Банкеръ Weekly

Съдби

ТЕОДОР МИЛЕВ: ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО ПИРАТСТВО ПРЕДИЗВИКВА ИЗТИЧАНЕТО НА МОЗЪЦИ

Най-богатият човек в света и президент на Майкрософт Бил Гейтс откри през седмицата конференция в Париж, на която ще представи свой продукт българската софтуерна фирма Рила солюшънс, поръчан и изработен специално за компания отвъд Океана. Той е разработен на най-съвременна технология на Майкрософт, а презентацията му стана в присъствието на самия Гейтс.
Генерален мениджър на дъщерното дружество на най-голямата софтуерна компания в света у нас е Теодор Милев.
Той заема тази ключова за компанията позиция от около осем месеца. Младият шеф има доста дълго служебно досие, в което сегашните му задължения синтезират и най-големите отговорности. Тридесет и две годишният софиянец проявява интерес към компютрите и програмирането още от гимназията и смята, че българските деца имат възможността да учат при отлично подготвени специалисти. Проблемът е как да се съхрани тяхната мотивация - допълва той.

Образованието си продължава по-нататък в софийския Технически университет, специалност електронна техника и микроелектроника. По-късно специализира бизнесинформационни системи и в Англия. Имах възможност да установя някои практически предимства на техническото образование у нас пред английското - признава Милев. На Острова, въпреки че предметът на обучение бе информационните системи, залагат повече на интеграцията му с бизнеса и на практическото прилагане на наученото в дадена работа. Според него Майкрософт има ключова роля в подпомагането на учебния процес в българските училища и университети, като улеснява свързването на теоретичните доктрини с конкретните решения.
По време на следването си в България Милев работи в представителството на IBM по експлоатацията и поддръжката на т.нар. минимашини - специализирани, скъпоструващи миникомпютри, а по-късно поема и работата с юникссистемите, а накрая отговаря и за контактите с бизнеспартньорите на фирмата. Там отново и отново се убедих, че местните компютърни компании са изключително сериозни, отлично познават спецификата на пазара и клиентите и могат да направят връзката между западните продукти и изискванията им.
Следващата стъпка на Милев по стълбицата нагоре е работата му в консултантската къща Делойт енд Туш, където отговаря за внедряването на системи за управление на производството (т.нар. ентърпрайсизис софтсплейнг системи). Там на практика вижда как става управлението на една бизнесорганизация.
Милев е човекът, който създава българския офис на голямата софтуерна компания за база данни Оракъл и го управлява в продължение на две години. Именно там го заварва предложението на мениджърите на Бил Гейтс.
Контактите му с тях продължили шест месеца, преди да се стигне до конкретно споразумение, и му разкрили още една от тайните на успешната стратегия на гиганта в подбора на кадрите си. Майкрософт залага изключително на първоначалния личен контакт и впечатления за степента на твоята мотивираност - спомня си Милев онзи период. - След създаването на непосредствени впечатления контактите могат да се сведат до общуване по електронна поща. За тях е важно да те преценят непосредствено за известно време и след това се осланят на твоята мотивация да решиш тази или онази задача.
Изкушението да работи за Майкрософт обяснява с огромния спектър от продукти и решения, които компанията предлага на пазара, и улеснява работата не само на ИНТЕРНЕТ-професионалистите. В хода на обучението си разбрах на колко много проблеми е дадено решение чрез софтуера на фирмата - разказва мениджърът й за България. Нейният огромен търговски успех се крие в способността да свали даден масов проблем от облаците и да даде решението му за крайния потребител на достъпен език. Ето, ще дам пример с наследника на Windows 98 Windows - Millenium. Дори ако в хода на работата неспециалистът направи някоя беля и изтрие нещо важно, при рестартиране системата те пита дали да започне от предишното ниво или от мястото, докъдето си стигнал.
Друга причина да приеме предложението на Майкрософт е фактът, че компанията има много сериозно отношение към пазара в България. Тя регистрира директно дъщерно дружество в страната, без да минава през етапа на търговско представителство. Дъщерното ни дружество е от година и половина и сме напълно интегрирани в корпорацията - уточнява Милев. - Аз и десетте човека, които ръководя, имаме същите права и отговорности, каквито има Майкрософт по целия свят.
Офисите на българското представителство са в сградата на Райфазенбанк в София. Както шефът сам признава, дори в разпределението на площта е използвана една от програмите на компанията - Visio. С нея квадратурата и спецификата на съществуващото помещение са били вкарани в програмата с искане тя да намери най-целесъобразно му разпределение. За по-малко от месец с помощта на експерт от мюнхенския офис са били създадени дизайнът и пространственото решение в Майкрософт-България.
Професионалните взаимоотношения в офиса естествено са организирани с помощта на програмата Outlook. Тя позволява създаването на общ календар на задълженията във фирмата. Срещите между целия личен състав се организират след преглед на индивидуалните задачи и намирането на най-подходящо време между тях. Възможностите на тази система позволяват в този цикъл да бъдат включени и всички важни партньори, на които можеш да имаш доверие - усмихва се той. - Не можете да си представите предимствата на тази система пред общуване през секретарки.
Основните задачи пред Милев и подчинените му са свързани с предпродажбените консултации, съвети при закупуването, взаимодействие с партньорите, осигуряването на техническа поддръжка на продуктите и услугите, консултации за нововъведенията на компанията и оптимизиране на избрания продукт и обучение на собствен екип. От гледна точка на последното изискване сме много заинтересовани от връзките ни с университетите и с училищата, както и да развиваме структурата на сертифицираните образователни центрове. Длъжни сме да представяме и българските софтуерни постижения в централата на компанията, какъвто е случаят с презентацията в Париж. До голяма степен това повишава и имиджа на страната и на софтуерния бизнес конкретно.
Работата му в дъщерното дружество на Майкрософт бе оценена в България доста бързо, защото за около половин година дейност начело на фирмата той бе избран за млад мениджър на 2000 година от авторитетната фондация Еврика. Милев е доволен не толкова от грамотата на бюрото си, колкото от факта, че наградата е дадена на човек от ИНТЕРНЕТ-бранша.
Според него, в последните две години държавата е засилила политика си в областта на защитата на интелектуалната собственост и по-специално на софтуерните продукти, но въпреки това тенденцията добрите програмисти да напускат България се засилва. Между недоброто заплащане на софтуерните услуги и изтичането на мозъци към западните страни съществува пряка връзка - убеден е Милев. - Никак не е малък броят на програмистите, които живеят тук, но работят по проекти за Германия и за други страни, без да искат да чуят за задачи в България.
Мениджърът смята, че пиратите ограбват не само софтуерните компании, вносителите на продуктите им и техните дилъри. В крайна сметка проблемът опира до потребителите и до държавата - например заради невнесения ДДС. Оставям настрана разклоненията, които легалният бизнес създава заради поддръжка на продуктите и обучението на партньори. Големите световни фирми ще се развиват и без България, но как ще вървят напред българските компании с по 80-100 човека персонал. Една от най-често крадените програми е Флекстайп на Датекс.
Той нарича явлението синдромът Славейков и твърди, че съществуването му обърква ценностната система на хората - и от бизнеса, и на редовия потребител. Съществуването му дава основание на много хора да казват, че нещата са добре, защото този или онзи продукт го има на Славейков. А защо го има, знае може би МВР, пояснява шефът на Майкрософт България.
Милев е семеен, има две деца и в къщи сяда пред компютъра само заради тях. Не планира бъдещето им, макар че вижда как съвременните технологии вече са част от ежедневието им. Заради тях познавам отлично образователните програми на компанията - разказва той. - Аз самият съм от фамилия на лекари, така че се въздържам да кажа, че те ще се опрат на моя опит в бъдещата си професионална ориентация. Засега са малки, за да спортуваме заедно, но това предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във