаждания и и-мейли със смъртни заплахи от неизвестна ислямистка организация. Затова решението на организаторите да разширят групата на недосегаемите не срещна никаква съпротива. То обаче отново повдига най-болезнения за италианците въпрос - доколко е гарантирана сигурността на участниците и зрителите в ХХ зимна олимпиада?
В последните месеци ангажиментите на охранителите почти се удвоиха, но общият бюджет по това перо си остава непроменен - 90 млн. евро. За сигурността на предишната зимна олимпиада в Солт Лейк Сити бяха пръснати 315 млн. щ. долара (вярно, че тогава споменът от 11 септември бе още съвсем пресен), а за летните игри в Атина - рекордните 1.2 млрд. долара. На фона на тези числа италианците изглеждат направо стиснати. Разбира се, те си имат и своите разумно звучащи аргументи. Миналата година за погребението на папата във Ватикана се събраха два милиона души, без да се стигне до каквито и да било ексцесии, напомнят те. За игрите се очаква да пристигнат максимум милион и половина туристи. Някои скептици все пак възразяват, че докато погребението на папата е било трудно за прогнозиране събитие, то точната дата на откриването на игрите е известна вече седем години и евентуалните терористи са имали предостатъчно време да се подготвят. Според президента на организационния комитет Валентино Кастелани разликата в разходите за охрана между Атина и Торино се обяснява и с друго - докато гърците ползваха части на НАТО и САЩ (и съответно им плащаха доста солидно), Италия разчита на собствените си полиция и армия. Ние предпочитаме да останем стопани на собствения си дом, отбелязва Кастелани.
Междувременно към тревогите на норвежците се прибави и още една - шефът на тамошния олимпийски комитет Карл-Арне Йоханесен съобщи, че получил заплашителни обаждания от анонимни борци за правата на животните. Те го предупреждавали, че ако норвежките спортисти облекат дори и веднъж в Торино екипите си с яки от кожа на миеща мечка, на Йоханесен не му оставало много да живее. След спешно заседание шефовете на норвежката делегация решиха, че всеки олимпиец трябва сам за себе си да прецени дали да се подложи на риска, или да се прости с меката яка.
Със сигурност немалко спортисти са си отдъхнали и след съобщението на италианския спортен министър Марио Песканте, че участниците на олимпиадата не са застрашени от затвор при положителна допингпроба. Според италианското законодателство притежанието и употребата на забранени стимуланти от спортисти се наказват с лишаване от свобода до пет години. Песканте обаче обяви, че след консултации с Международния олимпийски комитет проблемът бил решен и никой нямало да ходи в затвора.
За сметка на това и МОК, и италианските власти са решени с всички средства да се борят с нелегалните залагания за игрите. Не можем да позволим хазартът да хвърли сянка върху олимпизма, обяви президентът на ОК Жак Рох. По принцип на олимпиадите не се допускат залагания, но италианският букмейкър Биг Рейс Ски вече предлага коефициенти за състезанията в алпийските дисциплини в Торино. Залози могат да се правят във всеки от 22-те хиляди букмейкърски пункта в Италия. Впрочем преди месец намеренията на Биг Рейс Ски бяха подкрепени горещо и от Джан Франко Каспер, президента на Международната ски федерация и член на МОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във