Банкеръ Weekly

Съдби

ТОДОР КОЛЕВ СРЕЩУ СЛАВИ ТРИФОНОВ

Програмният съвет на БНТ ще върне след Нова година на екран Тодор Колев. Идеята е във времето между 22.00 и 23.00 часа да се създаде конкуренция на Шоуто на Слави Трифонов, което набира скорост в ефира на bTV. На няколко заседания управителният и програмният съвет на БНТ са обсъждали варианти как да отговорят на предизвикателството на бившия хъш.

Предаването на известния ни актьор ще се нарича Директно с Тодор Колев и наподобява сюжета на предишното му шоу Как ще ги стигнем..., което още се излъчва по сателитния канал България. Първоначалните намерения са то да е на екрана веднъж седмично.
Любопитното е, че Тодор Колев подаде заявка за конкурса за нови външни предавания, който се проведе на Сан Стефано 29 през есента, но не събра необходимия брой точки при обсъждането в специално създадената художествена комисия и в следващата инстанция - програмния съвет. Въпреки това проектът му се придвижва напред по личната препоръка на генералната директорка Лиляна Попова. Попова е използвала правото си да сключва договори с външни продуценти чрез т.нар. възлагане и шефът на направление Забавни програми Иван Минчев вече е започнал преговори с актьора. Самата Попова обаче заяви, че засега единственото сигурно около връщането на Тодор Колев е участието му в новогодишната програма.
Според програмната директорка Светла Петрова конкурсът е преминал при добро сътрудничество между двете комисии, които съвместно са избрали най-добрите предложения. Той бе организиран за нови предавания в четири направления: във времето на Лека нощ, деца!, една свободна позиция, тип Скрита камера и забавно ретрошоу. Общият брой на кандидатите е достигнал 118, като 18 от проектите са били за Лека нощ, деца, четири за ретропредаването, също толкова за шегите със скрита камера и 92 - на свободна тематика.

Предварителната договорка е била да се изберат три от проектите за времето на Лека нощ, деца, но в крайна сметка и на комисията, и на телевизионното ръководство са допаднали само две от кандидатстващите идеи, а една е оставена като резервен вариант. Тя ще получи шанс, ако се окаже, че някой от предпочетените кандидати не изпълнява заявените програмни и сюжетни намерения. Победители са продуцентска къща Две и половина, която вече прави Карамбол в съботното информационно предаване Добро утро. Бюджетът за предложените от нея Приказки за злояди деца първоначално бил висок, но след проведените разговори сумата придобила по-скромни размери. Другият победител е Галафилм и това е първата му рубрика в ефира на БНТ. Същата продуцентска къща обаче се прочу преди около две години с участието си във френско-българския филм Изток - Запад, а също и с партньорството си на направление Кинопроизводство на Сан Стефано 29 в няколко проекта. Висящо засега е предложението на продуцентите от Лека нощ, възрастни, които вече имат опит във взаимоотношенията си с БНТ от културния магазин Кръгове. На предпочетените кандидати ще бъде възложено да създадат 13 серии.

Най-големи проблеми е имало с проектите под знаменателя Скрита камера, заявиха от БНТ. Художествената комисия не е одобрила нито един от тях и се наложило програмният съвет да отвори по-широко ножицата. В крайна сметка ще се сключи договор с претендент, който ще бъде задължен да изработи два пилотни броя, а общата продължителност на рубриката ще се намали от 30 на 15 минути.
За часа за ретрошоуто единодушно е избран Историческият стопаджия. Проектът е дело на бившия кадър на БНТ Владимир Люцканов и неговата къща ВИП медия.

Мястото на скритата камера и Историческият стопаджия в програмата предстои да се уточни, като най-вероятно второто ще е в събота, редувайки се с Минута е много.

Проектите със свободна насоченост не били много интересни и оригинални, е преценката на журито. На представителната страница на някои от тях дори пишело: Ще се радваме да работим занапред с bTV. Явно са ги раздавали наред. В този раздел се е състезавало и Директно с Тодор Колев. Художествената комисия е изпратила три от проектите за разглеждане в програмния съвет, но бял свят ще видят Приказки за физиката на продуцентите от Герол, които ще се появят за пръв път в национален ефир, и 16 мм на Иван Ласкин и Камен Донев. Те също трябва да направят два пилотни броя.

Договорите на работещите досега с БНТ външни продуценти са продължени с шест месеца или година. Единствено 1002 нощи ще избута до края на годината, като след този срок предаването с Аладин и неговата лимузина най-вероятно ще отпадне от ефира. Финансовите условия по контрактите на всички останали ще бъдат съобразени с инфлационния индекс, изчислен от статистическия институт, каквито са изискванията на Закона за радио и телевизия.

БНТ възнамерява и през следващата година да продължи да купува готови филми от външни продуценти. Най-големите й партньори в това отношение досега са известната с безплатните си попконцерти къща Едита и копродуцентите в Болница на третия етаж - СИА адвъртайзинг.

Проблемите между УС на телевизията и програмната директорка Светла Петрова, за които БАНКЕРЪ писа в миналия си брой, не са били разглеждани на заседанието на управителния орган на 19 декември, заявиха от секретариата на телевизията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във