Банкеръ Weekly

Съдби

Токио e най-скъпият град в света

Анализаторското подразделение на британското списание The Economist - Economist Intelligence Unit (EIU), състави класация на най-скъпите и на най-евтините градове в света. При подредбата на рейтинга е взета предвид стойността на около 160 стоки и услуги, като се започне от храната и дрехите и се стигне до пътуването с обществения транспорт. Най-скъп е животът в столицата на Япония - Токио, а най-евтин - в пакистанския Карачи и индийския Мумбай.


В изследването на ЕIU Стойността на живота в света. 2013, където са анализирани 131 града, Азия и Австралия неочаквано се оказаха с най-високи цени. От 20-те най-скъпи града в света 11 се намират на тези два континента и само осем - в Европа. Южна Америка е представена с един-единствен град, а Северна - с нито един. За сравнение, само преди 10 години азиатските градове в тази категория бяха шест, европейските - десет, а останалите четири се намираха в Северна Америка. Сега най-скъпият град на този материк е канадският Ванкувър, който заема 21-во място. Най-скъпите градове в САЩ пък са Ню Йорк и Лос Анджелис, които са на 27-а и 28-а позиция. В Европа само могат да се радват на поевтиняването на живота. Очевидно повсеместната политика на твърди икономии и съкращаване на разходите, която се прилага в еврозоната, има някакъв смисъл.


Токио си върна незавидната слава на най-скъпия град в света. През 2012-а заради колебания в курсовете на валутите тази титла бе отредена на Цюрих. След като правителството на Швейцария взе мерки, градът слезе с шест позиции по-надолу и заема 7-о място. Сега компания на Токио прави друг японски град - Осака, който също направи крачка нагоре. Връщането на японската столица на челна позиция едва ли учудва някого, тъй като през последните 20 години тя е отстъпвала първенството си само шест пъти. От 1992 г. насам освен Токио и Цюрих най-скъпи градове в света са били Париж и Осло.


За огорчение на австралийците сериозни стъпки нагоре в класацията, с цели 4 позиции в сравнение с миналогодишния рейтинг, са направили Сидни и Мелбърн. Те заемат съответно на 3-о и 5-о място. Най-скъпият град в Европа пък си остава Осло, който е на четвърта позиция.


Местата във втората половина на десетката на най-скъпите градове заемат Сингапур, Цюрих, Париж, Каракас и Женева, която слезе с цели 7 позиции надолу. Точно обратното е при единствения южноамерикански град - в сравнение с миналогодишното аналогично изследване на EIU столицата на Венецуела - Каракас - се е придвижила с 25 места нагоре.


Според икономистите този скок отчасти се обяснява с миналогодишните президентски избори и проблемите със здравето на държавния глава Уго Чавес. Основната причина обаче е изкуствено поддържаното високо ниво на курса на боливара. Ако се използва неофициалният курс на тази парична единица към долара 14:1, а не 4.29:1, който правителството на Уго Чавес вече няколко години поддържа въпреки инфлацията, Каракас щеше да попадне в първата десетка на най-евтините градове в света. Сега обаче в нея доминират държавите от Азия с цели шест номинации. Намиращият се в Индия Мумбай, заедно с пакистанския Карачи си делят титлата на най-евтин град за живеене и заемат 130-о и 131-во място. Освен тях, в самия край на класацията, са Делхи, столицата на Непал - Катманду, а също Коломбо (Шри Ланка), Джида (Саудитска Арабия) и Техеран. Европа е представена в последната десетка само от Букурещ, Америка - от Панама, и Африка - от Алжир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във