Банкеръ Weekly

Съдби

ТЕЛЕВИЗИОНЕН ПИР ЗА ФУТБОЛНИТЕ ЗАПАЛЯНКОВЦИ

Решителните срещи от футболните квалификации за световното първенство през 2002 г. на България с Малта и с Дания ще бъдат излъчени от двете национални телевизии БНТ и Би Ти Ви. Според договорите с Българския футболен съюз и Футболната федерация на Малта, държавната телевизия има право да препредава гостуването на първия ни състав, а частната медия - нашето домакинство със скандинавците. Последният квалификационен мач с Чехия в Прага най-вероятно също ще остане за БНТ.
От двете медии отказаха подробности около финансовите условия на договорите. Според спортни журналисти, цената за излъчването на квалификационни мачове между национални отбори е между 10 000 и 20 000 щ. долара.
През миналия уикенд още една електронна медия се намеси активно в борбата за вниманието на спортната аудитория в страната. Кабелният телевизионен канал Диема плюс започна да показва двубои от английската футболна Висша лига по силата на постигнато споразумение с медийната групировка Вивенди. Телевизията ще излъчва по два мача в събота и неделя и един в понеделник. По тази схема любителите на най-популярния спорт ще видят 160 от общо 306 английски двубоя от сезон 2001-2002 г. в първенството на Острова. До юни тази година Диема плюс си бе осигурила привилегията да показва пряко една от съботните срещи в лигата.
След парафирането на това споразумение до края на годината българските телевизии могат да се състезават главно за втория по сила европейския клубен турнир Прокъп. Правата за директно телевизионно предаване на мачове от този турнир държи дъщерна фирма на европейската футболна централа УЕФА и те се договарят в навечерието на самите срещи.
През декември тази година телевизиите ще кръстосат шпаги и около възможността да предават мача за Междуконтиненталната купа между отборите на Бока Хуниорс и Байерн. Още в първата година от своето съществуване Би Ти Ви успя да надцака БНТ и излъчи последния засега двубой на Олимпийския стадион в Токио между Реал (М) и Бока Хуниорс. Допълнително напрежение около предстоящото премерване на силите между Европа и Южна Америка породи искането на тазгодишните участници срещата да не се провежда в Япония и победителят да се определя вече в два мача при разменено гостуване.
И през тази година Би Ти Ви ще има в програмата си най-авторитетния и комерсиален клубен турнир от Стария континент - Шампионската лига. Подобно на Междуконтиненталната купа още със създаването си първият национален частен канал успя да се пребори за атрактивния футболен маратон. Собственикът на Би Ти Ви Рупърт Мърдок е известен с предпочитанията си към спортни състезания в борбата за зрителското внимание. Той държи правата за телевизионно излъчване на мачовете от Шампионската лига във всички европейски страни, в които притежава телевизии. Изключение е Великобритания, където залага на шотландското и английското първенство. След загубата на борбата за правата върху излъчването на мачовете от лигата през миналата година генералният директор на БНТ Лиляна Попова призна, че се е опитала да предложи два пъти по-висока оферта за турнира в сравнение с предишни години, но получила отказ от УЕФА. Според запознати, излъчването на тези мачове, преди Рупърт Мърдок да се включи в телевизионния бизнес в страната ни, е струвало около 250 000 щ. долара.
БНТ е доста засегната от промените в пазарната конюктура за следващия сезон, но остава фактор в предаването на футболни състезания. Лиляна Попова губи целия европейски клубен футбол за сметка на частните кабелни канали Ринг плюс и Диема плюс, на големия конкурент Би Ти Ви, а вече и на софийската 7 дни. Освен дербитата от българския елитен футбол до края на годината на Сан Стефано 29 имат за излъчване два сигурни мача на националния отбор и възможност да се сражават за Междуконтиненталната купа. По-добра ще е 2002 г., когато почти цялото лято ще мине под знака на Световното първенство в Япония и Южна Корея. Неговите права БНТ притежава още преди появата на Би Ти Ви.
Нова телевизия е големият губещ в разпределянето на футболната баница за 2002 година. Частната медия не успя да си осигури право за директно или поне пълно излъчване на нито един мач, български или световен. За държавното първенство, както и за европейските шампионати и световната отборна купа босовете на Антена тв въобще нямат право да наддават дори при силно желание. Европейските медийни директиви за трангранична телевизия не позволяват прояви с голям зрителски интерес (от рода на национално първенство по футбол, световни и европейски първенства в най-популярната игра) да се предават от ограничени в покритието си канали. По всичко личи, че проблемите на медията с националния лиценз я направиха доста пасивен играч на пазара с футболни права. Телевизията вероятно ще продължи да поддържа имиджа си с мачове от мъжкия баскетболен шампионат на страната и лекоатлетически турнири от престижната верига Мобил - Гран при.

Facebook logo
Бъдете с нас и във