Банкеръ Weekly

Съдби

ТИПИЧНИ СКУЧАЕЩИ МИЛИАРДЕРИ

Преди броени дни в британската столица бяха арестувани наследниците на империята Tetra Pak Ханс Кристиян Раусинг и съпругата му Ева. Тази двойка, принадлежаща на висшите кръгове на обществото, е известна с работата си в благотворителните организации, които се борят срещу търговията и употребата на наркотици. Така че арестът на Ханс Кристиян и Ева, която се явила в американското посолство в Лондон с наркотици в дамската си чанта, нямаше как да не предизвика грандиозен скандал.
Преди време, когато социалният ландшафт на Великобритания все още не беше променен от нашествието на състоятелни чужденци, поданиците на Елизабет Втора бяха изненадани от една новина. Оказа се, че най-състоятелните граждани на страната им са преселници от Швеция, носещи фамилията Раусинг. Те били създатели на империята Tetra Pak, внедрявайки в производството картонените опаковки за мляко. В началото на 90-те години състоянието на Раусинг се оценяваше на внушителните за онова време 4 млрд. паунда (около 8 млрд. долара). По-късно вестниците се изпълниха със статии за източни принцове и руски олигарси, които се карат за пари. И така постепенно семейство Раусинг, което винаги е стояло в сянка, изчезна от полезрението на обществеността.
В света на свръхбогатите имената и цифрите могат бързо да се променят, но някои въпроси никога не губят актуалност. Един от тях е - как децата, които се раждат в подобна среда, се справят с последиците от богатството? Този въпрос се оказа повече от актуален заради ареста на Ханс Кристиян Раусинг и съпругата му Ева в Лондон.
Очилатият с маниери на професор 44-годишен Ханс Кристиян, който е наследник на семейните милиарди, беше арестуван в дома си в Челси. Той се намира в разкошно лондонско имение на стойност 5 млн. паунда (около 10 млн. долара). Преди това службата за сигурност на американското посолство в кралството задържа жена му Ева, която е гражданка на САЩ. Оказа се, че 44-годишната съпруга на милиардера носи в дамската си чантичка т.нар крек - кокаин за пушене и хероин. Според съобщенията на медиите в дома на семейство Раусинг са открити още наркотици, а съпрузите са били отведени в полицейското отделение на Черинг крос за разпит.
Макар че парите и наркотиците са често срещано съчетание в живота на британската столица, арестът на съпрузите Раусинг разбуни духовете в обществото. Досега Ханс Кристиян беше известен единствено като организатор на благотворителни фондове за борба с наркотиците и с активната си дейност в тях. В продължение на над 10 години той финансираше Mentor - международен благотворителен фонд, основан от кралицата на Швеция. Той помага на младите хора да се отърват от наркотичната зависимост.
Още по-голямо учудване предизвикват наркотиците, намерени в семейната двойка. Крекът е висококонцентрирана форма на кокаин, която се използва за пушене и предизвиква силна зависимост. Той се асоциира по-често с живота в градските покрайнини, отколкото с изисканото и просветено общество, в което се движат съпрузите Раусинг. Хората от техния свят вечер ходят на опера, прекарват уикендите в извънградските си имения, организират ветроходни регати и екстравагантни празници в отдалечени ъгълчета на планетата. В същото време, поне в случая с Ханс Раусинг, това е свят на пустота и липса на цели. Въпреки всички добри думи, казани в защита на Раусинг (приличен човек, щедър, винаги ще помогне), е трудно да се каже как той прекарва времето си. Някога Раусинг се смяташе за финансист, но сега той като че ли няма постоянна работа или роля в бизнеса. Въпреки че принцът на Уелс веднъж го нарече филантроп от специален тип, Раусинг вероятно си дава сметка, че парите, които раздава, не са негови.
Разказите на приятели на Ханс Кристиян очертават образа на човек на средна възраст, който води предопределен и лишен от всякакви случайности или трудности начин на живот. Защитен от тръстови фондове, женен за твърде състоятелна дама и явно неспособен да върши каквото и да било, освен да съществува в комфорт и безделие, Ханс Кристиян, по думите на негов приятел, страда от чувство за известна безтегловност.
Всичко това е само още едно доказателство, че богатството и възпитанието не защитават от човешки слабости. Историите на семействата Гети, Гинес, Ротшилд, Кенеди и Хилтън - всичките известни династии, преследвани от нещастия - показват, че нито една наследена фамилия не е в състояние да предпази слабата личност.
Аз живях с вашето голямо състояние в продължение на много години и посвещавах всичките си мисли на това как да го умножа и употребя, докато то не стана част от самия мен, сякаш съм се превърнал в негов собственик - разказал Фред Гейтс, финансов съветник на Джон Рокфелер в писмо до своя шеф. - Предупреждавам ви, че ако не раздадете по-голямата част от тези пари, те ще съсипят вас, вашите деца и децата на вашите деца.
Началото на богатството на Ханс Кристиян датира от 1940 г., когато баба му Елизабет предложила на съпруга си, дребния бизнесмен Рубен Раусинг, да измисли нещо, което би могло да замени стъклените бутилки за мляко. Обсебен от тази идея, Рубен започнал серия от експерименти, които в края на краищата били увенчани от изобретяването на Tetra Pak - въздухонепроницаем картонен контейнер, чието промишлено производство започнало през 1953 година. Синовете на Рубен Раусинг - Ханс и Хед, развили семейния бизнес, усъвършенствайки творчески патентованите си изобретения. През 1970 г. Tetra Pak практически става световен монополист на пазара на опаковките.
През 80-те години забогателите, но попаднали под гнета на суровия данъчен режим в Швеция членове на семейство Раусинг се преселили във Великобритания. Срещу няколко милиарда паунда Хед изкупил дела на брат си в компанията. Днес Ханс и трите му деца, включително и Ханс Кристиян, не се интересуват от бизнес и нямат пряко отношение към него. Осемдесет и две годишният Ханс Раусинг живее в специално построено за него имение в Източен Съсекс. В публикувания преди пет години финансов анализ на състоянието му се казва, че макар Раусинг да е живял в Англия цели 20 години, той продължава да ползва статута non-domicile (не се явява данъчен резидент). Това му позволява да не плаща налози върху доходите, получени извън пределите на страната. В резултат на което Ханс Раусинг успя съвсем законно да укрие по-голямата част от богатството си от британското данъчно управление.
Съществена част от парите на Ханс принадлежат на децата му. Най-голямата му дъщеря Лисбет е на 47 години. Тя е омъжена за историка Питър Болдуин и живее във великолепна къща в Холанд парк в западната част на Лондон. Лисбет е собственичка на имение от 48 акра в планините на Шотландия. Сестра й - 46-годишната Сигрид, е съпруга на бившия продуцент на ВВС Panorama - Ерик Абрахамс. Тя също живее в Холанд парк в още по-голям разкош. Сигрид притежава най-скъпата къща в Лондон. Тя била купена за 20 млн. паунда (около 40 млн. долара) през 1997 година. Сигрид също е собственичка на голямо имение в Шотландия, където прекарва голяма част от времето си, занимавайки се с програми за запазване на някои видове животни и растения.
За разлика от двете си сестри, добре устроени и доволни от живота си зад затворените врати, Ханс Кристиян, на когото вероятно са възлагали надежди да продължи семейния бизнес, не познава спокойствието и стабилността. Възпитан в дома на семейството в Южна Швеция той учил известно време в САЩ. На 20 години Ханс Кристиян загърбва обичайния буржоазен начин на живот и заминава за Индия. Облечен като хипи, той се отправя към Катманду, където живее сред природата и се опитва да открие загубения смисъл на живота си. Тъкмо по това време бъдещият милиардер опитва за първи път наркотиците.
Вероятно той никога не е успявал да преодолее изцяло склонността си към забраненото. В клиниката за наркомани в САЩ Ханс Кристиян се запознава с красивата блондинка Ева. Тя е дъщеря на опитен топмениджър на Pepsi-Cola, а по-късно му става съпруга. Сега двамата имат четири деца на възраст от 7 до 12 години.
Ева е по-активна от съпруга си в подкрепата на организации, борещи с разпространяването на наркотици. Тъкмо тя дари 100 хил. паунда (около 200 хил. долара) за начален капитал на Mentor и влезе в борда на директорите на Action on Addiction - благотворителен фонд с добра репутация, който помага на младежите да се избавят от алкохолна и наркотична зависимост. Съжалявам много за неудобствата, които причиних - пише Ева в краткото си изявление, направено след арестуването й. - Извърших голяма грешка и смятам, че съм избрала неправилен път в живота си.
Мъжът й винаги е предпочитал да остава незабелязан, да бъде в сянка. Доколкото е известно, този представител на обществото на свръхбогатите никога не е давал интервюта, нито пък е изразявал възгледите си публично. Може би това се обяснява с факта, че семейство Раусинг по принцип не обича да общува с журналисти. Или може би с това, че Ханс Кристиян, който живее във великолепна лондонска къща и притежава огромно състояние, не знае как да убива времето си. А може би самият той си дава сметка, че просто няма какво да каже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във