Банкеръ Weekly

Съдби

ТАНГРА НЕ СТАНА ГРАЖДАНИН НА САЩ

Прекратени са преговорите между Радио Тангра ООД и американска инвестиционна групировка за продажбата на рокрадио Тангра, обяви за в. БАНКЕРЪ съсобственикът му Константин Марков. Той не пожела да съобщи името на отвъдокеанската компания, но поясни, че оттеглилият се инвеститор не е тесноспециализиран в областта на медиите.
Според хора от радиобизнеса, собствениците на Тангра - Марков и Кирил Маричков, шест месеца вече се опитват да продадат медията. Продължителните преговори са водени при пълна секретност.
Американците решиха да не купуват радиото, след като разбраха какъв е обемът на радиореклами в София и че на територията на столицата действат 32 радиостанции, а това е прекалено много за нашите мащаби - допълни Марков. - По време на разговорите те изразиха мнение, че, според тях, радиопазарът в София не представлява нормална инвестиционна среда. Аз и колегите от Асоциацията на българските радиооператори (АБРО) отдавна сме изразили това становище и позицията ни е, че регулаторните органи не трябваше да допускат подобно раздробяване на пазара. За сравнение, в Лондон станциите са 12, а в Берлин - 22.
Засега няма точни данни какви са рекламните постъпления на радиостанциите в страната, заяви за БАНКЕРЪ Мила Николова от агенцията за изследване на медийната аудитория ТВ план.
Според Марков, финансовото състояние на Тангра е нормално. Той поясни, че няма да има проблеми да се реализират инвестиционните планове, които предвиждат на първо време радиото да се преоборудва технически. Не е изключено в бъдеще да потърсим банкови кредити, за да осъществим нашите намерения - заяви Марков. - Поради липса на достатъчно средства не е възможно да се инвестира едновременно и в нови технологии, и в програмна схема. Но с известно забавяне и едното, и другото трябва да стане.
Според източник на в. БАНКЕРЪ, в момента конкурентното радио Дарик наблюдава музикалната станция и има интерес да я купи. В медийните среди се говори, че шефът му Радосвет Радев вече е успял да се сдобие с дял в една новосъздадена, но бързо печелеща слушатели софийска радиостанция. Радев искал да разшири още участието си на радиопазара, затова се насочил и към Тангра. Перспективите пред това радио са сравнителни добри, след като на 15 януари тази година то получи разрешение от Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) да излъчва и в седемте най-големи града на страната - Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Велико Търново. Условията на лицензията трябва да се изпълнят през януари 2002 година. При неспазване на срока за пускане на новите мощности на Тангра ще бъде наложена глоба, поясниха служители на ДКД. В Закона за далекосъобщенията за такова провинение не се предвижда отнемане на лицензионния документ. Всъщност най-тежкият проблем, който комисията може да създаде на Тангра, е за системно нарушаване условията на лиценза.
Радио Тангра съществува от 1993 г. и е собственост на едноименно дружество с ограничена отговорност, създадено от басиста на музикалната група Тангра Марков и колегата му от Щурците Кирил Маричков. Радиото атакува предимно младежката аудитория, а програмата му залага главно на съвременна рокмузика.
Според данни на ДКД, на територията на страната действащите радиостанции са 218. Някои от тях са частично или изцяло собственост на чуждестранни медийни групировки. В най-старото частно радио в страната ФМ плюс например 49% държи британската медийна групировка CWR, Контакт е притежание на едноименната белгийска радиоверига, БГ радио е създадено от американската радиокомпания Метромедия, а радио Сити е съвместна собственост на музикална компания Ка мюзик и шведски инвеститор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във