Банкеръ Daily

Съдби

Свети Методий е канонизиран за светец и равноапостол

На днешния ден през 885 г. във Велехрад (Великоморавия) умира и е погребан свети Методий - високопоставен духовник, политически и културен деятел от Византия, по-голям брат на Константин - Кирил Философ. Канонизиран от християнската църква за светец и равноапостол.

На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел ІІ обявява Методий и брат му Константин-Кирил Философ за съпокровители на Европа. Православните християни го почитат и като един от Светите Седмочисленици.

Основни данни за живота и делото на Методий се съдържат в Житие Методиево, краткото и пространно житие на брат му Кирил, както и в житията на Климент Охридски и на Наум, написани на гръцки език. Данни се съдържат също така и в други извори - гръцки, латински и други.

Рождената дата на Методий се отнася към 815 г. Той е кръстен Михаил. За детството на Методий се знае по-малко, отколкото за това на по-малкия му брат Кирил. Житията на двамата братя свидетелстват, че те са родени в Солен. Според "Пространното житие" на Методий, когато решил да ги прати във Великоморавия императорът им казал: "Вие двамата сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто по славянски".

За младостта на Методий също не се знае много, въпреки че изворите подчертават, както и за брат му, големите умствени способности, с които е надарен. С брат си учат философия в престижната Магнаурска школа. От 870 до 885 г. Методий е архиепископ на Моравия.

Малко преди смъртта си Методий посочва за свой приемник, като ръководител на школата, и като архиепископ на Моравската църква, изявения си ученик Горазд.  Междувременно за нов папа е избран Стефан V, който се противопоставя на дейността на Методий.

Методий най-вероятно е погребан в епископската църква. По нови изследвания той е погребан тържествено в "стената зад олтара на Света Мария", неизвестната главна църква на Велика Моравия. На церемонията се извършва славянска и гръцка литургия.

През зимата 885/886 година папа Стефан V , като научава за смъртта на Методий, изпраща писмото "Quia te zelo fidei" във Велика Моравия, в което не е съгласен впоследствие с дейността на Методий, дори го отлъчва от Църквата, и забранява богослужението на славянски език (освен за проповедите и размислите по библията).

Някои от учениците начело с Климен, Наум и Ангеларий побягнали към българската крепост Белград и отиват в България, където основават Охридската книжовна школа и Преславската книжовна школа.

Преэ 886 г. княз Борис І посрещнал учениците и им осигурил държавна подкрепа. По негова заповед били създадени две главни просветни средища с школи за обучение и скриптории за преписване и разпространяване на богослужебна литература. Наум оглавил това в Плиска, а Климент бил изпратен да ръководи това в югозападните български земи с център Охрид, като дори местните административни и военни власти са поставени в негово подчинение. Житието му разказва, че за седем години той лично е обучил над 3500 свещеници и учители.

Общият ден на честване на Кирил и Методий е на 14 февруари, както в католическата, евангелийската и англиканската църква. В Лутеранската църква в Мисури техният почетен ден е на 11 май. Православният почетен ден на Методий е на 6 април и на 11 май по стар стил (заедно с Кирил).

На 5 юли в Чехия и Словакия е национален празник, денят на тяхното пристигане във Велика Моравия (863 г.).

На 24 май в България е нацонален празник, посветен на двамата братя, който също така се отбелязва като официален празник в Русия, Северна Македония и други държави, ползващи славянската писменост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във