Банкеръ Weekly

Съдби

Телевизиите спешно се нуждаят от лица

Водещите са отговорни на две трети за провала или за успеха на всеки телевизионен проект. Освен тях, разбира се, вината си поделят продуценти, сценаристи, оператори и т.н. по веригата. Но в основата на всичко е сценарият и начинът, по който той се презентира пред аудиторията. И най-оправният водещ е с вързани ръце, ако думите, които вървят по аутокюто му са смотани и несвързани. Безпомощната идея няма как да донесе рейтинг. Неслучайно добрите сценаристи у нас са по-малко и от кандидатите за националния отбор по футбол и повечето предавания имат кратка ефирна съдба. Подобен е казусът и при филмопроизводството, макар че там мъждука светлина в тунела. В телевизията обаче


ситуацията е тежкокризисна

Същото е и при тези, които трябва да изкажат идеите на сценаристите пред зрителите. Всъщност, спорно е къде положението е по-тежко - зад камерата или пред нея. Истината ще се търси и през новия тв сезон, подготовката за който е към финала си.


Тази есен сигурно ще се запомни с реставрацията в Нова телевизия. На емблематични предавания и водещи. Сред най-обещаващите начинания е появата на екрана на шамани ветерани като Кеворк Кеворкян. Той ще се завърне в най-неговото си амплоа -като домакин на вечната Всяка неделя. Ще я възроди за пети път, дебютирайки във водите на частен тв канал. Няма да изневери на собствената си традиция и пак ще даде шанс и на по-неопитните - сега ще вземе със себе си Даниела Тренчева. Симпатичната новинарка, която се справя завидно добре и е може би най-приятната и уравновесена водеща на новините, ще има 20-минутна рубрика в неделните дни.


Друг тв ветеран шаман - Ники Кънчев, ще се върне след двегодишна пауза с


проектите ВИП брадър и Биг Брадър

Точно тези риалити формати го направиха популярен и заедно с играта Стани богат са му нещо като емблема. За последно Кънчев, който за повече от две петилетки нито веднъж не изневери на Нова телевизия, бе водещ на играта Да ти паднат сто хиляди. Но тя едва ли ще преживее нов сезон. А малко преди нея се подложи на най-рисковия си проект - едно недобре обмислено риалити Ники Кънчев под наем. Сигурно хиляди зрители благодарят на мениджмънта на телевизията, че реши да го прекрати предсрочно и да освободи Кънчев от възможността да забавлява домакините в 16 часа. Там той определено не беше на себе си.


Очевидно е, че рокадите по високите върхове на Нова телевизия са се отразили амбициозно на намеренията й - медията ще атакува конкуренцията, за да си върне третото място по гледаемост в националния ефир. Към тежката й артилерия безспорно трябва да причислим и Гала в цялото й многообразие. Тя ще е лице на позабравеното предаване Имаш поща. Гала отново ще си партнира с пощальона Пейо, а всеки делничен ден ще си бъде в централната роля на На кафе. Водещата е преподписала контракта си с телевизията, като из гилдията се говори, че се е бетонирала финансово за три години напред. Имаш поща ще се конкурира с Предай нататък по bТV. Така ще има директен сблъсък на две блондинки - Гала срещу Наталия Симеонова, чието Море от любов изтрая десет години в ефир.


Вместо големите тв корпорации да предлагат амбициозни нови проекти те отново сякаш са се наговорили да се прекопирват. Според анонсите форматите на Имаш поща и Предай нататък ще са аналогични. С тази разлика, че пощальонът Пейо няма да стига с колелото си до bТV. Иначе и двете предавания ще търсят доброто у нас, а на самите нас не ни остава друга възможност освен да им стискаме палци да го намерят. Феята утешителка Симеонова ще помага при разрешаването на всякакви трудни ситуации, подсказани от близки на засегнатите. Ще се опитаме да помогнем и на хора с емоционални проблеми, и на тези с материални проблеми, като най-малкото им вдъхнем вяра, обясни тя преди дни по bТV. Единственото условие било някой да иска да помогне на свой близък, изпаднал в трудна ситуация. Продуцент на предаването, което като замисъл наподобява на първоначалния вариант на Ники Кънчев под наем, е Денис Ризов. Според него само бившата му съпруга - Наталия, е в състояние да направи подобен тв проект, тъй като била свръхчувствителна.


Всеки пък, който желае да се срещне със свой роднина или приятел, когото не е виждал от години, да разкаже колко му липсва, да се извини или да благодари на някого, трябва само да изпрати сигнал на Имаш поща. Пейо ще завърти педалите и ще отнесе поканата за среща, а Гала ще е арбитърът в студиото.


Освен традиционните лица

които сме свикнали да гледаме и спорадично да аплодираме, има и една друга порода - т.нар. водещи. Те са специалисти по всичко. Като Део например. Той е водил какво ли не и къде ли не. Последният му опит бе музикалното риалити по Нова тв Хfactor, но, слава Богу, там функцията му бе силно ограничена. Тази есен продуцентът Нико Тупарев, който преди години го нагърби с предаванията Рекламна пауза и Джубокс, отново ще го избави от безработицата. Део ще е ководещ в Биг Брадър на Ники Кънчев. Двамата са добри приятели и едва ли присъствието им на екран ще ги затрудни дори и когато Део за пореден път не си е прочел предварително сценария. Друг е въпросът дали това сътрудничество ще е полезно за рейтинга на форматите? Напоследък бъдещият ководещ все повече дразни с натрапчивата си непорасналост и поведение на хлапак, които все по-малко му отиват.


Подобно митарстване демонстрира и бившият вокалист на Д-2 Дичо, но поне на неговия фронт засега няма нищо ново. Сред талантливите във всичко е и Любен Дилов-син. Скоро срещу името му, освен сценарист, издател, писател, политик, журналист, ще се изписва и водещ. Той също ще намери време да ни занимава от ефира на Нова телевизия. С тази скорост на полифункционалност като нищо догодина ще го изпращаме в космоса.


Номадството зарази

и Цветанка Ризова, въпреки че допреди няколко месеца никой не подозираше, че тя вече няма да е фаворитка в публицистичния жанр на Нова телевизия. Силно раздразнената от настаняването на Кеворкян в неделния следобед, Ризова се фръцна и си тръгна демонстративно. Заяви, че напуска и че има други оферти - доколкото стана ясно от bТV и ТВ7. По-вероятно било да отиде в най-лютия конкурент на Нова тв - bТV, за да си отмъсти, коментират запознати. От Нова тв побързаха да излязат с официално съобщение, че й прекратяват договора, защото три месеца подготвяли съботно предаване, което Ризова да води, а тя по същото време си уговаряла трансфер в друга медия. После дамата се оплака, че не й приемали молбата за напускане, после пък... махленски разправии, вместо да си тръгне с достойнство, което да отговаря на претенциите й, че е правила модерна публицистика. Където и да отиде, щом Ризова ще прави публицистика, политиката на сегашния кабинет ще оцелее.


Най-разтегливо обаче е


понятието Господари на ефира

nbsp;


Като всяко нещо, към което има интерес у нас, и то ще има два варианта - Господари на ефира по Нова тв и Господарите по bТV. Последните оповестиха, чесобственикът на bTV Media Group - CME (Central European Media Enterprises),са купили правата за три години от оригиналното италианско предаване Striscia la Notizia и затова единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата в България. В същото време Нова тв рекламира десети сезон на шоуто Господари на ефира - предаване, създавано досега като българската версия на Striscia la Notizia.


Рекламните послания на Нова телевизия са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова тв, коментира Анна Горанова, директор Правен отдел в bTV Media Group.


От Нова изпратиха контрааргументи

nbsp;


че имат договор с продуцентите от Global Vuision Джуди и Маги Халваджиян, които създадоха и развиха предаването у нас. От шведската медия уточниха също, че още в началото на лятото, когато са анонсирали завръщането на техен терен на Господари на ефира, са пояснили, че през новия сезон то няма да има нищо общо с формата Striscia la Notizia. Марката Господари на ефира била регистрирана на името на продуцента, от когото медията придобива правата върху бранда. Освен това предаването създава и развива своя облик - освен собственозаглавие,напълно различно от това на италианското шоу. То предлага различни рубрики и така се е превърнало в уникално, значително различно отиталианския си първообраз, а и екипът от сценаристи, режисьори и водещи щели да предложат много нови идеи. В тази връзка Нова тв и продуцентът на Господари на ефира - Джуди Халваджиян, смятатобвиненията наBTV Mеdia Group за напълнонеоснователнии провокирани единствено отпритесненията им, че любимото на всичкизрители предаване се завръща в ефира на Нова тв от 10 септември. В средата на миналия тв сезон Господари на ефира бе спряно по bТV, двете страни си изсипаха купчина взаимни обвинения и се заканиха, че ще си търсят правата в съда. Продуцентите се оплакаха от цензура, а телевизията - от неспазени договорености. Из гилдията пък тръгна слух, че бившият репортер на предаването - Дейвид Славчев, ще работи за bТV и измъква със себе си част от досегашния екип на братята Халваджиян.


Междувременно кризата за тв лица даде ново поле за изява на фолкаджийките. След като Камелия бе уволнена от Споделено с... по ТВ7, същата съдба споходи и наследничката й - отчаяната съпруга Вихра. И тя си тръгна обидена и най-вероятно новият й тв дом ще е БНТ. На нейно място в ТВ7 ще седне фолкпевицата Кали. Затова нищо чудно, ако от следващия сезон колежките й се настанят някъде и на мястото на водещите на новините. То каквато държавата, такава са и телевизионните ни лица - утвърдените са вечни, а на младежката сцена - едно голямо нищо.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във