Банкеръ Weekly

Съдби

Телевизията с най-високо доверие на село

Телевизията доминира като източник на информация, на който българите се доверяват, когато искат да узнаят случващото се в държавата. Най-високо доверие към този вид медия проявяват жителите на селата, като на практика почти всички я посочват като фаворит. Това показва изследване за медийното потребление на "Отворено общество" от началото на юли тази година. Според данните най-нисък е делът на жителите на столицата, които разчитат на телевизията, за да са в час с информационния поток. Всеки трети жител на София предпочита да следи новините чрез интернет. Глобалната мрежа е фаворитът и на младите до 30-годишна възраст.


От телевизионните канали с най-голямо доверие сред аудиторията се ползва bTV- 43%, следвана от "Нова тв" - 21%, БНТ - 20%, и ТВ7 - 2 процента. Сред радиостанциите начело е "Хоризонт" - с 23%, след нея са "Дарик" - 7%, и "БГ радио" - 7 на сто.


Моделът на поведение през последните две години спрямо медийното потребление не се е променил - населението седи основно пред телевизора и компютъра. Няма промяна и сред тези, които не четат вестници - те са все около 30 процента. Спрямо 2009 г. обаче се е увеличил делът на хората, които вече не слушат радио - от 28 на 32 на сто.


Съдейки по изследването, половината от населението на страната никога не е използвало интернет. Всеки ден в глобалната мрежа влиза една трета от българите, а половината софиянци - поне един път дневно. Вестниците пък са предпочитани за 40% от жителите на столицата и за около 1/3 от тези на областните градове и селата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във