Банкеръ Weekly

Съдби

ТЕД ТЪРНЪР СИ ВЗЕ СБОГОМ

Създателят на телевизионния канал СиЕнЕн (CNN) Тед Търнър неотдавна напусна съвета на директорите на Тайм Уорнър (Time Warner). Така процесът на трансформиране на медийния магнат в редови акционер на голямата телекомуникационна компания, който продължи над десет години, може да се смята за приключен.
Първият тревожен сигнал за Търнър прозвуча в далечната 1994-а. Тогава шефът на Търнър Броудкастинг Систъмс (TBS) заяви желанието си да придобие ЕнБиСи (NBC) - една от най-големите американски телевизионни мрежи. Тя му беше необходима, за да реши проблема с програмния продукт на влизащите в TBC развлекателни телевизионни канали, но един от акционерите на медийната група Тайм Уорнър се възпротиви. В края на краищата погълната се оказа не ЕнБиСи, а ТиБиЕс. Включването й в състава на Тайм Уорнър беше възприето като изключително изгодна за Търнър сделка - медийният магнат получи 12% от акциите на Тайм Уорнър и стана вторият човек в обединената компания.
Впрочем твърде бързо стана ясно, че никой няма намерение да слуша най-големия индивидуален акционер. Търнър се опита да се пребори за закриването на кабелната мрежа WB, принадлежаща на Тайм Уорнър, с мотива, че тя дублира развлекателните канали на ТиБиЕс. Шефът на Тайм Уорнър Джери Левин обаче настоятелно го помоли да не се бърка в чужди работи и да се съсредоточи върху проблемите на собствената си фирма. Когато през 2000 г. се подготвяше сливането на Тайм Уорнър с ИНТЕРНЕТ компанията Америка Онлайн (AOL), на Търнър пък му беше дадено да разбере, че няма да може да повлияе на резултатите от сделката. Отказваха да го слушат и при повдигането на всички въпроси за съдбата на основаните от него телевизионни канали.
След сливането Търнър стана вицепрезидент и формално третото лице в корпорацията след шефа на AOL Стив Кейз и Джери Левин, но фактически вече не контролираше нищо. ТиБиЕс беше залята от вълна от съкращения, а някои от най-близките сподвижници на Търнър бяха уволнени. През март 2001 г. АОЛ-Тайм Уорнър преструктурира телевизионните си подразделения. Те бяха обединени под шапката на ТиБиЕс, но тази структура бе оглавена не от Търнър, а от шефа на мрежата WB Джими Келнер.
През 2003-а Търнър даде да се разбере, че не възнамерява повече да се примирява с ролята на генерал без армия - той се оттегли от поста вицепрезидент, запазвайки само мястото си в съвета на директорите. Основателят на СиЕнЕн обясни, че не искал да захвърли всичко рязко и че ще остане още малко в директорския борд. А след като стана очевидно, че новообразуваният гигант е нежизнеспособен (според резултатите за 2002 г. загубите на АОЛ-Тайм Уорнър достигат рекордните 100 млрд. долара), започна да разпродава и акциите си. Търнър и досега си остава най-големият индивидуален акционер, но притежава само един процент от книжата.
Окончателното си намерение да напусне компанията Тед Търнър обяви през февруари тази година. Обяснението му бе, че е взел решението си след дълги размишления. Смятах, че е невъзможно да ме изгонят, но съм сгрешил, заяви месец по-късно магнатът.
Любопитното е, че информацията за оставката на Търнър се появи само седмица след уреждането на конфликта с инвеститора Карл Айкан. Той се опита да обедини недоволните акционери в Тайм Уорнър и с тяхна помощ да постигне разделянето на медийния гигант на четири отделни фирми. Според условията на съглашението между Айкан и компанията Тайм Уорнър ще изкупи от акционерите си акции за 20 млн. долара и ще съкрати оперативните си разходи.
Първият президент на СиЕнЕн Рийз Шонфелд смята, че оттеглянето на Търнър е свидетелство за това, че е загубил вяра в бъдещето на групировката. В същото време Шонфелд не изключва решението му да е било повлияно и от спирането на токшоуто за ООН през януари, което СиЕнЕн излъчваше в продължение на 12 години.
Сега 67-годишният Търнър възнамерява да се концентрира върху благотворителна работа. През 1997-а той създаде специален фонд към ООН, за който пожертва 1 млрд. долара и който оглавява и до днес. Негова собственост е и ресторантската мрежа за бързо хранене Тед`с Монтана Грил (Ted's Montana Grill). Шонфелд обаче не изключва той да се върне и към медийния бизнес.
Докато ръководеше СиЕнЕн, Търнър често беше обвиняван в неефективно изразходване на средства. Създаденият от него Търнър Фъндейшън (Turner Foundation) финансираше стотици организации, някои от които твърде екзотични. Например Организацията за защита на прилепите, Приятели на дивите лебеди, Майки и други за обитаема планета. После започна да купува земи с идеята за изграждане на национални паркове. Но отдалечаването на основателя на СиЕнЕн от управлението на телевизионния канал не се отрази добре на работата му. В края на 90-те години той беше най-влиятелната новинарска мрежа в света. Казват, че през юни 1999 г. Бил Клинтън дори е отложил операцията в Косово, за да може Търнър да организира пряко предаване от Балканите.
Днес е останало малко от някогашното величие на Си Ен Ен. През януари 2004-а за първи път от 15 години резултатите от рейтинга показаха, че тази телевизия е отстъпила първото място на канала на Рупърт Мърдок Фокс Нюз (Fox News). През март 2006-а ниският рейтинг на СиЕнЕн стана причина и за шумен скандал. Фирмата за проучване на общественото мнение Галъп (Gallup) се отказа от услугите на телевизионната компания, която разпространяваше резултатите от анкетите й от 1992-ра. Сега СиЕнЕн има много по-малко зрители от по-рано. А това уронва престижа на нашата марка, обясни решението си генералния директор на Галъп Джим Клифтън.
На годишната среща на акционерите през май Тед Търнър изтъкна, че през последните пет години е направил всичко, което зависи от него. Накрая създателят на СиЕнЕн цитира думите на водещия Едуард Мароу, пожелавайки на събралите си лека нощ и късмет. Паралелът е очевиден - подобно на Мароу, който се прочу със своите предавания за сенатора Макарти, Търнър смята, че медиите не бива просто да разменят новини срещу пари и че репортерите имат много по-важно призвание . През миналата година в речта си по случай 25-годишнината на СиЕнЕн Търнър помоли журналистите на телевизионния канал да отделят повече внимание на сериозните теми, да осветяват по-активно международните събития и да не забравят за околната среда. Иначе това вече няма да е СиЕнЕн, каза тогава Търнър. Увещанията му обаче не помогнаха - според наблюдателите СиЕнЕн се променя и все повече започва да прилича на по-развлекателния Фокс Нюз. Впрочем създаденият от Търнър телевизионен канал едва ли ще изчезне. Окончателният развод между основателя му и сегашния собственик на СиЕнЕн само ще постави точка на започнатия спор за неговото бъдеще.
Тед Търнър е роден през 1939-а в щата Охайо, в семейството на собственик на рекламна агенция. Учил е в университета в Род Айлънд, но така и не го е завършил. Занимава се с телевизия от 1970 година. През 1980-а създава в Атланта денонощния новинарски канал СиЕнЕн. Инициатор е на провеждането на спортните Игри на добра воля. Бил е женен за холивудската звезда Джейн Фонда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във