Банкеръ Daily

Съдби

Топ-3 на милиардерите

Джеф Безос

Американското списание Forbes публикува за 32-ри път годишния си рейтинг на милиардерите в света. Общото състояние на 20-те най-богати хора за 2017-а е 1.2 трлн. долара. Те притежават 13% от съвкупното богатство на всичките 2208 милиардери. "Минималната вноска" за членство в клуба на Топ-20 е 39 млрд. долара, което е с 28% повече в сравнение с предишната година. Сред членовете му има и две дами - Алис Уолтън (58.5 млрд. долара) и Франсоаз Бетанкур-Майерс (42.2 млрд. долара).

Рейтингът се оглавява от собственика на Amazon Джеф Безос със състояние от 112 млрд. долара. Успехът му се дължи на ръста на цените на акциите на неговата компания, които през 2017-а поскъпнаха с почти 60 на сто. Напоследък голямата страст на милиардера са космическите пътешествия. Фирмата му Blue Origin разработва ракети за многократно използване, които по думите на Безос ще превозват пътници. С Космоса е свързано и неговото необичайно хоби. Заедно с екип от "подводни археолози" той изважда от морското дъно части от космическите кораби на  NASA.

На второ място е основателят на Microsoft Бил Гейтс, чието състояние е нараснало с 4 млрд. до 90 млрд. долара. Преди 40 години Гейтс заедно с Алън Пол създаде на-големия производител на програмно обезпечение в света. Сега притежава почти 3% от корпорацията  Microsoft, което е едва 13 на сто от богатството му. Един от приоритетите на милиардера е Благотворителният фонд на Бил и Белинда Гейтс, чиято основна цел е подобряване на системата на здравеопазване и преодоляването на глада в най-бедните държави.

Лидерската тройка се попълва от най-прочутия инвеститор в света Уорън Бъфет, който е забогатял с 8.4 млрд. долара, а общото му състояние се оценява на 84 млрд. долара. Двамата с Гейтс обичат да играят заедно бридж и са основатели на филантропската компания The Giving Pledge. Присъединилите се към нея милиардери обещават да дарят най-малко 50 на сто от богатството си. Самият Бъфет, който вече е пожертвал 28.5 млрд. долара,  възнамерява да даде 99% от парите си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във