Банкеръ Weekly

Съдби

ТЕ МИНАХА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА МИКРОФОНИТЕ

Ако може да се твърди нещо сигурно за новия парламент още отсега, това е, че работата на депутатите този път ще бъде много по-прозрачна, а информацията за дейността им много по-леснодостъпна за медиите. Поне на това заключение навежда броят на журналистите сред новото народно войнство, който е по-висок от всеки друг път досега. Всъщност журналистическото братство открай време периодично прелива свежи интелектуални сили на българската политика. В много случаи довчерашните репортери бързо засенчват с умения и професионализъм т.нар. професионални политици. Най-ослепителният пример е сегашният външен министър Надежда Михайлова, която влезе в политиката като шеф на пресцентъра на Раковски 134. Бързи партийни кариери направиха и Клара Маринова в БСП, и Асен Агов в СДС, и колегата му Валентин Василев, който вече два пъти беше министър в различни кабинети. Има, разбира се, и изключения. Неуспешна се оказа парламентарната кариера на известната журналистка Велислава Дърева. Бързо пламна и изгасна и депутатската надежда на бившата новинарка от БНТ Бетина Чампоева/Жотева. Техните неудачи обаче не обезкуражават колегите им от бранша да търсят пътища към политическото поприще. Още повече че превъплъщението от журналист в политик изглежда най-естествено в сравнение с прехода от всяка друга професия.
Диляна Грозданова, Милена Милотинова, Юлияна Дончева и Петко Тодоров са журналистите, които на тези избори преминават от другата страна на микрофоните. В 39-ото Народно събрание те ще прибавят имената си към журналистическия списък на Агов и Василев от синята парламентарна група и на социалиста Иво Атанасов, които са вече стари пленарни играчи. Щастието обаче не се усмихна на шефката на пресцентъра на БСП Илияна Йотова, която попадна на неизбираемо място в софийските листи на социалистите.
Грозданова придоби обществена популярност като една от водещите в публицистичното предаване Отзвук на БНТ. Преди няколко години обаче предаването й бе спряно, а Диляна потърси реализация на уменията си в частния бизнес.
Влизането на Грозданова в царските списъци поднесе и една от най-големите политически интриги в новия парламент. Известната журналистка е съпруга на един от най-близките хора на синия столичен кмет Стефан Софиянски - Любомир Павлов, шеф-надзорник на столичната Общинска банка. Собствената й PR-агенция се грижи за имиджа на Стефан Софиянски. Диляна беше плътно до кмета през цялата му кампания за втори мандат преди две години. Включването й в алтернативни на ОДС листи, от една страна, се тълкува като много враждебен към хората на Иван Костов акт, чиято цел е да подсили опозицията срещу него вътре в новия парламент. Други пък виждат в царственото й амплоа опит на сините да превземат монархическата Троя отвътре. Имала съм достатъчно неприятности в миналото със СДС, за да бъда негов троянски кон, опровергава версията Грозданова. Според трети пък и двете подозрения са абсолютно верни. Като депутат Диляна Грозданова най-вероятно ще се опита да помогне на Стефан Софиянски да превземе СДС, а едновременно с това да разшири лобито му сред царедворците. Грозданова не би могла да води кампания срещу СДС, защото това според нея би било много неестествено. Самата тя твърди, че в движението я е поканила личната прессекретарка на монарха Галя Дичева.
За човек на Софиянски минава и Милена Милотинова. Тя води царската листа в Пазарджик и се познава със Симеон II още от 1996 година. Стефан и Алиса Софиянски са кумове на Милена и Димитър и двете семейства поддържат близки отношения.
Присъствието на Милотинова в царските листи привлича вниманието и върху други нейни връзки. Освен че е съгражданка на Стоян Ганев, тя е и сред най-успешните възпитанички на Иван Гарелов. А много близкото приятелство между Ганев и Гарелов е всеизвестен факт. Дали тези отношения не крият и някоя друга политическа интрига ще стане ясно съвсем скоро. Самата Милотинова признава, че е поканена не от прессекретариата на царя, а от щаба на движението, което означава от Стоян Ганев.
Милотинова е едно от емблематичните лица в българската телевизия. Специализирала е в Би Би Си. След като допусна в нейна емисия чеченци да режат глава на руски войник пред камера, тя беше свалена от водеща в централните новинарски емисии на БНТ и сега може да се види само в малките новини. За нея се говори, че нямала толкова преки политически цели, колкото професионални. Новите управленци можели да я поставят на мястото на Лили Попова в националната електронна медия. Самата Милотинова отрича това. За мен истинското предизвикателство е в парламента да направя такава законова рамка, която да даде възможност на колегите да работят добре и медиите да бъдат наистина независими. Ако Милотинова седне на депутатската скамейка и оглави медийната комисия в 39-ото Народно събрание, едва ли ще й се иска да се връща на Сан Стефано 29, за да ръководи БНТ по начина, който самата тя харесва. Защото в парламента тя ще може да придаде на вкусовете и предпочитанията си законна форма.
В царските листи е и приближената на оръжейния бос Николай Гигов Юлияна Дончева. Твърди се, че именно Гигов е насочил вниманието на царедворците към Дончева.
И за трите короновани журналистки не може да се твърди, че са поканени в царските листи само заради обществената си популярност или и заради влиятелните позиции, които съпрузите им заемат в определени икономически кръгове.
Не по-малко популярната им колежка Живка Гичева например, която не може да се похвали с толкова проспериращ в бизнеса съпруг, се оказа на почти неизбираемото второ място в царската листа в Кърджали. Дълги години Гичева водеше много успешното предаване Вариант 3. Именно то я направи и толкова харесвана сред публиката. Напоследък тя беше делегиран продуцент на Другата България, в което представяше успешния бизнес на хора от зараждащата се средна класа. Предаването й обаче беше спряно преди няколко месеца и длъжността й делегиран продуцент закрита. Гичева продължава да отразява проблемите на средните и дребните бизнесмени и извън телевизията и претендира, че вече добре познава проблемите им. Точно заради това, според нея, тя би могла да бъде полезна с работата си в парламента.
Само бъдещето ще покаже на кого и как ще успеят да помогнат и Гичева, и всичките й нови стари колеги, заменили на 18 юни журналистическото с политическото поприще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във