Банкеръ Weekly

Съдби

СВЕТЪТ СЕ ВГЛЕДА В БЪЛГАРИЯ

В новото демократично летоброене на България няма събитие, което така силно да е фокусирало световното внимание към страната ни, както парламентарните избори на 17 юни. Даже подпалването на Партийния дом през август 1990 г. и погромът на Народното събрание на 10 януари 1997 г., които бяха показвани неведнъж по различни телевизии и описвани в много чужди вестници, не предизвикаха в толкова голяма степен интереса на чуждите журналисти. Декларации след изборите направиха организации като Европейския съюз и Съвета на Европа, големи финансови институции.
Във Франция българските изборите бяха отразени с поредица от подробни материали в най-авторитетните вестници. Нещо необичайно, след като в тях за България с месеци не се появява и ред. С почти два пъти повече гласове на избирателите от подадените за управлявалата България четири години либерална десница, Симеон Сакскобурготски, бившият дете-цар на страната, отреди безапелационна победа на коалицията, носеща неговото име. Тази коалиция бе сформирана едва преди два месеца, тя няма структури, нито пък истинска програма, писа вестник Льо Монд.
Според вестника обяснението за победата е неспособността на досегашния управляващ екип да се бори с корупцията. Това постла леглото на новата трета сила, която сякаш се появи от нищото. Льо Монд обяснява на своите читатели, че гласуването на парламентарните избори не може да се приеме за плебисцит в полза на възстановяване на монархията в България, защото много голямо мнозинство от българите, над 90 на сто според сондажите, предпочитат републиката.
Британският печат също се заинтересува силно от събитието. Пратениците на Файненшъл таймс в София пишат, че победата на един бивш цар, който печели избори, няма прецедент в съвременна Европа. Вестникът цитира Симеон, според когото той ще влезе в коалиция с политиците, които споделят целите на неговото движение.
Вестник Гардиън отбеляза на свой ред: Симеон Втори, който се счита за законен цар на България, но е прекарал по-голяма част от живота си като бизнесконсултант в Мадрид, е на път да направи това, което нито един монарх не е постигал досега - да се завърне на власт чрез избори.
С типична британска сдържаност вестник Таймс пък написа:Бивш цар, изглежда, ще управлява България след победа в изборите. Друг известен английски вестник, Индипендънт, посвети на парламентарния вот у нас и на резултатите му поредица от материали.
Като засяга пикантния момент цар - избори авторитетният американски вестник Вашингтон таймс се спира на смущаващите грешки на оглавяваваното от Симеон движение да допусне сред кандидатите си за депутати сътрудници на комунистическите тайни служби. А Лос Анжелис таймс посочва, че неочакваният резултат от изборите е плод на това, че НДСВ е стъпило на личната популярност на Симеон, на политическата неяснота и общественото недоволство в България. Телевизия Си Ен Ен показа кадри кадри от изборите в информационните си емисии и публикува материали за събитието в електронния си сайт.
В Русия най-авторитетните издания коментираха изборите. Когато НДСВ се появи на политическата сцена, българите бяха успели да се разочароват и от социалистите, и от реформаторите, отбеляза всекидневникът Комерсант. Според него Симеон засега не мисли за възстановяване на монархията, а ще се стреми към президентския пост в България.
Българите предпочетоха царя-батюшка, смята Комсомолская правда. Този вестник съобщава на читателите си, че след като е бил прогонен през 1946 г., Симеон се е върнал в България най-напред със семейния си герб върху бутилките на ямболската мускатова ракия. Сега 64-годишният монарх обещава да възстанови икономиката на страната за 800 дни, а също така да се пребори за бързото й влизане в Европейския съюз и НАТО, добавя вестникът.
Известия подчертава, че гласувайки за НДСВ, българите избраха монарха, но не монархията. Вестникът намира събитието в България подходящо, за да припомни на читателите си предложението на Владимир Жириновски Русия да стане конституционна монархия.
Независимая газета пък смята, че Победата на бившия монарх може да възкреси моралния дух на българската нация.
В Германия вестникът с най-голям тираж Билд Цайтунг избърза, като написа в заглавие: Българите избират бивш цар за министър-председател. Може в бъдеще и така да стане, но засега Симеон с нищо не подсказва, че иска да е премиер.
Генералният секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер излезе с декларация няколко дена след изборите. Такава е практиката в организацията - да взема становища по изборни въпроси едва след като около вота всичко е напълно ясно. Българският народ показа ясно желание за промени като даде голяма победа на НДСВ. България преминава през важен процес на реформи, които се основават върху ценностите на Съвета на Европа - спазване на човешките права, правов ред и многопартийна демокрация. Това трябва да продължи, запозна сътрудничка на Швимер в. БАНКЕРЪ с текста на тази декларация.
Европейският съюз също изрази надежда, че новите управляващи в България ще работят плодотворно с него в името на демокрацията, на стабилността в Европа и на Балканите. В такъв дух се изказа и Стен Аск, посланик на Швеция в София. Швеция председателства ЕС до края на този месец. Той говори на пресконференция за резултатите от срещата на ЕС на високо равнище в Гьотеборг.
Интересно изявление около изборите направи Гернот Ерлер, заместник-председател на фракцията на управляващата социалдемократическа партия в германския Бундестаг, който добре познава страната ни. Резултатът от парламентарните избори в България показва отново, че по пътя към европейската интеграция, който е съпроводен от болезнени реформи, хората не трябва да бъдат оставяни сами. Правителството на Иван Костов не успя точно в това, въпреки че има заслугата да възстанови външнополитическата репутация на България, заяви той.
През всичкото време след изборите медиите, и наши и чужди, положиха големи усилия да разберат какви са плановете на Симеон и поне смята ли той да стане министър-председател. До момента по въпроса няма яснота. Завесата на неизвестността повдигна донякъде известният испански монархически вестник АБС. Мога да се закълна в републиката, казва Симеон пред журналисти от изданието, което никога не е криело топлите си чувства към него. Но въпросът:Ще стане ли Симеон Втори премиер на България? все така чака отговор.
И много други важни въпроси след внушителната победа на НДСВ на парламентарните избори засега са без отговор - каква коалиция ще управлява България, какъв ще бъде управляващият екип, какви места ще заемат хората около Симеон. Заради липсата на отговори някои наблюдатели се опасяват, че идва време на плаване, ако не и на политическа нестабилност. Поне, както отбелязва самият Симеон, тези безпрецедентни парламентарни избори привлякоха вниманието на целия свят към България, завършва с минорна нотка вестник Льо Монд един от коментарите си за последния парламентарен вот в страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във