Банкеръ Weekly

Магърдич Халваджиян:

Телевизиите си правят каквото искат

Магърдич Халваджиян е сред най-успешните продуценти у нас. Роден е през 1967-а, завършва училище за цирково майсторство в Москва и режисура в Нов български университет. Собственик е на продуцентските фирми Global Films и Global Vision. Заедно с брат си Джуди са в основата на успеха на едно от най-емблематичните тв предавания у нас - Господари на ефира, което стана на 10 години. Има над 450 заснети клипа и реклами. Негови са и други рейтингови проекти -България търси талант, Море от любов, Имаш поща, Стар Академи, Сладко отмъщение, Пълна промяна, Руска рулетка.


Халваджиян е режисьор на игралния филм Печалбата. През 2012-а оттегли Господари на ефира и Пълна лудница от Би Ти Ви, тъй като се оплака, че медията го цензурира. Премести ги в Нова тв, където в момента е жури в последния си проект Като две капки вода.nbsp;


Г-н Халваджиян, вярно ли е, че българинът вече иска да гледа позитивни предавания?

- Усетих тази тенденция още навремето, когато правихме България търси талант и Великолепната шесторка. Винаги съм бягал от негативизма, живеем в лошо време и телевизията не трябва да ни нагнетява още повече. Такава е и целта на Като две капки вода - да се гледа без напрежение, да успокоява. Това не е шоу. Аман от състезания. Данните от пийпълметрията го доказва - Къртицата не е могла да отлепи над 12% дял, новините на Би Ти Ви сме ги отнесли като торнадо. Повечето хора коментират, че новото шоу на ТВ7 не ги е хванало. А на телевизията това е най-важната магия - да те задържи. Никога не съм бил фен да омесиш няколко формата.


Холандският ни консултант ни предупреди, че обикновено Като две капки вода не стартира силно. Пикът идва при 4-5-о издание и така е и при нас. Последното е с 26% дял, а последният един час държи между 36 и 38 на сто. Нова тв е щастлива и доволна. Ако направиш подобно шоу за Би Ти Ви, ще имаш веднага 50 процента. Досега в Нова тв единствено Биг Брадър се справяше на прилично ниво спрямо конкуренцията. Това е предаването, което успява, и то заради онези неща, които не харесвам - т.е. интригите, на които масовият зрител явно се кефи. За мен беше голям риск да тръгнем с Като две капки вода, защото искам усмихнато и позитивно шоу. Предупредих и Нова тв, казах им, че вътре простотии няма да правя. Те си поеха риска и той се оправда. Такива неща ми дават лека светлина в тунела, че не всичко човешко у нас е умряло.


Каква трябва да е философията на телевизията по време на криза?

- Позитивна, но кризата скоро няма да свърши. Не само развлекателните предавания, но и новините трябва да си променят политиката, защото хората се влияят. Не бива да се самоубиват и палят. Не става по този начин. Телевизията е най-голямото средство за манипулация - съзнателна или не, но когато на аудиторията й е тежко и тя обяснява как всичко пропада, не е добре. Не казва да се лъже, но има и хубави новини, които не ги виждам по телевизиите.


Е, кога хубавата новина е била новина?

- Вярно е, мога да приема хубавата новина за добра новина, ако сме в нормална ситуация. Ние сме в тежка финансова и психологическа криза, затова хората, които определят новините, е редно да са малко по-отговорни.


Как ще коментирате казуса с отрязания пръст на бизнесмена Зартов, чието видео се появи по медиите?

- Не знам. Тези неща са спорни, дебатират се навсякъде по света. Демократите казват, че е необходимо всичко да се показва, опонентите им - не, защото имало граница, която не трябвало да се минава. Не знам с какво се занимава този човек, но си мисля, че ако някой, който е невинен и е осъден, ще стигне до крайност, за да му обърнат внимание. Мнозина са в подобна ситуация, тъй като липсата на справедливост е един от факторите, довел народа до това отчаяние. Ако си беден, по-спокойно ще преживееш, виждайки, че има възмездие. Иначе стигаш до крайност.


Има и версия, че сега ще започнат масови протести на осъдени, които ще си режат различни части от тялото, за да бъдат чути, защото медиите са разгласили случая...

- Така ще кажат тези, които не са изпитали несправедливостта. Когато съдиш някого, трябва да му влезеш в обувките. Всеки човешки живот е необходимо да се цени.


Искам да кажа, не стават ли медиите проводник на нездравословна тенденция около Зартов?

- Няма нищо нормално в държавата, че медиите да са проводници на нещо ненормално.


Някои обвиниха телевизиите за самозапалванията .

- Не. Всеки, който има глава на раменете си, сам взима решенията си. Виновниците са 45 години комунизъм и 25 години тотален анархизъм.


Как оцеляват продуцентите в тази анархия?

- Трудно. Когато икономиката не работи, бюджетите за реклама са свити до минимум. Когато телевизиите спират да печелят достатъчно пари, това се отразява и на нас - имаме по-малко работа.


Защо няма светлина в тунела?

- Защото не виждам изход. Дори в работещи европейски икономика кризата се задълбочава. Връщам се от Италия, където се оплакват, но по магистралата - колони от тирове. Това значи, че нещо се произвежда, а у нас - няма и три тира. Ако там кризата е дълга, у нас - ще е три пъти повече. Нещата не са розови, но оплакването не ги решава.


Миналото правителство беше обещало нов медиен закон, който обаче не се случи. Има ли някакви последици от това за продуцентите?

- Четири години бях председател на Асоциацията на телевизионните продуценти - АТП , и тогава се борехме много да узаконим думата продуцент. Тя не съществува в правния мир. Ние сме господин никой. После се опитахме да се намесим в закона за т.нар. такса кредит за стимулиране на кинопроизводителите. Тоест, ако някой дойде и инвестира 20 млн. евро в български филм, държавата му връща 15 на сто, защото си е вложил парите у нас. Всички страни го направиха, включително и Сърбия, но ние тук не можем да се разберем. Всеки е срещу всеки и никой не гледа общия интерес. Винаги се намира такъв, който започва да се среща с някой министър и да лобира за себе си. Това е нонстоп . Уважавам Левски заради смелостта да обедини българите, защото ние не можем да се обединим. Проблемът е у нас, ние сме болните. Ще се борим до дупка взаимоотношенията държава-продуцент да бъдат изчистени


А квотите на външните продуценти?

- В Европейския съюз има ясни правила - всяка телевизия трябва да има процент външна продукция. В България обаче това е много трудно за проследяване - няма контролен орган. Искаме сведения от СЕМ, а те казват, че могат да дадат само от БНТ, защото е държавна. Искахме квотата да е 20 на сто, а в момента тя е около 12 на сто. Но законът не казва кои сме ние, продуцентът, изпълнителните продуценти... И понеже не казват, от това се възползват телевизиите и ни отнемат права. Нашата асоциация ще доведе тази битка докрай, защото като нямаме закон телевизиите си правят каквото си искат. Навсякъде има лобита, те дърпат напред, назад... Всички спънки ни ги направи Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори - АБРО, в нея членуват всички телевизии, а политиците имат нужда от тях. Ако един политик е принуден да избира между АТП и АБРО, избира второто, защото някой трябва да го пуска по екраните преди изборите. Това не е честно.


Ще водим и друга битка - за вторичните права, защото телевизиите ни принуждават, когато дадем един филм, сериал или предаване, да се откажем от него за десет години, а тя си ги разпространява по кабели, интернет... Къде отиват правата на режисьори, автори, сценаристи? В цял свят те живеят с вторичните авторски права.


Какво стана с отношенията с Би Ти Ви?

- Не ги виждам, не ме интересуват, надявам се скоро да ги продадат, да дойдат нови хора начело на тази медия, за да мога пак да си говоря с нея.


Водите ли дела?

- Не искам да коментирам, те ще са дълги.


Би Ти Ви подготвяше свой вариант на Господари на ефира. Защо не са го пуснали?

- Защото си мислеха, че е много лесно. Осем-десет месеца се опитват. А всъщност няма случаен дългогодишен успех, особено пък да се задържиш 10 години на пазара. В момента има само две-три предавания - дълголетници, което за нашия малък пазар е постижение. Българският зрител стана много разглезен, иска все нови неща. На Запад не е така - има водещи, които са на екран 30-40 години и никой не казва - смени го. Напротив, хората ги уважават.


Защо вашите продуцентски фирми не отидоха в ТВ7 по време на голямото преселение неотдавна?

- Когато то започна, ние току-що бяхме подписали договорите си с Нова тв. Няма как да се случи. Ако Иван Христов и Андрей Арнаудов са имали мотив, който не знам дали е бил така, но да кажем са искали да се развиват, да правят нови продукции, а Нова тв са им отказали, е нормално да отидат в ТВ7. Нашите компании са от първите, стреляни зайци сме и много добре познаваме пазара, така че е трудно някой да ни излъже. Добре си преценяваме ходовете. Това, което се случи с Би Ти Ви, не е случайно, премисляли сме го. Нагледали сме се на хора без принципи, които са готови в името на работата да се навеждат. Не мога да го правя! Когато някой се опита да ме наведе, предпочитам да си тръгна, защото нямам резервни принципи. Имам си едни и си ги спазвам.


Трудно е, тъй като играта не е честна, а в такива игри не искам да играя.


Коя е новата ви игра?

- Сериал, само че летвата ни е по-висока и се опитвам да работим за чужбина. Водим преговори с американски телевизии. Ще се снима тук, ще играят българи, но ще се гледа навън. Искам сценарият и идеите да са конвентируеми, като го закараш в Италия и Австрия да разбират за какво става въпрос. Битката ми е за чужд пазар, защото нашият е малък. Ако искаш да правиш нещо сериозно - пари за това у нас няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във