Банкеръ Daily

Съдби

Съкровището, открито на Калиакра, съдържа български, влашки и венециански монети

Част от монетите, които археолози откриха в гърне в крепостта Калиакра, са български сребърни аспри, отсечени по времето на цар Иван Александър (1331-1371. Археолозите са установили и монети, отсичани след смъртта на цар Иван Александър извън Търново.

В малко глинено гърне, скрито под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в., се намирали 957 предмета. От тях 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обици, два пръстена, единият от които златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато.

Кризата във Второто българско царство се е усещала най–добре по техните разменни единици. Лично за нас, като учени, тези данни са много ценни. В находката присъстват монети, отсичани след смъртта на Цар Иван Александър и то извън Търново, отбелязва доц.д-р Бони Петрунова - директор на музея.

Друг интересен факт е наличието на макар и малко екземпляри на Видинския управляващ Йоан Срацимир. Монетите са общо 9, при тях се наблюдава този инфлационен ефект от намаляване на диаметъра и грамажа.

Tова е добър пример как самите български монети участват в един общ поток и какви са взаимодействията между тях в големите търговски центрове като Kалиакра, обслужващи стотици търговски сделки, смятат историците.

Сред парите има и монети от византийската империя: 20 хиперперона - едни от последните златни имперски монети. Те са толкова орязани и с намалено златно съдържание, че биват трудно идентифицирани. Тези, които са разчетени, са на Йоан V и регента Ана Савойска, Йоан VI Кантакузин, Андроник II и Андроник III.

Открити са и 8 златни венециански монети. Наричани зечино д’оро, те тежат 3.5 г и са с изключително висококачествено злато от 23.5 карата. Разчетени са дожовете Марко Корнаро (1365-1368) и Андреа Дандоло (1343-1354).

През 1401 г. татарите на Актав, известен като Добруджанския татар, били разгромени и разселени в различни селища като Провадия, Русокастро и други. Възможно е някой от техните военачалници да е събрал откритото на Калиакра съкровище. Заграбил е ценностите от различни хора и места и ги е скрил под пода на къщата си малко преди тя да бъде опожарена. В същата сграда, при проучванията от 2014-2017 г., бяха намерени част от сребърен обков от църковна книга, катарама за колан от бял нефрит, както и колективна находка от 26 медни мангъра (малка медна монета) на султан Баязид Йълдъръм. Сградата е построена върху руините на антични постройки и около нея се откриват богати погребения от съответния век.

Кметът на Каварна Нина Ставрева коментира, че находката със сигурност ще доведе много туристи в общината. Тя посочи още, че това е изключително ценно и много важно откритие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във