Банкеръ Weekly

Съдби

Тайните страсти на берлинчани

Йоаб Нист

Берлинчани може да ви предложат сватбена рокля срещу място в детска градина, обещават да ви отърват от паяци, оплакват се от кражби, търсят всичко, за което се сетите - от марихуана до телефонните номера на случайни спътници в метрото. Освен това обичат силната музика и шумния секс. Това личи от обявите в блога Notes of Berlin - неформален каталог на тайните и явни страсти на жителите на немската столица, изразени с помощта на обикновен лист хартия, химикалка или флумастер. Блогът е основан през 2010-а от Йоаб Нист и оттогава в него са публикувани над 4500 обяви, които той е събрал по берлинските улици, в подлезите, от стълбовете на уличните лампи и от стените на сградите.

Всеки ден Нист получава и обработва 15-20 нови съобщения, след което подбира и публикува една четвърт от тях, а останалите събира в архив. Междувременно е издал три албума и един календар с най-добрите образци на градските обяви. Блогът съществува вече осем години, но Йоаб не спира да удивлява с формата и съдържанието на ръкописните съобщения. Например: "Скъпи съседи, не изхвърляйте книги в коридора, това прави лошо впечатление на посетителите." Или оплакването на недоволен гражданин, че светлината в отсрещния прозорец му пречи да спи.

Все пак основните теми, които тревожат берлинчани, не се променят - кражби, изчезнали вещи, търсене на любов, както и оплаквания от онези, които вече са я намерили и се занимават прекалено шумно с нея.

"Публикувал съм поне 200 съобщения за кражба на велосипеди - казва Йоаб Нист. - И всяко от тях е уникално, защото авторите подхождат с различно настроение към написването му. Едни са тъжни, други - отчаяни, а трети са вбесени." Има и обяви, изпълнени с надежда: "Оптимист търси двустайно жилище с наем до 400 евро."

Нист е убеден, че такъв блог е възможен само в Берлин, където се смята за нормално човек да изрази мнението си, без комплекси и съображения за политическа коректност. Впрочем лепенето на обяви по стените и стълбовете е официално забранено. Но градските власти си имат достатъчно грижи, за да премахват хартийките. "Така на хората им се струва, че не правят нищо нередно", обяснява Йоаб.  Веднъж той си направил експеримент, като залепил обява на входа на метрото в Мюнхен. Само след пет минути бдителен гражданин премахнал съобщението. "В Берлин това е немислимо", твърди блогърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във