Банкеръ Daily

Съдби

Тайнствената съпруга на Ким Чен Ун

Ако се вярва на слуховете, Ким Чен Ун и Ри Сол Чжу са се срещнали на концерт на класическа музика.

За Ри Сол Чжу се знае нищожно малко, а оскъдната информация, която съществува, няма как да бъдат проверена. За пръв път тя се появи в телевизионните новини през 2011-а по време на погребението на Ким Чен Ир, когато стоеше редом с Ким Чен Ун. Тогава никой, включително и южнокорейското и американското разузнаване, не знаеше коя е тя. Поне още година, до 2012-а, се смяташе, че момичето може да е сестра на Ким Чен Ун или друга негова роднина. В някои южнокорейски служби смятаха, че става дума за Хьон Сон Вол, солистката на ансамбъла "Почхонбо", заради непотвърдените сведения, че севернокорейските власти изземват от населението компактдискове със записи на изпълненията й. Според други Ри Сол Чжу е посетила Южна Корея през 2005-а като част от екипа на севернокорейските мажоретки по време на Азиатското първенство по лека атлетика. Така или иначе, тези данни не могат да бъдат проверени.

За сватбата й с Ким Чен Ун севернокорейските медии съобщиха през юли 2012-а, макар мнозина да са убедени, че бракът се е състоял три години по-рано. Липсата на подробности за живота й не пречи на създаването на култ към нейната личност. През лятото на 2018-а местната официална преса престана да я нарича просто другарката Ри и тя получи нова титла - "Уважаемата първа лейди".

Парадоксалното е, че никой не може да потвърди със сигурност, че тя наистина се казва Ри Сол Чжу. В севернокорейската династия промяната на имената е нещо обичайно. Ким Ир Сен, основател на рода Ким и дядо на Ким Чен Ун, бил наречен от родителите си Ким Сон Чжу, но по-късно лично избрал революционния си псевдоним, който може да бъде преведен като "Изгряващото Слънце". Според някои данни синът му - Ким Чен Ир, е роден в Сибир, а съветски и китайски източници твърдят, че бил записан като Юрий Ирсенович Ким. Северокорейската историография пък твърди, че е роден в партизански лагер в свещената планина Пектусан, в Северна Корея.

Не се знае и на колко години е избраницата на Ким. Съдейки по всичко, тя е родена в периода 1985-1989-а, така че сега би могла да е между 30 и 34 годишна. Детството й също е обгърнато в информационна мъгла. Редакторът на изданието North Korea Leadership Watch Майкъл Мадън смята, че Ри Сол Чжу е родена в град Чхонджин, на източното крайбрежие на страната. Предполага се, че е учила в университета "Ким Ир Сен" в Пхенян. Едни казват, че баща й е лекар, други, че е офицер от армията. Южнокорейски източници посочват също, че е учила пеене в Китай.

Обстоятелствата около запознанството на Ри Сол Чжу и Ким Чен Ун също са обвити в тайна. Според различни сведения двамата имат три деца. Но никой не е стопроцентово сигурен в това. Единствената причина, която кара наблюдателите да правят изводи за броя на потомците в семейството на Ким, са внезапните изчезвания и появявания на съпругата му на публични места. Както може да се предположи - официални съобщения липсват. Говори се, че е родила син през 2010-а. През 2012-а отново се появиха слухове, че Ри Сол Чжу е бременна. През март 2013-а американският баскетболист Денис Родман, който се сприятели с Ким Чен Ун, разказа че е гостувал в дома му и е държал в ръце дъщеря му. Южнокорейското разузнаване съобщава, че съпругата на севернокорейския лидер е родила третото си дете през февруари 2017-а. Полът му е неизвестен.

Изненадващото е, че Ри Сол Чжу често придружава съпруга си - тя беше в Пекин и по време на първата визита на Ким Чен Ун в китайската столица, присъства и на срещата на върха с президента на Южна Корея Мун Дже-ин. Преди нея жените на севернокорейските лидери стояха в сянка и никога не се появяваха на обществени мероприятия. Достатъчно е да припомним, че за съществуването на съпругата на Ким Ир Сен се разбра чак след смъртта й, а  дълго време след това никой не говореше за втората му жена.

Ако се съди по снимките на първата лейди, тя обича западните брандове. Японският майстор готвач Кенджи Фуджимото, който в продължение на години приготвял лично суши за Ким Чен Ир и си играел с малкия Ким Чен Ун в свободното си време, казва, че се запознал с Ри Сол Чжу през 2012-а. Тя имала приятен глас и му подарила чанта на Christian Dior. От фотографиите личи, че тя харесва още Chanel, Red Valentino, Tiffany  и Movado. Първата дама обича бижутата и за разлика от всички останали граждани на Северна Корея си позволява да се явява на публични места без значка с портретите на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Вместо това често носи скъпа брошка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във