Банкеръ Weekly

Съдби

СЪВЕТНИК НА МАЙКЪЛ ДЕПЛЕР ПОЕ БЪЛГАРИЯ

ДЖЕРАЛД ШИФ ЗАМЕНИ ЮХА КАКОНЕН КАТО ШЕФ НА МИСИЯТА НА МВФ

Финландецът Юха Каконен отбеляза червена точка в България и замина да оправя финансовите неразбории в съседна Турция. Положението, в което все още се намират финансите отвъд Босфора, е доста по-страшно от това в България през 1996 и началото на 1997 година. За тревожната обстановка при съседите говори и фактът, че шефът на мисията на МВФ - Юха Каконен, е отпътувал спешно за Анкара още на 8 април - само ден след като получи новото си назначение.
На овакантеното от финландеца място на ръководител на мисията на Фонда за България е назначен американецът Джералд Алан Шиф. Новият емисар е четиридесет и три годишен, женен и има един син. През 1979 г. записва икономика в американския Корнър Юнивърсъти, а година по-късно се прехвърля в университета в Уискънсин в едноименния щат. Дипломира се през 1984 г. и защитава докторат по международна икономика. Още същата година е назначен за асистент по финанси в университета в Тюлан, а четири години по-късно поема по пътя на професионалния финансист като служител в Министерството на финансите на САЩ.
От 1989 г. Шиф свързва съдбата си с Международния валутен фонд, чийто служител е и до момента. Първоначално е назначен като икономист в Департамента по икономически програми, а три години по-късно се прехвърля в Департамента по финансова политика. През 1997 г. Шиф преминава във Втори европейски отдел на МВФ, който се ръководи от Джон Одли Смит, където започва да работи пряко с държавите, на които Фондът отпуска заеми. Една година е старши икономист, отговарящ за прибалтийските републики, а от 1998 г. се занимава и с проблемите на Русия. През същата година тя е завъртяна от урагана на финансовата криза и правителството бе принудено да обяви мораториум по деноминирания в национална валута външен дълг, да отсрочи плащанията по държавни ценни книжа и да девалвира рублата.
Джералд Шиф е имал възможност да работи с вече стабилните икономики на прибалтийските държави, в които е въведен валутният борд, от януари 1997 до март 2001 г. и в същото време е добре запознат с хаоса на руските финанси. Така че както настоящето на България, така и близкото й финансово минало едва ли ще го изненадат с нещо. Още повече че Шиф има от кого да научи в детайли икономическата действителност на страната ни. От месец насам той е съветник на директора на Първи европейски отдел Майкъл Деплер - човека, който през 1996 г. заедно с тогавашната шефка на мисията на МВФ за България Ан Макгърк поставиха ултимативни условия пред правителството на Жан Виденов за затварянето на българските банки, за преструктурирането на реалния сектор, а в края на годината и за въвеждането на Валутния борд.
У нас за Деплер все още се говори като за бащата на борда, а до средата на 1998 г. той наблюдаваше пряко развитието на реформите в България. След подписването на тригодишното споразумение с Международния валутен фонд Деплер все по-рядко се намесваше пряко във взаимоотношенията му с българското правителство, оставяйки тази задача в ръцете на Юха Каконен. Не е изключено обаче Деплер отново да вземе диригентската палка. И това неминуемо ще стане, ако след изборите новото българско правителство се отклони рязко от сегашната политика на икономически реформи, а новият шеф на мисията Джералд Шиф не успее да договори с него следващото споразумение - независимо дали то ще е предпазно или стенд-бай. Тогава на сцената отново ще излезе тежката фигура на прекия му началник Майкъл Деплер, по чийто адрес в началото на 1997 г. Емил Хърсев отправи призива Изгонете Деплер!
Смяната на шефовете на мисията на МВФ за България вероятно няма да е единствената рокада в екипа на международната финансова институция, който работи с нашите власти. През юни 2001 г. изтича мандатът на постоянния представител на Фонда у нас Питър Стела. Той е в България от 1 декември 1997 г., когато пое длъжността от гражданина на Свазиленд - Франек Розвадовски.
Стела е чужденецът, който може би най-добре познава нашата икономика, тъй като е пряк участник в целия процес на финансова стабилизация и изкъсо следеше за изпълнението на всички ангажименти по тригодишното споразумение. Неслучайно той е единственият представител на международна финансова институция у нас, който кара втори мандат в България.
По принцип Стела трябваше да се раздели със страната ни в края на 1999 година. Но правителството настоя пред Фонда той да остане в България до приключване на тригодишното споразумение. Според правилата на МВФ, в който страната ни притежава дял (по терминологията на Фонда той се нарича квота), международната финансова институция може да предлага кандидатурата на постоянния представител в една държава, но той не може да бъде назначен без одобрението на правителството й. Искането за оставането на Стела у нас бе удовлетворено от Фонда и според запознати с практиката на МВФ това е прецедент.
Постоянният представител на Фонда у нас - Питър Стела, оправда очакванията на премиера Иван Костов, като се превърна в най-важния посредник между него и международната финансова институция. Според някои финансисти, точно поради тези причини в БНБ се обсъжда възможността дали пред новото правителство да не се постави въпросът Фондът да удължи за втори път мандата на Питър Стела. Естествено решение за това ще вземе следващият кабинет, който ще бъде сформиран след изборите. Ако той все пак прецени, че може да започне преговорите за ново споразумение с МВФ с нов шеф на мисията за България и с нов постоянен представител на Фонда у нас, Питър Стела ще се завърне във Вашингтон, където ще работи в някой от департаментите на МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във