Банкеръ Weekly

Съдби

Тайните на вила Чертоза

Италианският премиер Силвио Берлускони преживява тежки времена. Холдингът му Fininvest бе санкциониран със стотици милиони долари. И въпреки че до неотдавна състоянието на Берлускони се оценяваше на 7.8 млрд. долара, оказа се, че той няма свободни пари да плати глобата. Затова му се налага да продаде прочутата си вила Чертоза в Сардиния, където са му гостували много държавни глави.
Осемдесет милиона долара - това е размерът на глобата, наложена от съда през юли на Fininvest, който сега се ръководи от най-голямата дъщеря на премиер-министъра Марина. Холдингът бе санкциониран заради прегрешения през 90-те години на ХХ в., когато изкупуваше правата за ексклузивни прожекции на холивудски филми в Италия с помощта на подкупи. Тъкмо за изплащането на тази глоба трябва да отидат и парите, спечелени от продажбата на вила Чертоза, която се намира на прочутия Изумруден бряг близо до курорта Порто Ротондо. Берлускони я купи заедно със 150 акра земя още през 80-те години на ХХ век. Не се знае колко е платил тогава за имота, но сега той се оценява на около 650 млн. долара. Вилата наистина си струва купищата пари. Достатъчно е да кажем, че на територията й има всичко, каквото има и в Гърция - дори вулкан, макар и изкуствен. Берлускони организира избухването му по време на големи празници. Според очевидци то малко се различава от истинското благодарение на оптическите ефекти и фойерверките - по склоновете на хълма се стича подобие на лава, а специални машини създават усещането за земни трусове под краката на присъстващите. При първото избухване съседите на премиера толкова се изплашили, че извикали огнеборци на помощ, защото решили, че във вилата бушува пожар.
Не е за чудене, че в Италия за вила Чертоза се носят легенди. Потъналата в зеленина главна къща разполага с 27 стаи. Площта й е 2600 кв. метра. В нея гласовитият й собственик е пял серенади на своите гости Владимир Путин, Тони Блеър и на лидери на други държави, които са имали късмета да станат приятели на премиера. Основната забележителност на вилата е древногръцкият амфитеатър, направен от гранит, който побира 400 зрители. Впечатляващи са и градината с 2 хил. вида кактуси, къщата за пеперуди и шестте плувни басейна. Вилата разполага и с изкуствено езеро с подземен тунел, по който може да се стигне до брега на морето. Впрочем Берлускони разпореди да махнат лебедите, които по-рано плуваха в езерото, за да не замърсяват водата и в нея да може да се плува.
Италианският премиер охладня към Чертоза след шумния скандал през 2008-а, когато папараци успяха да заснемат чисто гол един от гостите му - бившия премиер на Чехия Мирек Тополанек, в компанията на полуголи жени. Въпреки това Силвио Берлускони продава с нежелание своята сардинска перла. Но той иска час по-бързо да плати глобата, за да даде пример, като се подчини на закона. В Италия се разгръща кампания срещу онези, които не плащат данъци и по този начин нанасят сериозен ущърб на хазната. Смята се, че загубите за бюджета от неплатени дългове през 2010-а са в размер на 100 млрд. евро, че една четвърт от икономиката е в сивия сектор и не плаща налози. На железопътните гари, улиците и летищата в Рим и Милано сега могат да се видят пропагандни материали, в които хората, които не плащат данъци, са наречени паразити в тялото на обществото. Представете си какво може да се направи със 100 млрд. евро! - пише върху един от плакатите. - С тях могат да се построят 600 болници или милион жилища, да се утроят разходите за сигурността на страната.
Любопитно е, че кампанията срещу нередовните данъкоплатци започна няколко дни преди речта в парламента на министъра на икономиката и финансите Джулио Тремонти, който съобщи за плановете на правителството да премине на балансиран бюджет към края на 2013-а. Впрочем до неотдавна назряваше конфликт между самия Тремонти и данъчните служби. Оказа се, че министърът плащал за римското си жилище в брой, нещо, което му е забранено да прави. И макар че срещу него не бяха повдигнати обвинения, той все пак призна, че е допуснал грешка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във