Банкеръ Weekly

Съдби

ТАМИНДЖИЧ ВСЕ ОЩЕ ДЪРЖИ ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ЕФИР НАД СОФИЯ

Премиерът Иван Костов оповести, че е постигнал устно споразумение с ръководството на Нова телевизия в момента, в който програмата й се премести на 36-и канал (бившата ОРТ), заеманата досега софийска честота да бъде освободена. Участници в конкурса за регионални оператори обаче се усъмниха в изпълнението на споменатата договорка. Според тях джентълменското споразумение между гръцките собственици на медията и българското правителство е помен с чужда пита. Ако решат, хората на Минос Кириаку могат да продължат да си правят още една програма, тъй като сегашният Закон за далекосъобщенията им дава това право.


Истина е, че сегашното законодателство позволява на Антена да излъчва програма над София и след появата й в националния ефир - заяви за БАНКЕРЪ високопоставен служител на ДКД. - Но след разговорите с премиера Нова би трябвало доброволно да се откаже от подобна възможност. И без това кандидатите да правят ефирни телевизии на регионални честоти са повече и би било редно освободената честота да се включи към наличия ресурс.


Проблемът е, че лицензът на Нова тв всъщност се държи не от гръцката групировка, а от дружеството Мултимекс, свързано с името на предишния собственик на медията Дарко Таминджич. Тази фирма има правото да излъчва на софийската честота програма за новия човек, който гледа Нова телевизия до 2006 година. И е интересно дали Таминджич и свързаните с него лица ще откликнат толкова любезно на призива на премиера за освобождаване на периметъра?


Ние ще чакаме поправките в Закона за далекосъобщенията да влязат в сила и ще се съобразим с тях, но не забравяйте, че не сме фактическият носител на лиценза за досегашната ни честота - заяви за БАНКЕРЪ и членът на УС на Нова телевизия Силва Зурлева.


По информация от пресцентъра на МС, поправките в нормативния документ трябва да са готови до Нова година. Дори и ръководството на Антена - България да реагира светкавично, да прехвърли програмата си на новия канал и да освободи стария, решаването на въпроса ще остане от компетенцията на Мултимекс. Същевременно е известно, че Таминджич и Антена ловко успяха да вкарат в ред документите за кандидатстването във втория национален конкурс, като пречките, които имаше сърбинът, потънаха в дън земя. Защо да не се допусне, че сега елините може да му се отблагодарят?


Срокът, който ДКД е определил за приключване на конкурса за лицензиране на регионалните оператори, е краят на януари 2001 година. Но неясностите около честотата на сегашната Нова тв вероятно ще го забавят. Едва ли е възможно в рамките на един месец тя да се освободи документално. Сигурно е обаче, че след предстоящите законодателни промени Антена няма да има правото да притежава две честоти, още повече ефирни.


Оповестено бе, че телевизията трябва да започне да изпълнява условията по новия си лиценз не по-късно от месец след получаването му. От пресцентъра на ДКД съобщиха, че в близките дни се очаква представители на гръцката групировка да пристигнат за разговори с комисията за съдбата на софийската честота. Само че по статута на лиценза Нова тв има срок от девет месеца, в който да започне да излъчва националната си програма в пълен обем.


Процедурата по въвеждането на Нова телевизия в национален ефир, изглежда, ще се забави и от жалбите на кандидати, отхвърлени от НСРТ и ДКД. Засега те са три - от Национален сателитен канал - България, от Триада комюникейшънс и България броудкастинг сървисиз. Очаква се реакция и от страна на Кеворкян.


В началото на седмицата ръководството на БНТ най-накрая официално призна, че раздялата му с Иван Гарелов далеч не е приятелска. Членът на УС Радомир Чолаков обяви, че на напусналия водещ му е забранено да се приближава до архива на бившето си предаване Панорама. Негови бивши колеги от Сан Стефано 29 подхвърлят, че той още не е сдал мобилен телефон и служебен автомобил, които е ползвал през шефския си период там. Всъщност националната телевизия отново закъсня с реакцията по опазването на архива си. В първото предаване на Гарелов по Нова телевизия - Студио Нова, той показа доста кадри от досегашната си работа в БНТ, и то в по-разширен вариант от разрешените в Закона за радио и телевизия 90 секунди.


Между двете медии допълнително назрява конфликт заради факта, че националната телевизия трябва да напусне предавателите, с които сега излъчва регионалните си програми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във