Банкеръ Weekly

Съдби

ТОМ КРУЗ СЕ ПРЕВЪРНА В МИШЕНА И ПОСМЕШИЩЕ ЗА МЕДИИТЕ

В САЩ излезе биографична книга за Том Круз. Тя съдържа скучни факти от живота на актьора и скандални твърдения за религиозните му възгледи. Тези възгледи, които Круз не крие от публиката, постепенно съсипват кариерата му. Те са причината звездата да е в тежък конфликт с медиите и общественото мнение.
Том Круз е втори в йерархията на т.нар. Сциентоложка църква - секта, която е смятана за опасна. Дъщеря му Сън е всъщност биологично дете на починалия преди две десетилетия основател на култа Рон Хюбърт, която след смъртта му е била зачената ин витро. Членовете на сектата не вярват, че в човешките тела са проникнали извънземни, изпратени преди 75 милиона години от галактическия диктатор Ксену. Така той внедрил в душите на хората вярата в Исус, Бога и Дявола. Човечеството щяло да се отърси от тях чак при някакъв втори процес на очистване.
Сциентоложката църква наистина не е безобиден феномен и е забранена в много страни на планетата. Освен това тя преследва безмилостно бегълците от сектата или журналистите, които я изобличават. Всички тези обвинения са изнесени в книгата на Ендрю Мортън Том Круз - неавторизирана биография. В известен смисъл изданието напомня романите на Дан Браун. И в него като в Шифърът на Леонардо се смесват клюки, факти и конспиративни теории. Бедата е там, че в книгата на Мортън истината не може да се различи от художествената измислица, а за Сциентоложката църква научаваме главно от нейните противници или вероотстъпници.
Още по-големи проблеми на Том Круз му създава агресивното поведение - от 2005-а актьорът използва всеки повод, за да агитира публично за своята вяра. И резултатът е налице - от три години насам той е любима мишена и посмешище за медиите, както и за противниците на сциентологията в САЩ и по света. Държавните служители и гражданските организации обвиняват сектата, че ограбва парите на членовете си, принуждава ги да късат със семействата си, забранява им да приемат някои лекарства и извършва класическо промиване на мозъци.
Междувременно Том Круз понася сериозни финансови загуби заради религията си. След 14-годишно сътрудничество прочутата киностудия Парамаунт не продължи контракта си с актьора, с което всъщност го лиши от огромни доходи. Той от своя страна, заедно с дългогодишната си сътрудничка Паула Уогнър, купи киностудията Юнайтид артистс, но резултатите от това му начинание сега-засега са плачевни. Първият му филм, в който играе и самият Круз, се оказа както творчески, така и касов провал. Малко преди премиерата бе съобщено, че в лентата участват също Мерил Стрийп и Робърт Редфорд, но дори тези примамки нямаха никакъв ефект.
Поради нажежената атмосфера в САЩ Круз засне своя филм Валкирия в Европа, и то най-вече с британски актьори. Само че пак не се размина със спънки и скандали. В началото снимачният екип не бе допуснат до историческите сгради в Берлин. Работата е там, че във филма Круз играе ролята на граф фон Щауфенберг, който през юли 1944-а предприема неуспешен атентат срещу Хитлер. Ние се отнасяме с искрено уважение към разказа за събитията от 20 юли. Том Круз със своята сциентология не е подходящ за това, каза говорителят на германския министър на отбраната пред тиражното списание Тайм. Накрая германците все пак отстъпиха - след като Круз ги убеди, че е дошъл в страната им не да пропагандира своята вяра, а само да снима. Мнозина обаче твърдят, че той вече е минал всички допустими граници, смесвайки актьорската си кариера с верския фанатизъм.
Почти едновременно с излизането на биографичната книга в САЩ в ИНТЕРНЕТ се появи запис. В него Круз разпалено превъзнася сциентологията, която можела да направи света по-добър, да излекува наркоманите и да спаси още маса болни. Според говорителката му става въпрос за Сциентоложката църква. Малко по-късно отново в ИНТЕРНЕТ се завъртя втори фрагмент, в който холивудската звезда произнася проповед. Това предизвика масово недоволство, и то не само зад Океана. Германски историк дори сравни Круз с д-р Гьобелс, министъра на пропагандата в Третия райх. Поради всички тия причини изключително популярният някога Круз все по-често се оказва в положението на персона нон грата.
Джон Траволта, един от малцината, които го защитават, е член на същата секта. Но, за разлика от Том, той не натрапва на никого вярата си и не сипе огън и жупел срещу нейните противници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във