Банкеръ Weekly

Съдби

ТАУШАНОВ ЧАКА ЗНАК ОТ ВАС

Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) не получи през седмицата тълкувание от Върховния административен съд (ВАС) на решението, с което бе отнет националният лиценз на Нова телевизия заради жалба на конкурентното дружество Медия броудкастинг сървисиз. Още след обявяването на мотивите на съда юристите на комисията поискаха писмено от магистратите да определят каква част от конкурса на Министерския съвет е анулиран.
Засега нямаме отговор от ВАС и не мога да кажа дали при следващ конкурс трябва да се повторят всички лицензионни процедури, обясни пред БАНКЕРЪ главният юрисконсулт на комисията Жанет Захариева.
Според юристи Законът за Върховния административен съд не задължава съдиите да дават становище извън мотивите за постановлението си.
Въпреки това ВАС може да даде препоръки за последващи действия - коментира Захариева. - В случая с документа за национално покритие на Нова телевизия лицензионните процедури са няколко, а мотивираното решение на съда не посочва дали неоспорените продължават да са валидни. Естествено ДКД не очаква съдът да хване ръката й и да каже какво точно да прави, но при всички положения трябва да се изкаже за процедурата на следващ конкурс за ефирна телевизия. Ако до началото на септември не получим становището на ВАС, ще изпратим ново запитване.
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени на 15 юли решението на Министерския съвет да избере Нова телевизия за втора национална частна медия след конкурс, организиран през зимата на миналата година. Съдът заяви, че на процедурата е липсвала прозрачност и част от конкурсните критерии са дописани в хода й. В надпреварата Нова телевизия получи както далекосъобщителен, така и програмен лиценз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във