Банкеръ Weekly

Съдби

ТАЙНО НАДДАВАНЕ ЗА МОНДИАЛ 2010?

В известен смисъл Мондиал 2010 започна два дни преди края на Мондиал 2006. На 7 юли в Берлин южноафриканското правителство организира голям концерт, за да напомни, че след Германия за пръв път в историята домакин на световните финали ще е страна от Черния континент. Африка е готова, елате в Африка, обяви пред петдесетината хиляди зрители президентът на ЮАР Табо Мбеки. След тези думи шефът на ФИФА Сеп Блатер горещо му стисна ръката.
Само час преди това обаче, ако се вярва на германската агенция СИД, Блатер и колегите му по върховете във ФИФА са обсъждали как по най-безболезнен начин да си вземат обратно домакинството от южноафриканците. Двайсет и четиримата членове на изпълнителния комитет на световната централа се събраха в Берлин за финала Италия - Франция и действително проведоха един продължителен разговор при закрити врати в хотел Адлон.
Седмица по-рано Таймс писа, че някои висши функционери на ФИФА изразявали силни съмнения дали ЮАР може да се справи с организирането на най-голямото медийно събитие в света. Според информацията на СИД вече са обсъждани няколко варианта за преместване на първенството - най-вероятно в САЩ или Мексико. Между другото седем от петнайсетте главни спонсори на ФИФА са американски компании (Анхойзер-Буш, Авая, Кока-Кола, Жилет, Мастъркард, Макдоналдс и Яху). Другите, по-нереалистични варианти, са първенството да е в Мароко, Китай или отново в Германия.
Съобщението на агенция СИД предизвика светкавичната и гневна реакция на световната футболна централа. Шампионатът в Германия бе прекрасен. Но следващият ще се проведе в ЮАР, увери говорителят на ФИФА Маркус Зиглер. Самият Блатер обяви, че нямало да подведе южноафриканските надежди. Аз съм голям оптимист за Африка - добави той. - Целият свят, цялото семейство на ФИФА искат ЮАР. Разбира се, първенството през 2010-а няма да е като сегашното, това е невъзможно. Но хубавото е, че то със сигурност ще донесе повече приходи. В това вече няма съмнения. Мондиал 2010 може да се окаже достатъчно голямо събитие, за да преобрази целия континент.
Според злите езици обаче гръмките уверения на Блатер са продиктувани не от лоялността му към южноафриканската кауза, а от задаващите се нови президентски избори в световната централа. На конгреса в Цюрих догодина Блатер ще търси нов мандат, а за целта ужасно са му необходими 52-та гласа на африканските федерации. Не очаквайте някой да повдигне въпроса за домакинството преди 2007 година - потвърди пред Ройтерс източник от ФИФА, настоял за анонимност. - Така остават само три години, в които да се задвижи по-сериозно работата в ЮАР или пък да се прехвърли домакинството на някой по-подготвен.
Най-голямото притеснение на футболните шефове е свързано с инфраструктурата. Работата по реконструкцията на стадионите в ЮАР започна едва миналата седмица, и то само на един от тях - дърбанския Кингс Парк. Все още дори не е ясно къде ще бъдат мачовете - утвърдените градове са Дърбан, Блумфонтейн, Кейптаун, Йоханесбург, Нелспрюит, Полоуейн, Порт Елизабет, Претория и Рустенборг, но към списъка трябва да се добавят още поне две имена, а някои от сегашните може и да отпаднат. А стадионите са само най-скромната част от обещаното грандиозно строителство, което включва хотели, пътища, железопътни линии и три нови летища.
Същевременно ЮАР е една от страните с най-висока престъпност и най-много убийства в световен мащаб. Това никак не се връзва с голямото нововъведение на сегашния мондиал - фанфестовете по улиците. На практика посланието на германците бе: Ако нямате билет, елате като турист и ние ще ви забавляваме по улиците, площадите и парковете. Преди шампионата имаше сериозни опасения, че това начинание ще повиши в пъти риска от хулиганизъм. Германската полиция обаче си свърши работата по интелигентен и много дискретен начин и осигури на двата милиона гости без билет наистина приятен празник. Как това би могло да се повтори по улиците на Йоханесбург, никой няма представа.
Пред южноафриканците има и още няколко по-дребни, но все пак съществени пречки. Например как да възродят националния си отбор, който е в пълен упадък и стана за смях в последните квалификации, и как да изкоренят доказаната корупция в местното първенство. Няколко представители на южноафриканската футболна федерация бяха командировани в Германия да трупат опит и с половин уста признаха, че мащабите на световното са ги изумили.
Впрочем в това няма нищо изненадващо. Още преди години Франц Бекенбауер бе казал, че световното първенство се е превърнало в твърде голяма лъжица за устите на развиващите се страни. А Бекенбауер рядко греши, когато става дума за футбол или за бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във