Банкеръ Daily

Съдби

Съкровището на смахнатия милионер

Загиналият свещеник Пери Уолъс.
S 250 c3731b01 fa61 43d1 9d6e 284a9b5cc74a
S 250 37f27102 80cf 44a6 8d21 ff51316356a4

Американският свещеник Пери Уолъс, който загина през юни край река Рио Гранде в щата Ню Мексико, е втората жертва на съкровището, скрито от ексцентричния милионер Форест Фен. Скоро след заминаването му Пeри престанал да се обажда и не се върнал в обещания срок. Съпругата му разказала пред властите, че мъжът й заминал за Скалистите планини с надеждата да открие сандък със скъпоценности за 2 млн. долара.  

Полицията намерила хотелската стая, която свещеникът наел в градчето Еспаньола. Мобилният оператор установил откъде е последното му обаждане по телефона, което помогнало за откриването на джипа на Пери край река Рио Гранде. Вътре имало касови бележки от близкия магазин за покупка на въже и други запаси. Очевидно иманярът се подготвял за дълъг поход. Парче от въжето било открито близо до автомобила, а тялото - на 10 км надолу по течението на реката.

Ексцентричният галерист

Форест Фен решил да скрие съкровището през 1988-а. Тогава бил на 58 години и мислел, че умира от рак. Лекарите отстранили един от бъбреците му и му казали да очаква най-лошото. Фен прекрасно разбирал състоянието си, но искал да си отиде по неговите правила. Затова решил да открие закътано място в Скалистите планини, които добре познавал, да зарови сандък със скъпоценности и да сложи край на живота си. Преди това обаче възнамерявал да скрие координатите за местонахождението му в мемоарите си, за да отиде богатството при онзи, който успее да ги разгадае.

Фен имало какво да напише за себе си. След училище се записал във военновъздушните сили и станал пилот. Зад гърба си имал 328 бойни полета по време на Виетнамската война. Два пъти го улучвали - в Лаос и във Виетнам. "Преди година имах кошмар - разказва милионерът пред The California Sunday Magazine. - Сънувах, че хора в правителството знаят колко човека съм убил и възнамеряват да ми кажат."

По време на военната служба Фен се запалил по издирването на антични предмети. В Италия се гмуркал за древноримски амфори, пътувал до Помпей, обожавал Сахара. По думите му "там още можеш да намериш острие на копие, изработено преди осем хиляди години, когато на мястото на пустинята е имало пшеничени ниви".

В началото на 70-те години се върнал в родния си град Санта Фе и решил да открие галерия. "Никога не съм обичал изкуството - обяснявал той. - И това ми даваше предимство пред останалите." В пика на славата си галерията носела над 6 млн. долара годишно. В нея се отбивали президентът на САЩ Джералд Форд, бившата първа лейди Жаклин Кенеди и наследниците на Рокфелер. А самият собственик се сприятелил с актьора Робърт Редфорд, певицата Шер и комика Стив Мартин.

Фен купувал евтино произведения от неизвестни художници, публикувал книги за тях, а после ги продавал на високи цени. Освен това събрал впечатляваща колекция от индиански артефакти. ФБР го заподозряло, че попълва сбирките си с недотам законни методи. В дома му били извършени няколко обиска. Пазителите на реда търсели ценности, откраднати от стари индиански гробища, а вестниците го наричали "мародер с дълбоки джобове". "Агентите смятат, че артефактите са взети нелегално от обществена собственост. Съмнявам се, че имат доказателства за това", не се давал галеристът. Делото не е закрито и до ден днешен.

Гатанки в рими

Милионерът искал да намери добър автор, готов да напише историята му, но никой не се съгласявал. "Мисля, че не им харесваше идеята как накрая умирам някъде в гората", казва той. Наложило да се откаже от първоначалния си план и по друга причина - за учудване на лекарите болестта отстъпила. Въпреки това продължил да мисли за съкровището. Похарчил 25 хил. долара за бронзов сандък и започнал да го пълни със старинни монети, късове злато, испански пръстен от ХVІІ в., перли от разкопките в Меза Верде, брилянти, два цейлонски сапфира, стотици рубини, осем изумруда, нефритени фигурки от Китай, старинни индиански гривни... Някои от нещата взел от собствените си запаси, други купил специално.

Фен пазил сандъка в дома си в продължение на 20 години. Едва през 2010-а отишъл в Скалистите планини и най-накрая го скрил. Нито жена му, нито децата му знаели къде отива и защо. Осемдесетгодишният ексцентрик не успял да отнесе 20-килограмовите скъпоценности наведнъж. Затова отначало занесъл сандъка, а после се върнал за раницата със скъпоценностите.

Мемоарите си милионерът написал без чужда помощ и ги публикувал със собствени средства. В самия им край, след дългите разкази за детството и Виетнам, обяснил къде да търсят съкровището в шест прости четиристишия. Разбира се, изразил се мъгляво, така че всяка дума можело да не означава това, което изглежда на пръв поглед. Разгадаването се крие в анаграмите, в определени букви или цифри, свързани с тях, предполагат онези, които вече седма година издирват мистериозното съкровище.

Известно е, че имането се намира някъде в Монтана, Уайоминг, Колорадо или Ню Мексико. По-късно Фен признал, че наблизо няма пътища и че то не е скрито в мина, гробище или съоръжения, построени от човек. Логиката подсказва също така, че мястото трябва да е преодолимо за 80-годишен старец.

Милионерът се съмнявал, че биографията му ще се радва на голямо търсене. Ето защо поръчал само хиляда бройки и дарил почти всички на местната книжарница.

По следите на имането

Оказало се, че хората, които се вълнуват от скъпоценности на стойност 2 млн. долара, са много повече. Към Санта Фе започнали да се стичат хиляди търсачи на приключения. Според изчисленията на самия Фен към 2016-а късмета си са опитали най-малко 65 хил. души.

Ловците на съкровища се захванали за работа с усърдие, което галеристът не подозирал. Те проучили грижливо родословното му дърво, анализирали рождените дати на предците му и съставили подробни карти на евентуалното местонахождение. От няколко години Фен получава по сто писма дневно. Хората молят да им подскаже къде да търсят, а някои дори го посещават лично. Случвало се да получава и телефонни заплахи за убийство. Стигнало се дотам, че един от иманярите разровил гробовете на родителите му.  За шест години се наложило Фен да вика три пъти полицията, за да се отърве от преследвачите си.

Жена, обсебена от имането, заложила дома си, за да плати безкрайните си пътувания до Скалистите планини. Мъж наел фургон с подемник за инвалиден стол и обикалял методично градовете в Йелоустоун, повдигайки решетките на водосточните шахти. Полицията редовно арестува иманяри, които правят нелегални разкопки в националните паркове. Фен твърди, че някои са били на броени метри от заветния сандък, но така и не са го намерили.

През 2016-а в Ню Мексико изчезнал 54-годишният Ранди Билие. Преследвайки имането, той поел със сал по река Рио Гранде. Единадесет дни по-късно съоръжението и кучето му били открити на 15 км от началната точка. Фен наел хеликоптер и платил за издирвателната операция, но спасителите се върнали с празни ръце. Останките на клетника били открити едва след 7 месеца.

Жената на Билие обвинява възрастния галерист за смъртта на съпруга си. Тя е убедена, че съкровището не съществува. След гибелта на Пери Уолъс шефът на полицията на Ню Мексико Пит Касетес призова милионера да се откаже от начинанието си. "В интерес на обществената сигурност бих искал той да прибере съкровището си - заявил пазителят на реда по телевизията. -  Когато залогът е 2 млн. долара, хората взимат лоши решения."

Форест Фен не си е и помислял, че някой може да загине. Но и не иска да спира търсенето на съкровището. "Ако някой се удави в басейн, трябва ли да източим водата му? - пита той. - Или е по-добре хората да се научат да плуват?"

Facebook logo
Бъдете с нас и във