Банкеръ Weekly

Съдби

СВОБОДНИЯТ АГЕНТ ГРИЙНСПЪН ИЗНЕРВИ ЩАТСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Алън Грийнспън прекара 18 години и половина начело на Федералния резерв и през цялото това време пестеше думите си като злато. Днес обаче той прибира полагаемото му се с лихвите. Само от началото на февруари Грийнспън вече е спечелил десетки хиляди долара от частни разговори с инвеститори. До края на месеца банкерът има поне още една платена изява - на 22 февруари, с клиенти от офиса на холандската банкова групировка АБН АМРО в Ню Йорк.
След като напусна Федералния резерв, Грийнспън основа консултантска фирма във Вашингтон под името Грийнспън асошиейтс, специализирана в икономически анализи. Освен че ще чете лекции, той смята да пише книга и да служи като безплатен консултант на финансовия министър на Великобритания Гордън Браун по въпросите за макроикономическата стабилност и справяне със световните икономически промени.
Нищо не забранява на Грийнспън да продава мнението си за икономиката и за лихвените проценти, твърдят привържениците му, а цената, която взема като свободен агент, е просто награда за дългата му държавна служба. Той е получил 181 хил. долара заплата през 2005-а и според попълнените декларации състоянието му през последните три години се е движело в диапазона между 3.7 и 9.4 млн. долара. Парите му са вложени предимно в щатски ДЦК.
Въпреки че има пълна свобода на действие, адвокатите на правителствената етика препоръчват по-голяма дискретност при изявите на Грийнспън. Тяхното недоволство е предизвикано от коментарите му по време на официалната среща с инвеститори, включително и мениджъри на хеджингови фондове, на 7 февруари, уредена и платена от Лиймън брадърс холдингс. На нея банкерът споделил, че лихвите в САЩ трябва да продължат да се увеличават, което пък помогнало на щатската валута да поскъпне. Американският всекидневник Ню Йорк поуст съобщи, че Грийнспън е получил 250 хил. долара хонорар за участието си.
Малко преди поканата на Лиймън брадърс бившият шеф на Федералния резерв е говорил чрез телеконферентна връзка пред форум от инвеститори в Япония с домакин инвестиционното поделение за Азия на френската банка Креди агрикол. Според статия в Таймс ъф Лъндън Грийнспън е взел 120 хил. долара за появата си.
Моментът, в който свободният агент започна да споделя възгледите си срещу заплащане, за зла участ съвпадна с разразилите се скандали за корупция сред управляващите. Те доведоха до оставката на депутата от Калифорния Ранди Дюк Кънингам, който призна, че е взел 2.4 млн. долара подкупи. Срещу бившия лидер на мнозинството в Конгреса Том Дилей бяха повдигнати обвинения за нарушение на закона за привличане на средства за изборната кампания, а лобистът Джак Абрамоф обжалва обвинение за измама и конспирация с цел корумпиране на висши държавни чиновници. В резултат вниманието към тези етични проблеми и конфликта на интереси се заостри, а в случая с Грийнспън става въпрос точно за бивш държавен служител с огромни познания и опит, набрани на държавен пост, които в момента продава за много пари.
Може би приказките на Алан Грийнспън ще се обезценят след първата публична изява на новия шеф на Федералния резерв Бен Бърненки. Тя ще бъде на 15 февруари и ще е посветена на възгледите му за икономиката и за лихвените проценти на САЩ, отразени в шестмесечния отчет до Конгреса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във